Hvordan håndtere hunder som er kresne i matveien

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du fôrer med det beste og mest smakfulle fôret. Og din hund lukter knapt på det og tar knapt en bit. Ved neste måltid er det forrige ikke oppspist. Da har du kanskje en hund som er kresen og pirkete i matveien.

Kanskje tror du at din hund vil ha mer variert fôr. Men din hund vil helst ha det samme fôret hver dag hele livet. Det er opptil deg å gi et smakfullt og næringsriktig fôr. Din hund stammer fra jegere som var vant til å ete det de kunne få.

Årsaken. Vanligvis er det ikke hundens adferd som gjør den kresen i matveien. Den vanligste årsaken er fôring av matrester eller for mange godbiter. Dette øker både risikoen for fedme og at hunden blir kresen. Din hund lar være å spise det som blir servert i håp om å få noe bedre. Beste løsningen er å slutte å fôre med matrester eller ved bordet og gi mindre godbiter. Husk også at hunden og katten ikke har det samme næringsbehovet som oss mennesker.

Om du ga din unge hund forskjellig fôr for å finne ut hva som passet best kan det også oppfordre din hund til å vente på noe bedre enn det som er servert. Åpner du flere forpakninger med forskjellig fôr og prøver å få din hund til å spise er det din hund som har lykkes med å trene opp deg.

Effektive måter å endre denne adferden:

  • Få din hund til å forstå at det ikke finnes noen alternativer.
  • Sett fram fôret i 30 minutter. Det som ikke er spist på den tiden tas bort.
  • Også neste måltid settes fram i 30 minutter før det tas bort igjen. Om det er spist eller ikke betyr ingenting.
  • Etter en dag eller to vil din hund begynne å lete etter godbiter og annen mat. Fortsett med planen. Ikke gi opp! Din hund sulter ikke. Når den er sulten nok vil den spise det som blir servert.

Det kan være at du skuffer din hund men dette er en effektiv måte å eliminere kresen adferd i matveien. På sikt vil du være glad for at du hold ut.

Bruk tid når du bytter fôr:

  • Start med å tilsette litt av det nye fôret i det vanlige fôret og øk mengden med nytt fôr samtidig som du reduserer mengden av det vanlige fôret. Da vil hunden langsomt vennes til det nye fôret og du unngår at hunden ikke vil ha det nye fôret.
  • Bytter du fra våtfôr til tørrfôr kan du blande litt varmt vann inn i tørrfôret.
  • Om din hund plutselig ikke vil ha sin mat kan det være at den har blitt syk. Kontakt din dyrlege om hunden kaster opp, får diaré, blir trøttere enn vanlig eller går ned i vekt.

Hvorfor kaster hunden opp etter at de har spist

Kaster din hund opp etter at den har spist? Når en hund kaster opp etter at den har spist er det grunn til bekymmer. Men det er noe du kan gjøre selv når hunden har problemer med magen.

Sjekk først følgende: Har du nettopp byttet fôr? Konkurrerer hunden med andre ved matfatet? Spiser hunden gress? Alt dette kan bringe magen i ulage etter et måtid. Finn ut hvorfor dette kan gjøre din hund syk og når du bør kontakte dyrelgen.

Bytte til nytt fôr

Plutselig endring av fôret kan gi magetarmproblemer. Så bruk 7 til 10 dager på fôrbytte for å skåne mage og tarm. Din dyrlege kan fortelle mer om fôrbytte.

Om din hund fortsetter å vise tegn til mageproblemer eller ikke stopper å kaste opp må du oppsøke din dyrlege. Det kan være allergi eller fôrintoleranse eller mer alvorloge problemer som fremmedlegeme i tarm eller systemiske sykdommer.

Har du nettopp begynt å gå over til et Hill’s ® fôr gir du små prosjoner til å begynne med i en gradvis overgang til det nye Hill’s ® fôret.

Angstbetinget for raskt fôrinntak

Det er ikke alltid at oppkast betyr at hunden ikke tåler fôret. Også angst kan gjøre at hunden kaster opp etter måltidet. Konkurrerer hunden med andre hunder i husholdet om maten? Da kan hunden spise for fort og ikke nok nøytraliserende spytt med maten samtidig som magesekken fylles for fort. Og akkurat som for oss kan stress og angst føre til hunden føler seg dårlig og øke syreinnholdet i magesekken.

Hunden som spiser for fort tar seg ikke tid til å tygge større fôrbiter. De sluker også mye luft. Begge deler kan føre til raping eller oppkast. Prøv å gi hunder som spiser for fort fôret under rolige forhold uten andre i nærheten. Begynn med små porsjoner og øk etter hvert til normale porsjoner når hunden har roet seg ned når den spiser.

Det kan være andre underliggende grunner til nervøsitet hos hund som gjør det vanskelig å beholde maten. Har det skjedd noe hjemme som endrer de daglige rutinene? Har du flyttet med hunden eller fått nye tider på jobben? Slike ting kan gjøre hunden nervøs og påvirke fordøyelsen. Tror du noe slikt kan ligge bak oppkast etter maten må du gi hunden mye oppmerksomhet og kjærlighet. Ros hunden, kos og lek med hunden og få den til å forstå at alt er bra. Etter hvert vil han akseptere endringene og bli sitt gamle jeg igjen. Det er allikevel viktig å overvåke fôringen for å være trygg på at det ikke er noe annet som ligger bak. Har hunden problemer flere ganger i uken bør du kontakte din dyrlege. Oppkast har ofte en annen årsak enn nervøsitet.

Hunden elsker smaken

Nervøsitet kan få hunder til å kaste i seg maten. Men det kan også hunder gjøre om de elsker smaken! Det er bare fint at hunden elsker sitt fôr men vi vil jo at den skal beholde den gode næringen og ikke kaste det opp igjen. En mulighet er å gi mindre porsjoner til at du ser at hunden spiser langsommere. En annen mulighet er å gi fôret i en stor flat skål eller egne fôringskåler som tvinger hunden til å spise langsomt. Også hundeleker som gir ut fôrbiter etter litt innsats kan anvendes. Det kan være en god øvelse for hunden samtidig som den blir tvunget til å spise langsommere. Bare pass på at hunden spiser sin porsjon og ikke blir frustrert over den nye måten fôret gis på.

Hunden spiser gress

Mange hunder spiser gress av diverse årsaker som ikke er farlige. Men hunder som kjenner seg uvel i magen kan spise gress får så å kaste opp alt mageinnholdet for på den måten å bli kvitt det som plager dem. Når hunden så har kastet opp gress og mageinnhold behøves ingen mer behandling om det bare var magen som var i ulage. Pass bare på at hunden har det bra og får vann nok og at den ikke fortsetter å kaste opp

Om din hund fortsetter å kaste opp etter å ha spist fôr eller gress kontakter du dyrlegen fortest mulig. Det kan være alvorlige problemer som infeksjon, systemisk sykdom, fremmende kropp eller mageomvridning som gir vedvarende oppkast. Da må du handle raskt for at hunden skal bli bra igjen.

Biografi forfatter

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila tror på ordet og hvordan et budskap kan informere—og attpåtil endre—målgruppen. Hennes tekster finnes på internett og i papirform og inkluderer intervjuer, blogger, notater og forfatterskap. Erin er en nerd når det gjelder sosiale media og søkemotoroptimalisering. Hun har utdannelse fra Fairfield University med en M.F.A.i kreativ forfatterskap. Let henne opp på Twitter @ReinventingErin eller http://erinollila.com.

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter