Trening av valpen din: Grunnleggende lydighetstrening

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Obedience trainingFor vellykket innlæring, praktiser følgende grunnleggende trinn med valpen din hver dag. Ikke tren for lenge av gangen. Valpen din ser på alt som en lek, så stimuler den med å bytte på øvelsene. Øv på hver kommando i rundt fem minutter og kom tilbake til den hver gang du har mulighet.

Øv på kommandoene på mange forskjellige steder - stuen, hagen, gangen eller kjøkkenet, til og med ute på tur - slik at den blir vant til å respondere i alle mulige situasjoner. Du kan bruke klikker teknikk til å hjelpe deg med andre aspekter av treningen, som f.eks å stå stille når du børster den eller å bli vant til å kjøre bil.

Valpen din vil lære veldig fort og responderer på kjærlighet og kos såvel som godbiter. Lydighetstrening vil hjelpe til å skape et varig bånd mellom dere to og du vil bli belønnet med en glad veloppdragen hund.

Bordskikk

Det å alltid la valpen få slik den vil er ikke så lurt. Etterhvert som valpen vokser, vokser også trangen til å markere seg. Valper vil ofte velge måltider som sin 'slagmark'. Her må du stå din grunn og forsikre deg om at valpen forstår at du ikke responderer på hans minste vink.

Valpen din må lære seg at mennesker rundt ham, særlig små barn, kan være uberegnelige. Han må lære seg at den uberegnelige oppførselen ikke er en trussel. Du kan hjelpe ham ved å ettelikne et barns atferd. Prøv å gå hurtig bort til fôrskålen og så slippe oppi en godbit. Dytt forsiktig borti ham når han spiser, eller rull leker i nærheten av ham - eller andre ting som skaper en forstyrrelse, men slipp en godbit oppi skålen som belønning for at han forsetter å spise rolig. Gjør dette en gang i blandt, men ikke ved hvert måltid. Hvis valpen stivner midt i en munnfull eller knurrer eller ser stygt på deg, stopp og prøv igjen en annen gang. Hvis denne atferden forsetter, så er det best å søke hjelp hos en atferdsspesialist eller en sertifisert hundeinstruktør.

Lese valpens kropsspråk

Hunder har alltid kommunisert med hverandre ved å bruke kroppsspråk. Dette involverer ansiktsuttrykk, kroppsholdning, lyder og lukter. Hunder bruker munnen, øynene, ørene og halen for å uttrykke følelser. Ved å lære å tolke valpens kropsspråk, kan du tolke valpens intensjoner.

Tegn på aggresjon eller underkastelse

Hvis valpen føler seg modig eller aggressiv, vil han prøve å gjøre seg selv stor ved å rette seg opp og ha ørene rett opp. Han vil også skyte ut brystet og reise bust på nakken og ryggen. Han kan også knurre og la halen gå sakte frem og tilbake.

På den andre siden vil en underdanig hund forsøke å gjøre seg liten og oppføre seg som en valp. Dette er fordi en voksen hund vil 'sette på plass' en valp, men ikke angripe den. Underkastelse vil ta form som en sidelengs kryping nær bakken med halen lavt, men logrende. Han kan også forsøke å slikke ansiktet til den dominante hunden eller mennesket. Det kan også være han ruller over på ryggen.

Valpens hale

De fleste av oss gjenkjenner logring som et tegn på vennlighet og glede, men halen kan indikere andre typer humør også.

Hvordan en hund normalt holder halen varierer fra rase til rase, men generelt så indikerer en hale somer høyere en 45 grader i forhold til ryggen årvåkenhet og interesse.

Hvis halen til valpen går frem og tilbake sakte og litt stivt, kan det indikere at hunden er sint. Hvis halen er mellom bena betyr det at valpen er redd. En engstelig eller nervøs hund kan ha halen lavt, men logre stivt.

Valpens øyne

Hvis valpens øyne er halvveis lukket, så er det et tegn på at han koser seg eller underdanighet. Øyne som er vidåpne kan indikere aggresjon.

I naturen stirrer hunder på hverandre til den ene gir seg eller utfordrer, så man bør ikke forøke seg på stirrekonkurranse med valpen, særlig ikke hvis han er nervøs.

Valpens smil

Underdaninge hunder og raser som f.eks Labrador kan ofte åpne munnen til et slags skjevt 'smil' som et tegn på vennlighet. Men hvis leppene er dratt stramt tilbake slik at hunden flekker tenner, så er det aggresjon, ikke tvil på det.

