Hunder som spiser avføring

Published by
min. lesing

Du har vært ute på tur med hunden din, og har nettopp fortalt naboen din hvor eksemplarisk hunden oppfører seg, men plutselig tar du den i å spise hundebæsj. Æsj! Hva i all verden får den til å gjøre noe sånt?

Coprohagia (den tekniske termen for å spise avføring) er ikke særlig hyggelig, men heller ikke uvanlig oppførsel blant hunder. Den gode nyheten er at å spise avføring ikke direkte skader hunden. Den dårlige nyheten vet du nok allerede; det er ekkelt, sølete og fører til den verst tenkelige ånde. Det er også en risiko for at den kan pådra seg parasitter hvis den spiser avføring fra andre dyr.

Nysgjerrighet

Ingen vet helt sikkert hvorfor hunder gjør dette, men det finnes et par mulige forklaringer. Det kan simpelthen være at de liker det. Hunder kommuniserer med verden gjennom munnen, de liker å bære pinner, og de elsker å tygge på leker eller bein.

Hunder liker også ting som lukter sterkt, og avføring faller absolutt inn under denne kategorien. Det kan virke rart, men å spise avføring kan rett og slett bare være din hunds måte å utforske noe som interesserer den.

Forvirrede valper

Valper vil tidvis spise egen avføring når de er under dotrening. Dette fordi de fremdeles er usikre på hvor de får lov og hvor de ikke får lov til å gå på do. Redde for å ha gjort noe galt, vil de forsøke som best de kan "å ødelegge beviset". Denne type oppførsel kan også forekomme hos voksne hunder inne i huset.

Mammahunder vil ofte spise avføringen til valpene sine når hun rengjør dem. Det er muligens et urinstinkt. I villmarken vil det å spise valpebæsj redusere sannsynligheten for at rovdyr skal finne det sårbare avkommet hennes.

Mangler i kostholdet

En av de mest vanlige teoriene for hvorfor hunder oppfører seg slik, er at de kompenserer for mangler i kostholdet. Avføring fra planteetere kan tilføre vitaminer som ikke er del av din hunds normale kosthold.

Kattemat har et høyt innhold av protein, og følgelig kan kattesand vise seg å være tiltalende for hunden din. Du må bli kvitt denne type oppførsel umiddelbart da kattesand kan være giftig for hunder.

Forebygging

Den enkleste måten å håndtere problemet på, er rett og slett å fjerne avføringen med en gang hunden har gjort sitt fornødne. Enkelte vil foreslå å strø på pepper, tabascosaus eller parafin for at det skal smake vondt.

Det finnes også tilsetninger til hundematen som smaker helt fint på vei inn, men som blir bittert når det er fordøyd. Avføringen vil følgelig bli uspiselig. Dessverre er ikke disse metodene like effektive for alle hunder.

Når det gjelder å håndtere coprohagia, vil den beste løsningen være å hindre denne adferden på en rolig, men bestemt måte. Og vær for all del konsistent i disiplineringen.

Snakk også med dyrlegen din, som vil kunne sjekke ut om hunden din har ekstra kostholdsmessige behov.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Lam med Ris

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153 Canine Adult Lamb and Rice er sammensatt for å støtte sunn fordøyelse og mager muskelmasse. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og lett fordøyelig lam.
 • Hill's™ Science Plan™ hund Voksen med Oksekjøtt

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Delicious Beef er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen med Kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Chicken er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ VetEssentials™ Valp Mini Kylling

  <ul><li><p>Eksklusivt hos dyrlegen. Komplett ernæring som støtter de fem essensielle helsebehovene hos valper fra 4 ukers alder for god vekst. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og DHA for kognitiv utvikling og godt immunforsvar.</p>