Hunder og julegodt: Hvilke er ikke bra for de og hva gjør du om de spiser det

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Julesesongen er i gang igjen, og det betyr at du atter en gang vil bli omringet av all slags julegodsaker. Om du er glad i godteri så er nok dette favorittårstiden din - men om du har en nysgjerrig hund som liker å være med på julemoroa, så kan det også fort bli en stressfull årstid. Om du har en hund i huset rundt juletider så kanskje du går rundt og lurer på ting som, “Er peppermynte trygt for hunder?” eller “Kan hunder spise marshmallows?” Les videre for å lære mer om de ulike julegodsakene og hvilke farer de kan utgjøre for den pelskledde vennen din.

Farene ved julegodteri for hunder 

Tommelfingerregelen er at du burde holde søtsaker unna hunden din til enhver tid. Ifølge ASPCA, om hunden din spiser godteri som inneholder mye sukker så kan det forårsake oppkast og diaré. Sukker inneholder også mange tomme kalorier (det betyr at de ikke inneholder noen ernæringsmessige fordeler), som igjen kan lede til for mange kalorier og vekt-relaterte helseproblemer som overvekt. Sukkerfritt godteri inneholder ofte xylitol, et søtstoff som kan gi lavt blodsukker og leversykdom om hunder spiser det. Vær sikker på å lese innholdsfortegnelsen nøye før du deler noe som helst med hunden din, slik at du er sikker på at det du gir de ikke er giftig..

Her er grunnen for at det er viktig å holde hunden din unna noen av de mest populære godsakene i juletiden.

Smiling dog laying on carpet with Christmas tree in background

Sjokolade

Sjokolade er veldig giftig for hunder. Om du tror at hunden din har spist sjokolade så anbefaler ASPCA og holde øynene oppe for oppkast, diaré, overdrevet vanninntak, hyperaktivitet, tassing og skjelving. Om du ser noen av disse tingene, så ta umiddelbart kontakt med veterinæren. 

Om hunden din ser ut til å oppføre seg vanlig så anbefaler ASPCA å sjekke hva slags type sjokolade der er du tror at hunden din har spist (feks. mørk, koke- eller melkesjokolade) og hvilke ingredienser den inneholder, for å så ringe veterinæren din for å be om råd og tips og hva du burde gjøre videre. 

Peppermynte 

Sukkerstenger, peppermyntedrops, osv… Peppermynte dukker praktisk talt opp overalt når julen slår til. Men er peppermynte trygt for hunder? Det er dessverre motsatt: peppermynte er ekstremt farlig for hunden din. Ifølge ASPCA så kan inntak av peppermynte sørge for oppkast og diaré, samt en del andre reaksjoner

Men det er ikke bare innholdet i disse godsakene som kan være farlig, selve innpakningen kan også gjøre skade. Plastinnpakningen på mange av disse godsakene kan sette seg fast i tarmen og sørge for en forstoppelse, som kan være livsfarlig. 

Om du tror at hunden din har sist peppermynte eller innpakningen så ta kontakt med veterinæren din umiddelbart.

Marshmallows

Luftige og saftige marshmallows kan virke ufarlig, men disse godsakene er aldri bra for hunden din. Akkurat som peppermynte, sukkerfri marshmallows inneholder xylitol, som er giftig for hunder. Om du tror at hunden din har spist en pose med sukkerfri marshmallows, så anbefaler American Kennel Club (AKC) at du ser opp for oppkast, diaré og tap av matlyst. Det er viktig at du legger merke til disse tegnene tidlig. Om de ikke stopper etter et døgn eller to så kan hunden din, ifølge AKC, ha en større risiko for å ha pankreatitt. Selv om tradisjonelle marshmallows ikke inneholder xylitol, så inneholder de store mengder sukker, som heller ikke er så bra for hunden din

Andre godsaker

Hver kultur og husholdning har sine egne tradisjoner når det kommer til å feire jul og lignende høytider med godteri. Sørg alltid for at du tenker på hunden din før du putter mat og lignende innenfor rekkevidden til den nysgjerrige hunden din. 

Juletradisjoner som å pynte et tre med sukkerstenger eller popcorn burde unngås når du har en hund i huset. I tillegg til de farene som er nevnt ovenfor, så kan for hunden din det å få mer enn 8-10% av de daglige kaloriene i seg fra mat som ikke er for hunder, gi overvekt, som igjen kan føre til andre helseproblemer.

Når du baker julekaker, så er det som regel best å holde hunden din ute av kjøkkenet. Det er ikke bare sukker og de ekstra kaloriene du burde bekymre deg for. Tenk på alle de ulike ingrediensene som da er innenfor hunden sin rekkevidde ( som for eksempel muskat og kanel som kan gi forgiftning hos hunder om de inntas i større mengder), og da snakker vi ikke en gang om den varme ovnen. Og om du i tillegg planlegger å sette ut grøt eller noe annet godt til nissen, sørg for at hunden din ikke får tak i det. 

Også, sørg for å plassere godsaker med en søt lukt utenfor hundens rekkevidde, for nesen til hunden din er mye viktigere for deres smakssans enn smaksløkene er. Essensielle oljer faller også innenfor denne kategorien. Gran og peppermynteolje i fordampere og deres damp kan være giftig for hunder, skriver Pet Poison Helpline

Juletiden er en fantastisk årstid, ikke minst på grunn av alle de godsakene du kan nyte. Men for hunder så kan høytidene være farlige om eiere ikke er forsiktig. Sørg for at du holder menneskegodteri utenfor rekkevidden til den firbente vennen din denne julen, og hjelp de med å nyte festen de også med hundekjeks og leker istedenfor.

Erin Ollila

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p>Hill's&trade; <span class='nowrap'>Science Plan&trade;</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini with Chicken er spesielt sammensatt for &aring; st&oslash;tte aktiv bevegelse og leddhelse hos hunder som foretrekker mindre f&ocirc;rbiter. Beriket med omega-3 fettsyrer og klinisk beviste antioksidanter.</p>