Innbydelse til lek

Hvis valpen vil leke, vil han gå ned på forbena med bakparten oppe og kanskje bjeffe eller han kan løfte en pote i været. Eller så kan han komme med en leke eller hoppe og sprette rundt en annen hund og forsøke å få den til å 'jage' seg.

Hvordan hunden tolker deg

Hunden din vil følge med på kroppsspråket ditt mer enn han hører på det du sier. Han vil raskt lære seg hvordan du føler deg uten at du sier noenting.

Hvis du vil forbedre kommunikasjonen med valpen, kan du være mer bevisst på kroppsspråker ditt. For eksempel vil det å sette seg på huk med åpne armer være trygt og inkluderende, mens det å stå oppreist og lene seg over ham eller stirre kan oppfattes som truende.

Hvordan valpen din lærer

Valpen din lærer veldig fort derfor at det viktig at han lærer god oppførsel helt fra begynnelsen.

Hunder lærer ved assosiasjon, så hvis valpen gjør noe som er bra, belønn ham, da er det mye mer sannsynelig at handlingen gjentas. Det er viktig at belønningen knyttes til handlingen, så belønningen må komme raskt, innen ett til to sekunder. Belønningen kan være et par biter tørrfôr eller ros, eller begge deler.

Valpen må lære hva han får lov til å gjøre og hva han ikke får lov til. Noe harmløs atferd kan ignoreres, men potesielt farlig atferd må håndteres straks ved å avbryte atferden med et skarpt 'nei' for å få oppmerksomheten hans - pass på å belønn ham når han stopper og gir deg oppmerksomhet. Det å skrike eller slå vil IKKE hjelpe valpen å lære.

Forstå bjeffing og piping

Bjeffing

Bjeffing er et fullstendig naturlig aspekt av hundens atferd, men både du, familien og naboene, vil bli glade hvis man får bjeffingen under kontroll.

Det er ikke overraskende at mange mennesker har problemer med at hunden bjeffer mye, siden mange hunder ikke vet om bjeffing er positivt eller negativt. Det er fordi vår reaksjon på bjeffing er forvirrende for hunden. I hundens øyne, når han bjeffer, blir han noen ganger ignorert andre ganger får han kjeft og enkelte ganger blir han oppfordret til å bjeffe - f.eks hvis det er en mistenkelig person som lusker rundt i nærheten.

For å hjelpe hunden din til å skjønne når bjeffing er greit, må du lære ham til at han kan bjeffe til du sier stopp. 'Stopp å bjeffe' bør være en kommando for lydighet istendenfor kjeft.

Start treningen med å la hunden bjeffe to eller tre ganger, gi ros og deretter sier du 'stopp å bjeffe' og holder ut en godbit foran ham. Hunden vil stoppe straks, om ikke annet fordi at han ikke kan snuse på godbiten samtidig som han bjeffer. Etter han har vært stille i noen sekunder gir du ham godbiten. Øk gradvis tiden fra bjeffingen stopper til du gir godbiten.

Hvis du er bekymret for overdreven bjeffing som du ikke klarer å kontrollere, bør du oppsøke en atferdsspesialist eller en sertifisert hundeinstruktør.

Piping

Hvis du trøster valpen hver gang den piper, kan du faktisk gjøre det verre. Det får valpen til å tro at han får ros for å pipe og det kan føre til at han får til vane å gjenta det for å få din hengivenhet.

Du kan hjelpe valpen til å lære å slutte med pipingen ved å ikke gå bort til ham hver gang han piper. Ved å ignorere valpen og heller gi ham oppmerksomhet og ros når han slutter å pipe, vil han fort lære at piping og klynking ikke er måten å få din oppmersomhet på.

Relaterte artikler

 • Hvordan får jeg hunden min til å slutte å bjeffe?

  Lær deg hvorfor hunden din bjeffer overdrevent og hvordan du kan hjelpe den til å kjenne igjen når den skal stoppe bjeffingen.
 • Fjerne aggressiv oppførsel

  Lær hvordan du skal se etter tegn på aggresjon og biting hos valpen og hvordan du kan trene den til å slutte med uønsket adferd.
 • Tidlig oppdragelse

  Valper lærer fort, så det er viktig å lære dem gode vaner så tidlig som mulig i livet. Her får du tips og råd om hvordan du kan oppdra den nye valpen din.
 • Hvem er lederen - Du eller hunden din?

  Følg disse enkle reglene for å vise valpen din at det er du som er lederen i flokken, dette gjør du for å være sikker på at valpen din vokser opp og blir en veldressert hund.

Relaterte produkter