Hvordan ta vare på katters tredeputer

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kattens poter er like viktige for dem som hendene og føttene dine er for deg. Som katteforelder er det viktig å hjelpe katten din med å hole potene friske. Denne guiden til kattepotepleie vil hjelpe deg med å holde tredeputene til din pelskledde venn friske og rene.

Hvorfor ta vare på kattens tredeputer?

Kattepote med uskarp sovende katt i bakgrunnen

For et øyeblikk, tenk på hvordan katter bruker potene sine. De går og trør på en rekke ulike overflater inne i huset, inkludert skitne overflater som kattedoen. Hvis de får lov til å være ute, kan det hende de går over grovt og steinete underlag, tråkker på torner og andre skarpe gjenstander og går over varme eller kalde overflater, avhengig av været. Katter som får lov til å være utendørs om vinteren blir også utsatt for å gå på strøsalt og andre avisingsmidler som kan være skadelige for potene.

Før eller siden på dagen vil katten din rense sine egne poter ved å slikke på de, og muligens få i seg noen skadelige stoffer som de små potene deres kan ha plukket opp underveis. Regelmessig kattepotepleie som inkluderer inspeksjoner og rengjøring vil ikke bare bidra til å holde kattens poter rene og trygge for slikking, men også tillate deg å oppdage og behandle tørre og sprukne poter, kutt og andre skader før de kan bli infiserte.

Pleieguide til kattepoter

Hvordan komme i gang

Mens det å inspisere potene til katten din regelmessig vil være bra for å forsikre deg at du holder potene i fin form, kan du også se etter tegn på at noe foregår med potene. Hvis du merker at katten din halter eller ikke legger vekt på en bestemt pote, kan det hende at noe sitter fast eller at katten har skadet poten på et eller annet vis. Husk at katter er flinke til å skjule smerte, så du må nok følge nøye med. I tillegg, når en katt er skadet, kan den være mindre mottakelig for at du inspiserer den, så gjør ditt beste for å passe på at den er komfortabel og rolig mens du inspiserer den.

Hvis katten din ikke er vant til å få potene håndtert, må du kanskje starte med å venne den til det. Det kan være nyttig å gjøre til vane å massere kattens poter når du holder eller klapper den, fra en tidlig alder og fremover. Dette vil ikke bare hjelpe den å bli vant til å få potene berørt og håndtert, men vil også hjelpe deg med å oppdage rusk som kan satt seg fast mellom tærne og tredeputene.

Inspeksjon av poten

Når katten din tolererer at du håndterer potene dens, gjør det til et poeng å undersøke dem daglig, spesielt etter at katten kommer tilbake fra en tur utendørs. Se etter rifter, sår og fremmedlegemer. Hvis du finner et fremmedlegeme i en av kattens poter, prøv å bruke en pinsett for å forsiktig fjerne det. Hvis det sitter dypt, ring veterinæren din.

Rengjøring av poten

Enten før eller etter inspeksjonen, bruk en myk klut til å tørke av alle de små tredeputene til katten, så vel som rundt putene og mellom tærne. Dette vil fjerne skitt, støv, kjemikalier eller fremmedlegemer fra tærne.

 

Trimming av klør

Grå katt ligger på et rutete pledd og slikker potene.

Bruk en klotang for å trimme kattens klør. PDSA anbefaler å bruke en klotang som er spesielt utviklet for katteklør, da negleklippere for mennesker kan få kattens klør til å dele seg.

Pass på å trimme bare tuppene, pass på å unngå lærhuden (den delen av kloen som inneholder sensitive nerver og årer). Hvis du ved et uhell klipper i lærhuden, bruk litt blodstopp-pulver eller lignende for å stoppe blødningen. Hvis du ikke har blodstopp liggendee, kan det være en god idé å kjøpe noe i din lokale dyrebutikk i tilfelle du trenger det.

Behandling av tørre kattepoter

Hvis kattens tredeputer blir tørre, irriterte eller sprukket, kontakt en veterinær; de kan anbefale at du prøver å fukte potene med oliven-, kokosnøtt- eller en annen matolje som vil være trygg for katten å slikke i seg. Det kan være lurt å holde de på badeet mens oljen absorberes for å hindre at katten legger igjen spor i hele huset. Hvis kattens poter trenger noe mer kraftig, spør veterinæren din om å anbefale en god potefuktighetskrem for katter. Unngå kremer laget for mennesker eller andre dyr, som kan være skadelige ved inntak.

Flere hensyn

Selvfølgelig er en av de beste tingene du kan gjøre for kattens poter å holde katten innendørs, hvor det er mindre sannsynlig at potene blir skadet, møter ekstrem varme eller kalde overflater eller farlige kjemikalier. Tørr vinterluft kan tørke ut kattens poter, så vurder å bruke en luftfukter i de kaldeste månedene. Et klorestativ kan også bidra til å holde klørne i god stand, for ikke å snakke om å holde teppet og møblene dine trygge fra trangen til å klore.

Med alt som er involvert i kattestell, er det lett å overse riktig pleie av kattepotene. Å gjøre det til en daglig vane å sjekke og rengjøre potene til katten din vil gjøre det enkelt å holde de i god form.

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en frilansskribent og blogger som har skrevet innen hunde- og kattehelse og livsstil siden 2014. Kundene hennes har inkludert Hill's Pet Nutrition, American Kennel Club, Chewy og mer.


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte artikler

Relaterte produkter