En eierveiledning om spesielle behov til hunder av små og miniatyrraser

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Se verden gjennom deres øyne

Små hunderaser er forståelig nok populære, og de passer inn i våre liv og hjem uten å ta for mye plass, men vi må vurdere hvordan verden ser ut fra deres perspektiv. Prøv først å bokstavelig talt komme ned på hundens nivå, og se deg godt om. Henger sofaen høyt over hodet? Synes det glatte kjøkkengulvet å strekke seg i flere kilometer? Ser til og med barna ut som skumle kjemper for den lille hunden din? Dette er hundens miljø, så det er viktig å se ting fra dens perspektiv. Still deg selv noen viktige spørsmål:

Ser ting litt skumle ut fra her nede? Når mennesker og husholdningsgjenstander ruver høyt over hodet, kan det bli litt skremmende – tenk på en støvsuger som er større enn deg for å danne deg et bilde om hvordan hunden din kan føle seg.

Hvor langt borte fra de mest brukte hvile- eller lekeområder er viktige ting som vannskålen? En kort sprint eller en maratondistanse?

Hvis hunden din er tillatt opp på møblene, hvor langt må den hoppe? Vil hunden din ha nytte av en trapp som fører opp til møblene?

Alle former og størrelser

Små og miniatyrraser feirer det store utvalget av minihunder. Noen er kompakte og solide, som Jack Russell-terrier eller West Highland White Terrier. Andre raser, som italiensk mynde, prazsky krysarik og chihuahua, kan være ganske følsomme og delikate, og krever dermed forsiktig håndtering og behandling.

Det er flere raser som har veldig forskjellige egenskaper, for eksempel den ikoniske langryggede dachsen, japansk chin med rundt hode eller den hårløse kinesiske nakenhunden. Vær obs på raser som dette. Karakteristiske trekk er ofte i det ekstreme sammenlignet med "normale" hunder, og alle disse trekkene kan ha en skadelig effekt på hundens helse og velferd. Velg for all del en liten rase, men se etter de som ikke er bittesmå tekoppversjoner og velg heller raser med normale proporsjoner og pels.

Uansett hundens størrelse og form, er det viktig å ta hensyn til dens behov når du vurderer ting som størrelsen og formen på sengen dens, størrelse og plassering av fôr- og vannskåler, kobbel, halsbånd og/eller seletype, temperaturbehov og mer.

"Liten hund"-syndromet

Å være en liten hund i en stor verden kan være en utfordring. Imidlertid slipper små hunder veldig ofte unna med frekk eller farlig oppførsel som aldri ville blitt tolerert i sine motparter av større raser. Disse små Napoleonene bruker ofte denne oppførselen først som en slags forsvarsmekanisme, men den kan raskt gå over til vane hvis den ikke blir korrigert tidlig. Eiere bør huske på at det å trekke i båndet, løpe vekk når den blir ropt på, snerring eller biting er like ille oppførsel, enten det kommer fra en liten chihuahua på 2 kg eller en stor rottweiler på 50 kg. I begge tilfeller kan riktig sosialisering og trening gjøre underverker.

Å lære og praktisere passende oppførsel i en rekke situasjoner fra en tidlig alder vil hjelpe hunder av alle størrelser til å føle seg trygge og avslappede, noe som vil bidra til å forhindre uønsket eller til og med farlig oppførsel. Oppsøk hjelp fra en anerkjent, belønningsbasert hundetrener som er kjent med rasen til hunden din, eller søk etter et lokalt lydighetskurs.

Mindre betyr mer

Små raser har andre kalorikrav enn store hunder. Siden de har mer overflate per kg kroppsmasse enn store hunder, bruker de vanligvis raskere mer energi på normale kroppsfunksjoner som å holde varmen. De bruker også mer energi på å bevege seg rundt. Å gå ned til enden av gaten kan koste naboens labrador 100 steg, mens din lhasa apso kan trenge 400 for å tilbakelegge samme avstand.

Små hunder kan trenge flere kalorier per kg kroppsvekt daglig enn store hunder gjør, men du bør også forebygge at de legger på seg for mye. Fedme er like farlig for små hunder som for store hunder.

Valper i lommestørrelse

Disse bittesmå hundene trenger flere kalorier per gram kroppsvekt, og kan ikke lagre energireserver på samme måte som hunder av større raser kan, så de krever hyppigere kaloritette måltider.

Valper av små og miniatyrraser bør fôres hyppig med små måltider i løpet av dagen for å kompensere for den lille magekapasiteten og det voldsomme energibehovet. Les etikettene på fôret for optimale fôrmengder, og be din veterinær om råd som er skreddersydd til din individuelle hunds behov.

Som med alle raser bør små hunder beskyttes, men ikke behandles som babyer. Selv om det kan kreve et sterkt hjerte å på se en myk liten cavalier king charles spaniel-valp med sine store brune øyne og si "Nei!", så må det gjøres. Tidlig trening for hunder av små raser legger til rette for en mer avslappet og pålitelig følgesvenn med ønsket oppførsel.

Et godt og langt liv

Små hunder lever ofte betydelig lengre enn sine slektninger av store og gigantiske raser. Maltesere, chihuahuaer, yorkshire terriere og miniatyr dachshunder er alle kjent for å bli over 12 år. Gjennomsnittlig levetid for miniatyrpudler og borderterrier er nesten 14 år, med nesten 20 år som den høyest rapporterte levetiden.

Med en så lang levetid, ofte kombinert med et byliv, trenger små hunder ekstra beskyttelse for å opprettholde god helse godt ut i sine gylne år. I tillegg til de regelmessige turene til veterinæren kan små hunder virkelig dra nytte av ekstra antioksidanter for å hjelpe kroppen til å bekjempe effekten av aldring og byliv.

Gi riktig mat

Sørg alltid for at du fôrer et komplett og balansert fôr av god kvalitet som passer for din lille hund. Valget kan være litt overveldende, så snakk med veterinæren din om hva de anbefaler og hvor mye du skal mate for å holde den lille vennen din frisk og rask.

Gjennomgått av Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterte artikler