Oppkast og diaré hos hunder og katter - bør du bekymre deg og hva kan du gjøre med det?

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Alle oss som eier en hund eller katt kjenner til følelsen av redsel du får når du hører oppkast-lydene starte og du slipper alt for å prøve å skynde katten eller hunden ut av huset eller av sengen før det uunngåelige skjer! Å se hunden eller katten din ha oppkast og diaré er mildt sagt ubehagelig, men det er også veldig bekymringsfullt. Mange eiere lurer på hva som gjør katten eller hunden deres syk, og hva de kan gjøre med det når det starter. La oss starte med de vanligste årsakene;

Hva forårsaker oppkast og diaré hos katter og hunder?

Akkurat som med mennesker er de fleste tilfeller av oppkast og diaré kortvarige og vi finner som regel ikke ut av årsaken fordi de blir bedre og ikke trenger en langvarig undersøkelse. Det vi kaller "diettmessige uforsiktigheter" er en av de vanligste årsakene. Dette er egentlig bare en fancy måte å si at katten eller hunden din har funnet noe ganske usmakelig og slukte det. Dette kan være hunder som stjeler ut av søppelbøtta eller katter som fanger et dyr og spiser det som ikke passer magen så godt. Hunder har spesielt en forkjærlighet for råtnende ting, andre dyrs bæsj, sin egen bæsj og så videre! Noen ganger går det selvfølgelig ikke så bra, og oppkast og/eller diaré begynner. Oppkasten kommer ofte først, og når det uheldige som ble spist når tarmen, starter diaréen en dag eller to senere samtidig som at brekningene begynner å avta. Andre mulige årsaker til oppkast og diaré er;

 • Virale infeksjoner som parvovirus (en god grunn til å sørge for at kjæledyret ditt er fullt vaksinert gjennom hele livet).
 • Parasitter som ormer eller Giardia.
 • Fremmedlegemer som sokker, steiner og ull. Du vil bli overrasket over hva noen dyr vil spise!
 • Giftstoffer eller mat som er giftig for dyr, men ikke for oss. De klassiske tingene ville være sjokolade for hunder, men det er mange andre matvarer som xylitol, hvitløk, løk og rosiner også.
 • Rått kjøtt og bein. Den nåværende trenden for råfôring medfører betydelig risiko for tarminfeksjoner som Salmonella, Campylobacter og E.coli.
 • Organproblemer som lever- eller nyresykdom eller pankreatitt.
 • Ulike typer kreft.
 • Noen endokrine sykdommer som Addisons sykdom.
 • Tarmobstruksjoner.
 • Kroniske enteropatier

Denne listen på mulige årsaker tar ikke slutt, så det er viktig å vite hva du skal gjøre hvis katten eller hunden din har oppkast eller diaré og når du skal gå til veterinæren.

Hva du skal gjøre hvis katten eller hunden din har oppkast eller diaré.

For det første, ikke få panikk. De aller fleste tilfellene er ikke alvorlige og vil normalt gå over i løpet av en dag eller to. Ring veterinæren hvis du er det minste bekymret. De ønsker heller å være på den sikre siden enn å beklage, og kan stille deg grundige spørsmål om hvordan problemene startet og eventuelle andre tegn osv. På denne måten kan dere bli enige om hunden eller katten din trenger å bli undersøkt. Å tilby litt skånefôr i flere små porsjoner kan hjelpe, og det enkleste er å be veterinæren din om noe du kan fôre med for noen dager.

Når skal man dra til veterinæren.

Hvis symptomene ikke går over i løpet av en dag eller to så må den underliggende årsaken finnes, men det er noen situasjoner der du ikke bør vente og hvor du må få hjelp umiddelbart;

 • Hvis du vet at hunden eller katten din har spist noe giftig eller plyndret søppelbøtta.
 • Hvis oppkast er svært hyppig, kan hunden eller katten din bli farlig dehydrert.
 • Hvis hunden din prøver å kaste opp, men ikke får det til eller begynner å hovne opp.
 • Hvis du ser blod i enten oppkastet eller diaréen.
 • Hvis dyret ditt er lystfullt og spiser, men kaster opp eller brekker seg like etterpå.
 • Hvis hunden eller katten din virker syk, deprimert eller slapp.
 • Hvis hunden din har en "lekebukk"-stilling kan dette være et tegn på alvorlig smerte og muligens pankreatitt.

Hovedpoenget er, som jeg ofte sier, at du aldri skal kaste bort tid hvis du er bekymret helsen til din hund eller katt. Hvis du noen gang er usikker, så ta kontakt med veterinæren din. Det er derfor vi er her.

Bidragsyters biografi

Dr. Emma Milne

Dr. Emma Milne kvalifiserte seg som veterinær i 1996. Hun jobbet i smådyrpraksis i 12 år og som klinisk ernæringsrådgiver i syv år. Hun er kjent for sitt dyrevernsarbeid og har skrevet ti bøker om kjæledyr.

Relaterte produkter