Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt
Find a dog food that fits your pet’s needs
Find a cat food that fits your pet’s needs
Kastrering har fordeler for både deg og din kjære følgesvenn. Mange veterinærer anbefaler å kastrere katter tidlig i livet for å sikre at de ikke får uønskede kattunger, færre bekymringer for deg og helsemessige fordeler for katten din.
Begrep rundt kastrering kan være forvirrende, men dette betyr ordene dyrlegen din vil bruke:
Sterilisering er når en hunnkatt får fjernet enten eggstokkene eller både eggstokkene og livmoren.
Kastrering er offisielt definert som fjerning av alle kjønnsorganer, men det er mest vanlig å referere til når en hannkatt får testiklene fjernet.
Ordet "kastrering" gjelder begge kjønn og betyr at de blir sterilisert og ikke kan produsere kattunger.
Fordelene med kastrering (sterilisering eller kastrering)
Forebygger sykdommer
Sterilisering av hunnkatten før den første brunstsyklusen (når hun "kommer i brunst" eller "har løpetid", dvs. når hun er i stand til å parre seg) reduserer risikoen for brystkreft senere i livet betraktelig. Dette skyldes at nivåene av hormoner som østrogen, som fremmer veksten av visse kreftformer, reduseres. Dessuten er risikoen for svulster i eggstokkene og infeksjoner i livmoren mye lavere.
Det finnes andre sykdommer som kan oppstå som følge av kattens naturlige atferd i forbindelse med paring. Felin leukemi (FeLV) og felin AIDS (FIV) er to sykdommer som ifølge Blue Cross spres ved at smittede katter biter andre katter (disse sykdommene er forskjellige fra AIDS og leukemi hos mennesker, og kan ikke overføres fra katter til mennesker). Ved å redusere kattens trang til å slåss om parringspartnere og territorium, reduserer du også sjansen for at den pådrar seg disse uhelbredelige sykdommene fra andre katter.
Reduserer slåssingen
Ukastrerte hannkatter drives av hormoner til å oppsøke partnere og forsvare territoriet sitt mot inntrengere. To eller flere ukastrerte hannkatter i samme husholdning, eller til og med i samme nabolag, kan føre til slåssing, spesielt hvis det er en hunnkatt med løpetid i nærheten. Ved å kastrere kattene dine reduserer du deres aggressive instinkter og begrenser sjansene for at det oppstår slåsskamper. Ikke bare kan dette redusere risikoen for å bli smittet av FIV og FeLV, men det er også mye mindre sannsynlig at din kastrerte katt får skader og smertefulle abscesser.
Reduserer forekomsten av streifing
Når en hunnkatt kommer i brunst, vil både hormonene og instinktene hennes oppfordre henne til å finne en make. Husk at også hanner drives av hormoner og parringsinstinkt. Kastrering bidrar til å forhindre at kattene streifer for langt på jakt etter "kjærlighet", og vil redusere risikoen for hendelser som bilulykker og klatreskader...
Holder hjemmet renere
Hannkatter sprayer urin på vertikale flater for å markere territoriet sitt. Den skarpe lukten av urinen til en ukastrert katt varsler andre hannkatter om at det er en annen "mann i huset" i nærheten som har gjort krav på området som sitt territorie, og forteller hunnkattene at han venter på en mulighet til å parre seg med henne. En ukastrert hannkatt i huset kan være en grisete og svært illeluktende affære. Kastrering av en katt reduserer eller eliminerer trangen til å markere, og hvis de gjør det, bør lukten være mye mildere.
Hunnkatter avgir også kroppsvæsker når de kommer i brunst. Disse væskene inneholder også duftstoffer som varsler hannene om at en fruktbar hunnkatt er i nærheten. Ved å sterilisere hunnkatten din vil du bli kvitt det samme problemet.
Når bør du kastrere katten eller kattungen din?
Veterinæren din vil anbefale den optimale alderen for kastrering/sterilisering. Generelt foretrekker de fleste veterinærer å kastrere/sterilisere katter mellom fire og seks måneders alder, før de blir kjønnsmodne.
Hvordan går kastrering/sterilisering for seg?
Den kirurgiske kastreringen utføres under generell anestesi. Veterinæren din vil forklare deg alt og gi deg spesifikke instruksjoner for pre- og postoperativ behandling. Det kan hende at du må holde tilbake mat i et visst antall timer før operasjonen. Ved å holde katten inne natten før operasjonen unngår du at den spiser andre steder, og du unngår også at den er ute og farter rundt når det er på tide å gå!
Under operasjonen vil katten din få en bedøvelse, slik at den ikke vil føle noe eller være klar over hva som skjer. Hos hannkatter legges et lite snitt, og testiklene fjernes. Snittet lukkes med enten oppløselige sting eller kirurgisk lim. Hos hunnkatter kan det være nødvendig med et større snitt for å fjerne eggstokkene og/eller livmoren. Noen veterinærer steriliserer katter laparoskopisk i dag, noe som er mindre invasivt. De fleste katter kan vanligvis reise hjem samme dag, med mindre komplikasjoner eller andre problemer oppstår.
Noen veterinærer vil gi katten et kroppsplagg eller en kjegle/krage etter operasjonen. Dette hindrer kjæledyret ditt i å klore, bite eller slikke på operasjonsstedet mens det leges. De fleste katter trenger ikke medisiner eller spesiell etterbehandling. Hvis veterinæren ønsker å se katten din igjen etter operasjonen, må du sørge for å komme inn i tide.
Vil katten min være annerledes etter kastrering?
Etter kastrering vil katten din raskt bli sitt gamle, lekne selv igjen. Du kan være trygg på at de fortsatt vil være den samme katten du alltid har kjent og elsket, men med den ekstra fordelen at de er mer tilbøyelige til å bli hjemme og at det er mindre sannsynlig at de markerer territoriet sitt.
Fôring av katter etter kastrering/sterilisering
Det er ikke uvanlig at katter legger på seg raskere etter å ha blitt kastrert/sterilisert, så det er viktig å sørge for at katten din holdes aktiv og får riktig mengde fôr for å holde idealvekten. Spør veterinæren din om du bør bytte fôr, og sørg for at de får regelmessige vektkontroller etter hvert som de vokser. Dette vil hjelpe deg med å holde dem slanke og sunne samt oppdage uønsket vektøkning før det er for sent. Fordelene med å kastrere/sterilisere katten din er langt flere enn ulempene. Ja, det kan være skummelt å operere kjæledyret ditt, men det er vel verdt det når du tenker på den høyere risikoen for alvorlige sykdommer, uønskede kattunger, villfarelse og trøbbeloppførsel. Hvis du ikke allerede har gjort det, bør du snakke med veterinæren din om å få katten din kastrert/sterilisert.
Bidragsyterens bio
Jeanne Grunert
Jeanne Grunert er en bokforfatter, blogger og frilansskribent fra Virginia. Hun tar seg av seks katter og hunden Shadow på hennes gård på 17 mål i Virginia.
Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS