Fordeler med kastrering

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kastrering av din katt anbefales så din katt og du skal få det bedre sammen. Kastrering fører til færre uønskete kattekull og mindre bekymringer for deg.

Etter kastrering kan katten ikke reprodusere seg. Normalt kaller vi inngrepet på hankatter for kastrering og på hunnkatter for «sterilisering». Inngrepene går ut på å ta bort eggstokkene eller testiklene, noe som korrekt kalles kastrering uansett kjønn.

Fordelene med kastrering

Forhindre sykdommer

Kastreres hunnkatter før første løpetid reduseres muligheten for å utvikle kreft i kjønnsorganene. Kastrering reduserer også muligheten for å utvikle kreft i juret.

Vi har også andre sykdommer som spres i forbindelse med et aktivt kjønnsliv. Felin leukemi og felint immunsviktvirus (kattens “aids”) spres når katter biter hverandre. (Disse sykdommene overføres kun mellom katter og kan ikke smitte eller være farlig for mennesker). Ved kastrering reduseres kattenes behov for å sloss for å opprettholde store parrings-territorier.

Reduserer viljen til å ville sloss

Ukastrerte katter ønsker å søke partnere og beskytte sine territorier mot inntrengere. To ukastrerte hankatter i samme hushold vil bli et problem. De vil, før eller senere, begynne å sloss. Spesielt om hunkatt i løpetid oppholder seg i nærmiljøet. Ved å kastrere katten reduseres kattens behov for å sloss med mulige konkurrenter.two cats, one mad,(some noise at full size)

Redusere ønsket om å streife

Når hunkatter kommer i løp driver både instinkt og hormonene henne til å ville finne en partner å pare seg med. Hun vil benytte seg av enhver mulighet til å komme seg ut og stikke av. Ukastrerte hankatter har samme instinkt og hormonelle trykk og vil også prøve alt for å finne en partner. Ukastrerte katter streifer langt og utsetter seg for fare for eksempel når de krysser veier. Ved å kastrere kattene reduseres streifingen og de vil være mer fornøyd med å holde seg rundt hjemmet.

Renere hjem

Ukastrete katter spruter urin opp på vertikale flater for å merke territoriet. Den strenge lukten av urinen forteller andre hankatter at området er opptatt og hunkatter at her er en hankatt som vil pare seg. Kastering reduserer lukten på urinen og vil også redusere hankattens behov for å sprute urin for å markere territoriet.

Også hunkatter i løp luktmarkerer sitt territorium for å fortelle hankatter at hun er klar for paring. Kastrering eliminerer dette momentet.

Når skal det skje

Din dyrlege kan informere om den optimale alderen for kastrering. Normalt er det rundt tiden for kjønnsmodning.

Hva kan du forvente

Kirurgisk kastrering gjennomføres under generell anestesi på veterinær klinikk. Din dyrlege vil fortelle om prosedyrene før og etter inngrepet. Normalt tas maten bort kvelden før inngrepet.

Under inngrepet vil din katt være i narkose og ikke få med seg hva som skjer. På hankatter legges ett lite snitt i pungen over testikkelen og testiklene fjernes. Normalt forblir såret åpent og gror uten komplikasjoner. Hankatter kommer normalt hjem samme dag som inngrepet gjennomføres. På hunkatter åpnes buken for å fjerne eggstokker og hele eller deler av livmoren. Også hunkatter kommer normalt hjem samme dag som inngrepet gjennomføres.

Noen dyrleger anbefaler krage etter inngrepet, spesielt på hunkatter, for å unnvike slikking på såret. Du vil også få resept på smertestillende medikament som skal gis i noen dager. Det anbefales også gjerne at katten holdes innomhus noen dager etter inngrepet.

Vil min katt bli annerledes?

Det er ikke vanlig. Når sår har grodd vil din katt være like kjælen og god som alltid.

Fôring etter kastrering

Mange katter går fort opp i vekt etter kastrering så det er viktig å holde katten i aktivitet og tilpasse fôringen. Hill's VetEssentials NeuteredCat inneholder den rette balansen av næringsstoffer og kalorier, alt din katt behøver etter kastreringen for å opprettholde en optimal vekt.

Fordelene med kastrering av katt overveier i meget stor grad ulempene. Det kan være ubehagelig å ta katten til dyrlegen for operasjon, men er vel verd det med tanke på den høye risikoen for uønskete kattunger, lang streifing utendørs og slosskamper med andre dyr. Snakk med din dyrlege om kastrering om du ikke allerede har gjort det.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
 • HILL'S SCIENCE PLAN Oral Care Adult Kattefôr med Kylling

  nn-NO content coming soon