Katt som nyser: Årsaker og Bekymringer

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Send meg lommetørklet, takk! 

Nyser katten din mer enn vanlig? Det er ikke uvanlig for katter å nyse. Dersom katten din likevel holder frem med å nyse kontinuerlig og/eller oftere enn vanlig, kan det være lurt å ta en sjekk hos veterinæren.

Hvorfor katter nyser

Ofte nyser katter av akkurat samme årsaker som oss mennesker; de trigges av noe som driver rundt i luften som støv, sigarettrøyk eller til og med kattepels. 

Det kan likevel være mer alvorlige årsaker til at katten din holder frem med å nyse. Her kommer en liste med vanlige årsaker til at katter nyser:

1.  Irritanter

Tilsynelatende godartede irritanter kan trigge nysing. For eksempel et sterkt krydder du bruker til å lage mat (pepper og kanel er to vanlige ingredienser som fungerer som irritanter) kan irritere kattens sensitive nese, spesielt hvis den kommer for å sjekke hva du holder på med på kjøkkenet. Det samme gjelder rengjøringsprodukter for husholdningen, inkludert produkter med blekemiddel og eddik, som kan irritere mennesker like mye som dyr. Du bør også vurdere essensielle oljer; selv om du kanskje synes de lukter godt, må du tenke på kattens gode luktesans, og hvordan det kan virke veldig irriterende på din firbeinte venn.

Black cat sniffing bowls of spices on table.

2. Fremmedlegeme

Nysgjerrige katter kan få alt mulig sittende fast i nesa. Nyklipt gress og pollen er bare to eksempler på ting som kan feste seg inne i nesehulen. Dersom nysing ikke er nok til å kvitte seg med objektet, bør du ikke prøve å fjerne det selv. Kontakt veterinæren din med en gang, og få en profesjonell til å gjøre den jobben.

3. Tannsykdommer

De to vanligste symptomene på tannsykdom hos katt er nysing og neseflod. Som Pet Health Network skriver, "infeksjoner i tenner hos katt kan la bakterier få feste i nesesinusene, med resulterende inflammasjon og nysing.” Dersom dette får gå ubehandlet, kan bakteriene også vandre til andre deler av kroppen.

4. Virus

Rabies, herpes, ringorm og toxoplasmose er noen av virusene som kan gi nysing hos katter. Ikke alle disse virusene kan overføres til mennesker, men noen — som toxoplasmose — kan også smitte mennesker og er nokså alvorlig, sier  Animal Planet.

5. Respiratorisk infeksjon

Det er sjelden allergier hos katt manifesterer seg som nysing, sier veterinær Arnold Plotnick til Petcha. Det er mer sannsynlig at katten din har en infeksjon i øvre luftveier. "De fleste katter har blitt eksponert for virus som gir problemer i øvre luftveier som kattunger, og er kroniske bærere av virusene. Når katter blir stresset eller immunsupprimert, kan virusene dukke opp igjen og forårsake kliniske symptomer." Denne typen infeksjon overføres fra katt til katt, ikke fra menneske til katt.

Hva du skal se etter

I tillegg til å monitorere all overdreven nysing, bør du også følge med på kattens neseflod. “Nysing og neseflod kan oppstå sammen, eller som separate problemer. De assosieres med forstyrrelser i nesehulen, nesesinusene eller begge deler," forklarer VCA Animal Hospital. "Selv om et nys i ny og ne er helt normalt, kan repetitive anfall med kraftig nysing tyde på irritasjon i nesehulen." I tillegg til nysing og neseflod, kan symptomene øyeflod, redusert matlyst, letargi og hosting indikere at katten din lider av en infeksjon.

Hvordan du kan hjelpe

Hvis katten din holder frem med å nyse, bør du først sjekke miljømessige årsaker som kan fjernes. For eksempel kan du distrahere katten din med katteleker mens du lager mat, slutte å bruke brysomme rengjøringsprodukter, eller støvsuge oftere for å redusere hybelkaninpopulasjonen i hjemmet ditt. 

Dersom problemet med nysing likevel ikke løser seg, eller din firbeinte venn utvikler andre symptomer, må du bestille time hos veterinæren din med det samme, for å finne ut hvorfor. Etter å ha sjekket gjennom katten fysisk, vil veterinæren sannsynligvis kjøre flere tester for å finne ut hva som gir komplikasjonene. 

Som katteeier er kattens helse førsteprioritet, og å ta den med til regelmessige veterinærkontroller vil bidra til å holde katten i tipp-topp form i mange år fremover.

Author

Christine O'Brien

RELATERTE ARTIKLER

RELATERTE PRODUKTER

  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

    Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

    Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

    Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
  • Kastrert/sterilisert katt, KATTUNGER (inntil 1 år), LITE AKTIV OG ANLEGG FOR OVERVEKT, VOKSNE KATTER (1-7 år)