Hundeflass: Fakta, forebygging og behandling | Hill's Pet

Published by
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du kjenner sikkert noen som sliter med flass, men visste du at hunder også får flass? Det er mulig at du har lagt merke til at hunden din klør seg ofte, eller at du stadig finner hvite flak på sengen dens. Foruten irritert hud, kan disse tegnene også peke i retning en hudtilstand som kalles for "vandrende flass".

Når bør du ta en tur til veterinæren din for hundens flass? Siden tegnene på flass hos hunder kan være svært lik andre hudproblemer, er det viktig at du vet om hva du skal passe på og om de mulige behandlingsalternativene du bør vurdere.

En beagle klør seg i øret.

Fakta om hundeflass

Flass er tilstedeværelsen av døde hudceller på hundens pels. Avhengig av fargen på hundens pels, kan det være vanskelig å faktisk se flakene, men de er ofte synlige når de hopper ned fra sofaen eller legger hodet i fanget ditt. 

Det er mange måter en hunds hud kan bli irritert på. Fra overdreven slikking til et ernæringsmessig problem, kan årsaken til flass noen ganger være vanskelig å identifisere. Det første du må spørre deg selv om er om du legger merker til flassflak over hele hundens pels eller bare i et bestemt område. Irritert hud på ett konsentrert sted kan skyldes en reaksjon på noe hunden din kom i kontakt med, eller det kan være et mer alvorlig problem som en infeksjon eller en parasitt. Når du oppdager flass, bør du vurdere å besøke veterinæren din for å få hjelp. Hvis du merker ytterligere tegn som kløe, rød hud, irritasjon eller skjellende hudflekker med hårtap, vil det beste rådet være å konsultere veterinæren din umiddelbart for ytterligere hjelp. Siden hudproblemer kan skyldes genetiske, miljømessige, ernæringsmessige årsaker eller en parasitt, må noen ganger flere forskjellige behandlingsalternativer utforskes.

Forebygging og behandling av flass

Det er et par ting du kan gjøre for å forhindre flass og andre hudproblemer. Blue Cross anbefaler at eiere starter med å stelle hundene sine regelmessig. Hyppig børsting fjerner tovet pels, etterlater mindre grobunn for parasitter og bidrar til å stimulere de naturlige oljene i huden og pelsen. Det gir deg også muligheten til å bruke noen minutter på å sjekke hunden din for uvanlige klumper, flekker, lopper, flått og andre potensielle problemer.

Veterinæren din kan foreslå at du bader hunden din oftere for å forhindre flass. Hvis du skal bruke sjampo, anbefaler PDSA å spørre veterinæren din om å anbefale en type hundesjampo som passer til din hund. Sørg for at du tørker hunden din grundig etter badet.

Hvis enkle forebyggende tiltak som stell og bading ikke blir kvitt flasset, så burde du diskutere spesielle fôralternativer eller intoleransetester med veterinæren din. De kan hjelpe deg med å finne et fôr med ingredienser som omega-3 fettsyrer og vitamin E, som fremmer en sunn pels og godt immunsystem.

Hund får et bad.

Forskjellen mellom flass og "vandrende flass"

En annen mulig og litt mer alvorlig årsak til hundens flassende og kløende hud er en tilstand som kalles "vandrende flass". Kennel Club UK gjør det tydelig at "vandrende flass" er en parasittisk infeksjon forårsaket av pelsmidd. Kennelklubben bemerker at vandrende flass vanligvis ikke forårsaker kløe og at det viktigste symptomet er noe som ser ut som en overdreven mengde med flass. Tilstanden er ekstremt smittsom og kan lett spres til andre dyr i husholdningen din som katter og kaniner, så det er viktig å oppsøke veterinæren så snart som mulig. 

Dessverre er det ingen rask løsning for en pelsmiddinfeksjon. Veterinæren din vil sannsynligvis gi en topikal behandling hvor hundens pels blir dekket med et middrepende middel. Dips og andre behandlinger må kanskje gjentas en eller to ganger hver uke i opptil seks uker. Du bør også ta med andre husdyr til veterinæren for middbehandling, og det kan hende du må behandle hjemmet ditt med et plantevernmiddel laget for å drepe midd og lopper.

Ingen liker å se valpen deres kløende og ukomfortabel. Når flasset eller andre hudproblemer er løst, kan forhåpentligvis du og hunden din nyte mer tid til å gjøre tingene du elsker, uten kløe.

Forfatter

Chrissie Klinger


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA