Hvilken menneskemat kan katter og kattunger spise?

minutters lesetid

En oransje kattunge holdes av sin unge dyreeier. Kattungen er våken og har en sunn vekt

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det er alltid spennende å få en ny kattunge eller katt, og vi ønsker ofte å skjemme den bort med fine ting. Å gi mat er et av de viktigste elementene i båndet mellom menneske og dyr, og vi elsker å se at katten eller kattungen virkelig nyter det vi gir den. Dette innebærer ofte godbiter og småbiter av menneskemat, men er det egentlig greit? Og i så fall, hvilken menneskemat er trygg for pusen?

Først og fremst

Vekst er en svært viktig periode i et dyrs liv, og dette er en av de periodene hvor optimal ernæring er viktigst. Riktig ernæring betyr jevn og sunn vekst, sterke bein og tenner, og en hjerne og sanser som er så skarpe som mulig. For å oppnå dette trenger kattungen din et komplett og balansert kattungefôr. Du kan gi våt- eller tørrfôr, eller en kombinasjon, så lenge alt du gir er komplett og balansert.

Det er alltid en god idé å gi våt- og tørrfôr helt fra starten av hvis du har mulighet til det. Katter har lett for å bli hekta på ulike teksturer, og hvis du noen gang trenger at katten din skal spise både vått og tørt, kan det bli vanskelig hvis den ikke er vant til begge deler fra starten av.

Godbiter og menneskemat

Den aller sikreste måten å gi katten eller kattungen godbiter på, er å bruke godbiter for katter. Uansett hva du bruker som godbiter, bør de aldri utgjøre mer enn 10 % av det daglige kaloriinntaket. For mange godbiter kan ikke bare føre til overvekt, men kan også skape ubalanse i kostholdet og føre til overskudd eller mangler på enkelte næringsstoffer.

Det finnes mange typer menneskefôr som kan være sunne og trygge godbiter for katten din. For eksempel:

 • Tilberedt kjøtt. Katter er obligate kjøttetere, noe som betyr at de må ha kjøtt i kosten for å få i seg alle viktige næringsstoffer. Kattungefôret inneholder alt den trenger, men det er trygt å gi den småbiter av kokt kjøtt som kylling, svinekjøtt og storfekjøtt. Unngå svært fettholdig kjøtt eller skinn, da dette kan forårsake magesmerter. Gi aldri bein eller rått kjøtt. Unngå bearbeidet kjøtt som skinke på grunn av det høye saltinnholdet.

   

 • Fisk er svært næringsrikt, og siden kattens appetitt er nært knyttet til lukt, elsker mange katter og kattunger fisk. Husk å fjerne bein og koke fisken, da katter ikke bør få rå fisk.

 • Egg er en god proteinkilde og er trygt for katter å spise. Rørte eller kokte egg er best, ikke stekt. Det er best å ikke tilsette melk eller smør hvis du lager eggerøre, da noen katter ikke tåler melkeprodukter.

   

 • Frukt og grønnsaker. Katter liker vanligvis ikke søtsaker, og de trenger ikke nødvendigvis grønnsaker, så det kan hende at de ikke er interessert i frukt eller grønnsaker. Noen er imidlertid trygge. Du kan prøve å tilby erter, brokkoli, gulrøtter, gresskar, bananer, melon og blåbær. Men ikke bli fornærmet hvis den sier nei!

 • Fullkorn som havre og ris er også trygg og næringsrik menneskemat du kan tilby.

Du har altså noen smakfulle tilleggsprodukter som du kan tilby i tillegg til kattungens normale kosthold, men husk at det finnes mange matvarer som er farlige for katter og som den ikke bør få. For eksempel:

Noe å tenke på.

De viktigste tingene å huske på når det gjelder god ernæring og optimal vekst for en sunn kattunge er:

 • Gi et komplett og balansert kattungefôr som utgjør minst 90 % av dagsmengden.

 • Gi både våt- og tørrfôr om mulig.

 • Godbiter bør aldri overstige 10 % av kattungens daglige kaloribehov.

 • Selv om mye menneskemat er trygt, er det mange matvarer som ikke er det, så hvis du er usikker, er det best å la være.

 • Hold dem i god form og følg med på veksten sammen med veterinæren. Slanke kattunger vokser opp til å bli slanke katter.

Ha det gøy med den lille nye pelskledde kompis! Vi ønsker deg mange år med vakre vennskap.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA