Når blir valpen min voksen?

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Er valpen din i ferd med å bli voksen? Det kan være vanskelig å si. Hvis du har hatt den siden den var liten, husker du helt sikkert små og store øyeblikk – slik som valpetennene, når den lærte seg å apportere, sosialisere og bli husren.

Men etter hvert som valpen blir eldre, vil endringene i utviklingen være små og mindre merkbare. Det er viktig for deg som hundeeier å forstå forandringene som forekommer på hvert stadium av valpens utvikling, slik at du kan holde tritt med behovene som endrer seg i takt med at den utvikler seg til en voksen hund.

Når blir en valp en hund?

Valpen din blir ikke voksen over natten. Som med mennesker, skjer overgangen fra spedbarn til voksen i stadier – men overgangen skjer mye raskere for hunder.

– Voksen hund snuser på en valp som løper forbi. Her er noen av tegnene på at valpen din er i ferd med å bli voksen:

Kjønnsmodenhet: De fleste hunder blir kjønnsmodne innen de er 6 måneder gamle, mens de fremdeles er på valpestadiet av utviklingen sin – både fysisk og psykisk. Valpens kjønnsorganer er nå fullt utviklet, slik at den er i stand til å forplante seg. Dette er generelt sett den beste tiden for å få hunden sterilisert eller kastrert for å unngå uønsket drektighet og plagsom oppførsel, slik som streifing eller markering.

Fysisk modenhet: Rent fysisk er hunder fullvoksne innen 1-årsalderen, skjønt større raser kan fortsette å vokse til de er 2 år gamle. Når valpen din når fysisk modenhet, kan den fortsatt i stor grad oppføre seg som en valp, men de fysiske behovene, slik som antallet kalorier og hvor mye mosjon den trenger for å holde seg sunn og frisk, tilsvarer nå behovene til en voksen hund.

Psykisk modenhet: Du vet at hunden din er psykisk moden når den slutter å oppføre seg som en valp eller tenåring og finner seg til rette i rollen som voksen hund. Psykisk modne, voksne hunder er vanligvis ikke fullt så lette å distrahere, er bedre til å lytte og lystre og oppfører seg mer rolig og avbalansert. Akkurat når denne milepælen inntreffer, varierer, men de fleste hunder når psykisk modenhet innen de fyller to år.

Slik takler du en tenåringsvalp

I en valps utvikling kan tiden fra den blir kjønnsmoden og frem til den når psykisk modenhet, sammenlignes med puberteten hos oss mennesker. Dette kan være en utfordrende tid – til tider kan valpens oppførsel minne om en opprørsk tenåring. Ikke alle tenåringsvalper utviser atferdsproblemer, men det er svært vanlig. Det er viktig å være tålmodig, men bestemt og konsekvent når du fastsetter grenser og forventninger til atferd.

Oppfyll behovene til den voksende hunden din: Fôr, pleie, mosjon og mer

Kanskje valpen din ikke er helt moden ennå rent psykisk, men så snart den er fysisk moden, har den de samme fysiske behovene som en voksen hund. Se hvordan du kan oppfylle hundens behov etter hvert som den vokser seg større:

Voksenfôr til hund: Voksende valper forbrenner mye energi i løpet av en dag og trenger spesialtilpasset fôr med høyt innhold av protein, fett og kalorier. Når de er fullt utvokst, bør de imidlertid gis voksenfôr som i større grad oppfyller ernæringsbehovene deres og hindrer dem i å bli overvektige. For å unngå magebesvær er det best å foreta overgangen gradvis i løpet av en uke. Reduser mengden valpefôr gradvis mens du tilsetter gradvis større mengder av det nye voksenfôret.

Veterinærbesøk: Med mindre hunden er syk eller skadet, trenger friske, voksne hunder i sin beste alder kun å besøke veterinæren én gang i året for en årlig helsesjekk og årlige vaksiner, avhengig av lovene der du bor. Når det gjelder vaksinering av valper kan anbefalingene variere litt i forhold til type vaksine og smittepress. Lytt til anbefalingene fra veterinæren din.

en kvinne går tur med en beagle i skogen om høsten

Mosjon: En voksen hunds mosjonsbehov varierer avhengig av størrelse, rase, kjønn, alder og helsetilstand, sier American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA). Enkelte små hunderaser kan få mosjonsbehovet sitt oppfylt ved ganske enkelt å følge deg rundt i huset og leke litt nå og da, mens større hunder som regel trenger minst 30 minutter med høy aktivitet daglig for å holde seg rolige og i form. Når den voksne hunden ikke lenger har valpens behov for å boltre seg og utforske omgivelsene, trenger den kanskje mer strukturerte former for mosjon, slik som å gå turer eller leke apport i hagen.

Utstyr til hunder: Avhengig av hvor stor hunden blir i forhold til valpestørrelsen, kan det hende du må investere i nytt utstyr. I tillegg til et større halsbånd og kobbel kan den voksne hunden også trenge større skåler til mat og vann, en romsligere seng, et større bur og nye leker som både er større og mer robuste slik at de tåler røff lek.

Det kan være vemodig å se valpen din bli voksen – men selv om det første året kan være morsomt, er det få ting som er like berikende for en hundeeier som å bli kjent med den voksne hunden og personligheten dens. Ved å oppfylle hundens nye behov legger du alt til rette for et gjensidig kjærlig forhold i årene som kommer.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus er hunde- og katteeier, blogger og forfatter, fra Tulsa i Oklahoma. Hun sitter vanligvis og skriver omgitt av sine pelsekledde venner.

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter