Fordelene med kastrering

Published by
min. lesing

Kastrering er et kirurgisk inngrep som gjør det umulig for din katt å reprodusere seg. Kastrering for hunnkatten vil si fjerning av eggstokker (og ev. også livmor), mens kastrering av hannkatten foregår ved fjerning av testiklene.

Hvis du har en utendørskatt eller flere innekatter, bør du seriøst overveie å få katten(e) kastrert. Vi lever i en verden overbefolket av herreløse katter, hvorav de fleste ender opp i dyrehjem eller på gata. Dersom de ikke adopteres bort, blir de avlivet eller de dør av traumer, sult eller naturkrefter.

Med mindre du planlegger oppdrett og er sikker på at du vil kunne finne hjem for alle kattungene (en hunnkatt kan produsere opptil 15-20 kattunger årlig), vil det mest ansvarlige være å få din katt kastrert.

Fordeler med kastrering

Selv om katten din holder seg innendørs og ikke bor sammen med en partner, er det likevel en god idé å få han eller henne kastrert. Hvis du har en hunnkatt, vil sterilisering umuliggjøre eggstokkreft og dramatisk redusere risikoen for livmorhalskreft.

Det vil også eliminere mye av den oppførselen du ofte finner uønsket. En hunnkatt som ikke har blitt sterilisert, vil komme i løpetid 3 til 4 ganger i året. Gjennom denne tiden vil hun kunne mjaue konstant eller forsøke å komme seg ut av huset.

Når en hunnkatt kommer i løpetid flere ganger uten å parre seg, vil hun kunne utvikle problemer som depresjon, anoreksi, diaré og oppkast. Kastrering vil eliminere denne oppførselen.

Hannkatter

Hannkatter vil også oppleve store fordeler ved kastrering. Det fjerner risikoen for testikkelkreft og forebygger mye av den oppførsel som kan gjøre livet vanskelig for en katteeier.

Kastrerte hannkatter er langt mindre territoriske, de vil for eksempel sjelden urinere for å markere sitt område. Urinen deres vil heller ikke lukte på langt nært like sterkt. Dersom du har to hannkatter vil en kastrering redusere slåssing. Faktum er at kastrerte katter er langt mer håndterbare og lydige.

Operasjonen

Forberedelser for prosedyren er lik for begge kjønn. Du skal ikke mate katten din de 12 siste timene før operasjonen.

Katten vil bli lokalbedøvet og tilkoblet monitorutstyr for å forsikre seg om at det ikke oppstår komplikasjoner. Deretter vil det bli laget et snitt og eggstokkene (samt eventuelt også livmoren) eller testiklene vil bli fjernet. Snittet blir deretter sydd igjen med sting som kan bli skjult på innsiden. Ettersom det krever et større inngrep for hunnkatter, vil den muligens måtte bli på klinikken en dag eller to, mens hannkatter vanligvis kan dra hjem samme dag.

Etterpå

Dyrlegen din vil muligens gi katten en krave for å unngå tygging på stingene. Du vil måtte holde et øye med katten din for å passe på at såret ikke viser tegn på hevelse, opprivning, blødning eller noen form for løsning.

Dersom ett eller flere av disse symptomene dukker opp, må du informere dyrlegen øyeblikkelig. Vanligvis vil katten bli helt frisk etter en kastrering, og innen en uke eller to vil dyrlegen fjerne stingene.

I løpet av rekreasjonsperioden bør du passe på at den har nok vann, rent sengetøy og har mulighet til å slappe av i et beroligende miljø.
Det foregår en viss diskusjon vedrørende hva som er det mest optimale tidspunkt for katter å bli kastrert. De fleste dyrleger anbefaler kastrering fra seks til åtte måneder, altså før katten når seksuell modenhet. Spør din dyrlege hva han eller hun anbefaler for din katt.

Bieffekter

Etter kastrering vil kattens hormonelle balanse endres, hvilket får kroppsmetabolismen til å synke, og katten vil følgelig oppleve en vektøkning. Hill's™ Vet Essentials™ NeuteredCat™ inneholder et riktig kaloriinnhold for kastrerte katter. I tillegg vil kastrerte katter også få høyere fettmasse og mindre muskelmasse enn ikke-kastrerte katter. Derfor er Hill's™ Vet Essentials™ NeuteredCat™ sammensatt ved hjelp av vår unike vektkontrollformula (WMF) med lysin og L-karnitin, noe som bidrar til å forbrenne fett og å bygge muskler.

Problemer med urinering er vanlig for alle katter, og spesielt etter kastrering. Hill's™ Vet Essentials™ NeuteredCat™ er formulert med kontrollerte mineralnivåer og produserer et passende ph-nivå for å senke risikoen for dannelse av blæresteiner og for å opprettholde urinveishelse.
Hill's™ Vet Essentials™ NeuteredCat™ fås hos din dyrlege. .

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ VetEssentials™ Katt Ung Voksen med tunfisk

  Selges kun på dyreklinikker. Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> VetEssentials NeuteredCat™ Lower Fat* er en komplett ernæring som målrettet dekker 5 essensielle behov til din kastrerte katt for optimal helse.  Med klinisk dokumenterte nivåer av L-karnitin og antioksidanter.<br>*sammenlignet med Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> FELINE ADULT OPTIMAL CARE CHICKEN.<br><b><br></b>