Kolitt hos katter: Årsaker, symptomer og behandling

minutters lesetid

En grå katt med hvitt bryst hviler i eierens armer med lukkede øyne

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Har du lagt merke til at katten din anstrenger seg for å gå på do? Kanskje er det diaré, eller litt blod eller slim i avføringen? I så fall kan katten din lide av kolitt, en betennelse i tykktarmen. Dette kan være ganske ubehagelig for den, og med mulige årsaker som spenner fra milde til alvorlige, er det viktig å prøve å oppdage det tidlig og finne ut hva som skjer.

Årsaker til kolitt hos katter

Kolitt er vanligst hos katter under fem år, men kan forekomme i alle aldre. Noen av de vanligste årsakene er:

 • Matresponsiv enteropati (Food-responsive enteropathy, FRE). FRE er en av de sykdommene som tidligere ble kalt inflammatorisk tarmsykdom (Inflammatory Bowel Disease, IBD). I dag brukes den mer generelle betegnelsen kronisk enteropati (chronic enteropathy, CE) sammen med andre lidelser som steroidresponsiv enteropati. CE brukes for å beskrive enhver kronisk lidelse i mage-tarmkanalen, vanligvis enhver tilstand som varer mer enn tre uker.
 • Matreaksjoner. Allergier og intoleranse mot visse matvarer kan forårsake kolitt. Dette vil sannsynligvis fortsette helt til den aktuelle ingrediensen er fjernet fra kostholdet.
 • Parasitter.
 • Stress. Stressende hendelser, som en ny baby, et opphold på kattehotell eller bare det å bo sammen med andre katter, kan forårsake kolitt.
 • Svulster og polypper i tarmen.
 • Infeksjoner.
 • Inntak av fremmedlegemer.

Tegn på kolitt

Som nevnt er blod og slim i avføringen de vanligste tegnene på kolitt. Noen ganger får katten også diaré, og du vil kanskje merke at den anstrenger seg for å gjøre fra seg eller at katten tilbringer mer tid på kattedoen enn vanlig. Det er fordi den føler at den må på do, selv om den ikke trenger det. Hvis du ser at katten din anstrenger seg, er det svært viktig at du oppsøker veterinær så snart som mulig. Dette er delvis fordi kolitt må behandles, men også fordi anstrengelse kan være et tegn på blærekatarr eller en blokkert blære, og dette er en medisinsk nødsituasjon.

Eventuelle fordøyelses- eller toalettproblemer kan være vanskelige å oppdage hvis katten går ut for å gå på do. Hvis kolitten pågår over lengre tid (kronisk kolitt), kan du oppleve at katten din går ned i vekt, blir sløv eller slutter å spise. Som med alt annet når det gjelder dyrene våre, er det lurt å være observant. Hvis du vet hva som er normalt, oppdager du raskt når noe er galt.

Behandling av kolitt

Siden det finnes mange ulike årsaker til kolitt, vil behandlingen av kolitt naturligvis variere avhengig av hva problemet er. I mange tilfeller går det over i løpet av et par dager, særlig hvis det skyldes en liten stjålet godbit, men hvis det vedvarer i mer enn 48 timer eller katten din ser ut til å ha smerter, bør du oppsøke veterinær. Det er en fordel om du kan ta med deg en avføringsprøve, da det kan hende at veterinæren vil teste for tegn på orm eller infeksjoner.

Behandlingene omfatter:

   

 • Endring av maten. Ettersom mange tilfeller av kolitt er assosierte med matreaksjoner, kan det være lurt at veterinæren gir katten din et fôr med høy fordøyelighet som kan bidra til at den raskt blir frisk igjen. Disse fôrene inneholder ofte gode kilder til prebiotika som gir næring til bakteriene som holder tarmen frisk. Katten din trenger kanskje bare å få dette fôret i en begrenset periode, men du kan fortsette med det hvis du og veterinæren din mener at det er et godt valg på lengre sikt.

 • Noen tilfeller av kolitt trenger betennelsesdempende midler. Steroider er svært gode betennelsesdempende midler og kan brukes i noen få dager, eller lenger hvis tilstanden er kronisk.

 • Hvis veterinæren mistenker at katten din kan ha en allergi eller intoleranse, kan han/hun anbefale en prøveperiode med kostholdsendring. Dette består vanligvis av et fôr med hydrolyserte proteiner som ikke kan forårsake en allergisk reaksjon hos katten. Noen ganger kan de også foreslå en proteinkilde katten din ikke har spist før, som for eksempel and. Det kan hende at katten din må fortsette å spise dette nye fôret livet ut.

 • Antibiotika kan gis hvis veterinæren er bekymret for antibiotikaresponsiv enteropati.

 • Hvis katten din har orm, vil veterinæren behandle dem og gi råd om videre forebygging.

 • Stress er ganske vanlig hos katter, spesielt hvis de bor sammen med andre katter eller det er mange nabokatter i området. Veterinæren din kan gi medisiner for å hjelpe mot stress, men ofte kan det også gjøre en stor forskjell å endre hjemmemiljøet og bruke ting som feromondiffusorer.

 • Svulster, polypper og fremmedlegemer i tarmen kan kreve kirurgiske inngrep.

Kolitt hos katter er vanligvis ikke noe å bekymre seg for, men det er viktig å undersøke i tilfelle det skyldes et av de mer alvorlige problemene. Veterinæren din vil alltid foretrekke at du tar kontakt tidlig enn å risikere at katten din blir veldig syk, så ikke vær redd for å be om hjelp hvis du er bekymret!

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA