Årsaker til at hunden din kan ha kløe i ørene

minutters lesetid

En golden retriever er fanget i øyeblikket før den fanger en ball som har blitt kastet. Hunden er fullstendig oppslukt av ballen

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Både kløe og såre ører er ganske ubehagelige sensasjoner som de fleste av oss kan kjenne oss igjen i. Øreproblemer er vanlige hos hunder, og den konstante kløingen og hoderistingen kan gjøre både deg og hunden din litt sprø. I denne artikkelen skal vi se nærmere på mulige grunner til at hundens øre klør og hva du kan gjøre for å gi dere begge litt pusterom.

Vanlige årsaker til øreirritasjon hos hunder

  1. Parasitter. Alle hunder får parasitter på ulike tidspunkter i løpet av livet. Det er en uunngåelig del av det å være hund og det å være ute på tur. Lopper er de vanligste parasittene, og de har en tendens til å foretrekke hodet, nakken og bakenden som tilfluktssted. Hvis hunden din rister på hodet eller klør seg, er lopper det aller første du bør utelukke.

    Hunder kan også få øremidd og en annen type midd som heter sarcoptes. Begge disse kan forårsake intens irritasjon i øret og, når det gjelder sarcoptes, også på øreklaffen.

    Flått kan også være et stort problem, særlig i varmere klima og i spesielle miljøer som enger og skogsområder. Flått er opportunister og venter på at en hund skal ta seg forbi undervegetasjonen for å klatre på den. Det betyr at hodet og ørene ofte er der de havner.

  2. Fremmedlegemer. Det er overraskende vanlig at fremmedlegemer som gressfrø setter seg fast i øret. Hunder med lodne, dinglende ører, som spaniels, er de mest sannsynlige kandidatene, men det kan skje med alle hunder. Spesielt hvis hunden plutselig begynner å riste på hodet eller klø seg i ørene etter en tur, kan dette være tilfelle.

     

  3. Atopisk dermatitt (atopi). Atopi er en allergi mot miljøfaktorer som pollen, planter og støvmidd. Det forårsaker kløe i mange deler av kroppen, inkludert ørene. Noen raser, som labrador, golden retriever, boxer og westie er mer utsatt enn andre.

  4. Infeksjon. Både bakterie- og gjærinfeksjoner kan forårsake smertefulle betennelser og kløe i ørene. Hvis hunden din har ørebetennelse, kan du merke en ubehagelig lukt eller utflod fra ett eller begge ørene.

     

  5. Matallergi. Akkurat som ved atopi kan fôrallergi hos hunder også gi hudsymptomer, som kløe i ørene, samt gastrointestinale forstyrrelser som diaré.

  6. Chiari-misdannelse/syringomyeli (CM/SM). Selv om dette generelt sett er uvanlig hos hunder, blir det stadig vanligere hos enkelte raser, spesielt hos cavalier king charles spaniel. Det er et ubalanse i forholdet mellom hodeskallens og hjernens størrelse, og kan forårsake smertefull hodepine og andre symptomer. Noen av disse hundene ser ut til å klø seg konsekvent på ørene og halsen, men det er faktisk ikke hudirritasjon i det hele tatt; det er nevrologisk. Hvis du har en cavalier og veterinæren din ikke finner noen årsak til øre- eller hudirritasjon, kan det være verdt å vurdere om CM/SM kan være årsaken.

Hva kan du gjøre for å hjelpe hunden din?

Det er noen ting du kan gjøre for å forebygge øreproblemer i utgangspunktet:

  • Hvis hunden din har veldig lodne ører, kan du klippe håret kort, spesielt i sommermånedene når gressfrø er et problem. Prøv å gjøre det til en vane å sjekke hundens ører og poter etter hver tur for å forsikre deg om at den ikke har fått frø i pelsen. Hvis du ser et frø på vei inn i øregangen, bør du oppsøke veterinær for å få det fjernet med riktig verktøy.

  • Hvis hunden din er en ivrig svømmer, kan den få flere øreproblemer på grunn av fuktigheten. Hvis du kan tørke ørene forsiktig med litt bomull etter hver svømmetur, kan det hjelpe.

  • Hold den forebyggende parasittkontrollen oppdatert.

Hvis hunden din begynner å vise tegn på øreirritasjon, er et veterinærbesøk det beste du kan gjøre. Behandlingen vil variere mye avhengig av den underliggende årsaken. Det er best å søke øyeblikkelig hjelp, da fremmedlegemer og infeksjoner raskt kan bli alvorlige og true hundens hørsel. Det er bedre å være på den sikre siden, og jo raskere du kommer i gang med behandlingen, desto bedre.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA