Dyr fra dyrevernsorganisasjoner: Verdt å vite

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det kan være stressende å besøke et dyrevernssenter. Å stå foran alle de dyrene som trenger kjærlighet og et godt hjem — som du er i stand til å gi dem — kan gjøre at du føler deg presset til å adoptere et dyr med det samme. Men uansett hvor mye du måtte ønske at du kunne ta dem alle med hjem, er det å velge det riktige dyret en viktig prosess som ikke burde skyndes på. Dette er grunnen til at det ikke alltid er en god idé å ta med et dyr rett hjem etter første besøk.

Unngå samvittighetskval

Det er en lett felle å gå i å besøke en dyrevernsorganisasjon og adoptere enten den søteste eller den tristeste hunden og katten man ser. Men det første valget er ikke alltid det beste. Det er et stort ansvar å være dyreeier. Du sier deg enig i å ta vare på dyret i resten av dets liv. Dette er ikke bare en stor forpliktelse med tanke på tid og penger, men det innebærer også å håndtere eventuelle emosjonelle eller adferdsmessige problemer som dyret kan få. Den impulsive avgjørelsen om å adoptere et kjæledyr kan føre til at du angrer dersom dyret du valgte har helse- eller atferdsproblemer som du ikke er i stand til å håndtere. Dette kan igjen føre til at du føler det som om ditt eneste valg er å gi dyret tilbake til dyrevernsorganisasjonen.

Å velge riktig dyr

Selv om du nok er ivrig etter å få en kjælen ny kompis, er det å velge riktig dyr en prosess som tar tid, undersøkelser og nøye planlegging. Når det er sagt, er det også bra å være fleksibel og åpen for nye innspill når man adopterer et dyr fra en dyrevernsorganisasjon. For eksempel kan det hende at du finner en blandingshund eller en hund fra en helt annen rase enn det du hadde tenkt til å begynne med, og det bare klikker. Her er noen tips for å hjelpe deg med å hente hjem det beste kjæledyret til deg selv og familien.

Vær bevisst på hva du ser etter i et kjæledyr

Valget av et kjæledyr begynner før du besøker dyrevernsorganisasjonen. Det er viktig å være bevisst på sine kriterier. Trenger du en hund som kommer godt overens med barn? Ser du etter en treningskamerat til lange turer, eller en kosevenn som er tilfreds med en avslappet livsstil? Dersom du vil adoptere en katt, har du lyst på en som følger etter deg rundt som en valp, eller en som er mer selvstendig? Avgjør hvilken type dyr som passer best til din personlighet, livsstil og familiedynamikk.

Kjenn dine begrensninger

Uansett hvor mye medfølelse du måtte ha for et dyr som har tilbrakt lang tid på dyrevernsorganisasjonen, er det viktig å spørre hvorfor det har vært vanskelig å få noen til å adoptere dyret. Petfinder har regnet ut at det tar fire ganger lengre tid å plassere et dyr med spesielle behov, sammenlignet med et dyr som ikke har det. De krever ofte spesialpleie som kan være kostbart og følelsesmessig krevende for dyreeieren. Dersom du er villig til å ta på deg en slik utfordring, og du har ressursene, er det fantastisk! Men vær ærlig med deg selv. Dersom du ikke kan forsørge dyret med hva det trenger, vil det ikke gjøre det en tjeneste å forsøke å tvinge frem en god match. Det er bedre å gå videre uten skyldfølelse. Mange dyrevernsorganisasjoner vil også gjøre sitt beste for å gjøre deg oppmerksom på ekstra behov et dyr kan ha, for å finne ut om du er en god match for dyret. Selv om organisasjonene vil at dyrene skal adopteres, er prioriteten deres å finne et kjærlig, vidunderlig hjem for livet, så ikke mist motet dersom de føler at dyret ville passet bedre til et annet miljø.

Planlegg besøk til flere dyrevernsorganisasjoner

Å bestemme på forhånd at det første besøket til en dyrevernsorganisasjon bare er en speideutflukt, vil hjelpe med å lindre presset til å adoptere et dyr med det samme. Det er helt greit om du ikke føler deg sterkt tiltrukket til noen av dyrene du ser den dagen. Det er bedre å vente til du finner et dyr som virkelig fanger oppmerksomheten din. Dersom du bekymrer deg over muligheten for at dyret du følte en tilknytning til blir adoptert av en annen familie mens du tenker over saken, snakk med organisasjonen om å reservere katten eller hunden i en periode. Mange organisasjoner gjør dette, ettersom de vet at det er en stor avgjørelse å adoptere et dyr, som ikke burde tas lett på eller forhastes. Det kan hende de er villige til å reservere et dyr i 24 eller 48 timer, mens du tenker over det utenfor de emosjonelle veggene til organisasjonen. Dette lar vanligvis andre potensielle familier besøke dyret under reservasjonsperioden, og til og med skrive navnet sitt på en reservasjonsliste i tilfelle du velger å ikke adoptere. Du vil imidlertid gis prioritet under reservasjonsperioden.

Woman in blue checkered shirt holds fluffy cat over her right shoulder.Dame i blå rutete skjorte holder langhåret katt over skulderen. Bli kjent med ditt potensielle kjæledyr

Flere besøk til dyrevernsorganisasjonen vil også gi deg en mulighet til å bli kjent med dyrene du vurderer å adoptere, for å være bedre i stand til å avgjøre om de er en god match. Still spørsmål til personalet og de frivillige arbeiderne som har tilbrakt tid med dyret. Finn ut så mye du kan om dyrets tidligere liv, inkludert medisinsk historikk.

Dersom det er barn i hjemmet, eller til og med om du planlegger å få barn i fremtiden, kan det være en god idé å la dem samhandle med dyret for å se hvordan det går. Dersom du ikke har egne barn ennå, kan du vurdere å be en venn eller et familiemedlem med barn om de vil være med deg for å teste — bare forbered deg på at de kan ville ønske å ta med dyret hjem selv!

Dersom du planlegger å adoptere en hund og du allerede har en hjemme, vil de fleste dyrevernsorganisasjoner la deg ta med hunden din for å se hvordan den kommer overens med hunden som potensielt skal adopteres. Dette er en annen god test for å se om hunden som skal adopteres vil passe bra inn i hjemmet. Unngå å gå i fellen med å adoptere en søt hund, bare for å finne ut at den ikke kommer godt overens med hunden du allerede har.

Det kan være svært berikende å adoptere et dyr fra en organisasjon, men forilte avgjørelser kan føre til unødvendig stress for både deg og dyret. Ved å frigjøre deg fra forventningene om å finne et dyr med det samme, legger du en grunnstein for en suksessfull adopsjon som vil gjøre at du virkelig blir redningspersonen til et dyr i nød.

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.

Relaterte produkter