Velg den beste katten til en leilighet

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Når du har et kjæledyr deler du bostedet ditt, hvilket betyr at du må vurdere nøye hva slags katt som passer best til din livsstil, såvel som ditt bosted. Dersom du bor i en liten leilighet, er det viktig å vite hvilke katter som passer best til små områder.

Noen katter trives i små bomiljøer (og det avhenger ikke alltid av størrelsen på katten), og andre, som katter med mye energi, trives best på større områder.

De følgende rasene passer godt som innekatter, men pass på at kattevennen du velger passer til deg på andre måter også.

Små boarealer

Dersom du og din firbeinte venn kommer til å bo tett på hverandre, bør du se etter en katt med et rolig temperament som er glad for å være i nærheten av mennesket sitt mesteparten av tiden.

ragdoll with bright blue eyes

Persere, en av de mest populære katterasene i følge Cat Fanciers' Association, gjør det bra som innekatter grunnet sin rolige, tilpasningsdyktige personalitet. Dersom du har gjester, vil en perserkatt holde roen, og kommer ikke til å plage gjestene. Med perserkatter burde man imidlertid budsjettere for veterinærregninger over gjennomsnittet, da denne rasen har en tendens til å få diverse helseproblemer. Ragdoll-katten er også et godt valg. Selv om dette er store katter, er de sosiale og rolige og blir ikke gretne selv om du er mye til stede. Et korthåret alternativ er burmeresen; de er vennlige og kommer godt overens med både barn og hunder.

Mellomstore til store boarealer

Katter med mye energi trenger plass til å bevege seg, og katter som liker å være alene foretrekker også et romslig bosted som kan gi dem alenetid.Siameserkatten er en morsom og lojal rase (men de er glade i å klore, så sjekk ut noen idéer til klorestolper du kan lage selv.) Ettersom dette er katter som mjauer mye, er et større boareal bedre for å holde støynivået nede. Andre aktive raser som trives i større bosteder er russisk blå, som elsker å hente leker når du kaster dem, og bengalkatten, en pratsom katt som holder et høyt energinivå hele livet igjennom — og som ser ut som en leopard!

Å adoptere en katt fra en organisasjon

Ta kontakt med din lokale dyrevernsorganisasjon og spør hvilke typer og raser av katter de har. Selv om enkelte rasedyr kan være mer forutsigbare av natur, kan det ha like mange fordeler å adoptere en blandingskatt, og de har også vanligvis færre arvelige medisinske tilstander. Blandingskatter viser ofte karakteristikkene til sin mest dominante rase, men en fordel er at man virkelig kan se hvordan katten samhandler i forskjellige områder. Katter i dyrevernsorganisasjoner er ofte plassert i større rom for bevegelse og lek. Du kan se hvordan katten forholder seg til området, for å få en bedre følelse av hvordan den vil forholde seg til ditt hjem. Dersom katten har en tendens til å holde seg i nærheten av veggen, og gjemmer seg i små kroker, passer den nok best til en mindre leilighet hvor den kan føle seg komfortabel. Hvis den derimot løper rundt i rommet og klatrer omkring, har den stor eventyrlyst, og vil sannsynligvis sette pris på å ha plass til å utfolde seg og utforske et stort hjem. Uansett hva slags katt du bestemmer deg for å adoptere, kan du hjelpe den med å tilpasse seg til omgivelsene sine ved å oppfylle de grunnleggende behovene den har.

ragdoll with bright blue eyes

Å gjøre hjemmet klart til en katt

En loftleilighet med mange vinduer gir katten mange muligheter til å løpe, hoppe og se ut av vinduet. Dersom du har en liten og koselig leilighet, vil den finne mange steder å rulle seg sammen for å ta en lur. Uansett hvor mange kvadratmeter du har, vil katten trenge et privat sted (og det vil du også). Som VetStreet sier, katter elsker små steder hvor de kan krølle seg sammen og føle seg trygge, og dersom du har en stor leilighet er det spesielt viktig å gi katten noen steder den kan kalle sine egne. Forsøk med en strategisk plassert pappeske eller to, et hjørne av skapet eller under et bord eller en seng.

Vær spesielt oppmerksom på antall tilgjengelige vinduer i bostedet. Dersom leiligheten ikke har mange vinduer, kan en balkong eller en veranda også utgjøre en flott utkikkspost. (For kattens sikkerhet, sikre alle ruter, inkludert verandadører, for å sørge for at den ikke faller eller rømmer). Dersom vinduene eller dørene har utsikt til en travel gate eller en grønn park med trær, blomster og fugler, har du truffet kattejackpoten!

Gulv uten tepper, for eksempel fliser, er lettere å holde frie for hår, men krever hyppig støvsuging. Dersom du har harde gulv, sørg for å forsyne katten med flere myke sovesteder i leiligheten. Invester for eksempel i en myk sofa, stol eller lenestol (stor nok til å romme både deg og katten, selvfølgelig). Din firbeinte venn kommer til å dele sengen med deg, hvilket betyr at du må investere i store, myke puter og hauger av tepper.

Før du signerer på den stiplede linjen, bekreft med huseieren din at leiligheten virkelig er et dyrevennlig sted. Finles teksten på leieavtalen for å se hva som er ditt ansvar som dyreeier. Mange huseiere og utleiebyråer ber om et ekstra "kjæledyrdepositum" for å dekke potensielle ulykker, og du vil unngå slike overraskelser på et senere tidspunkt.

Ved å vurdere hva slags bosted som fungerer best for din livsstil, og hvilke katter som er best for ditt bosted, vil du og din firbeinte romkamerat leve lykkelig i alle deres dager!

Bidragsyters biografi

ragdoll with bright blue eyes

Christine O'Brien

Christine O'Brien er en skribent, mamma og langtids-dyreeier. Hennes to russisk blå katter hersker i hjemmet. Arbeidet hennes har også bitt publisert i What to Expect Word of Mom, xoJane, Fit Pregnancy og Care.com, hvor hun skriver om kjæledyr og familieliv. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar til å opprettholde nyre- og viktige organfunksjoner. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, omega-3-fettsyrer og redusert fosfor.
  Buy Now »