Din sjekkliste for godt hundehold

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Vurder kilden

Hvis du leter etter en ny hund, sørg for å kun anskaffe den nye valpen fra en ansvarlig oppdretter. RSPCA har noen gode tips for hva du bør se etter hos en oppdretter. Be alltid oppdretter om å fylle ut og signere valpekontrakten. Dette vil bidra til å forsikre deg om at de har gjort alt for å sikre en god helse for valpen. Hvis de ikke vil signere kontrakten, hold deg unna.

Før du går til en oppdretter, bør du alltid vurdere mulitheten til å adoptere en hund fra et anerkjent omplasseringssenter. Det er hundrevis av kjærlige hunder i alle aldre på omplasseringssentre som bare venter på sitt eget evige hjem, så sjekk alternativene dine nøye før du velger ditt neste firbeinte familiemedlem!

Uteksaminer voffsen!

Veltrente og riktig sosialiserte hunder er simpelthen lykkeligere og bedre følgesvenner. Det er et bredt spekter av organisasjoner som tilbyr trenings- og sosialiseringskurs for hunder, så sørg for at hunden din får en avansert utdanning! Selv en gammel hund KAN lære nye triks. Utrustet med riktig kunnskap vil hunden din være en bedre veloppdragen bestevenn i alle slags situasjoner. Å kunne stole på hundens riktige oppførsel vil gjøre hver interaksjon morsommere for dere begge.

Sørg alltid for at dere deltar på treningstimer som er belønningsbaserte. Straffbasert trening er fortsatt utbredt, men det vil ødelegge vennskapet ditt med hunden din.

Handle i en nødssituasjon

Forhåpentligvis trenger du aldri å måtte gjøre det, men det er viktig å kjenne til førstehjelp for hunder i tilfelle en ulykke eller plutselig sykdom oppstår. Flere organisasjoner, som Blue Cross, tilbyr mye nyttig informasjon på nettet for å komme i gang. Prøv et enkelt søk med søkeordene "førstehjelp for hunder" eller "førstehjelp for kjæledyr”. Du finner også massevis av bøker og apper om førstehjelp for hunder.

Det er viktig å få hunden din til en veterinær umiddelbart hvis en nødsituasjon oppstår – ingenting kan erstatte rask, praktisk profesjonell pleie fra en kvalifisert og erfaren veterinær.

Det er også viktig å ha en plan klar for ivaretakelse av hunden i tilfelle du er syk eller på annen måte ikke er i stand til å ta vare på den en stund. Få en betrodd venn til å fungere som nødhjelp for hunden din.

Hva med kastrering for tisper?

Snakk med veterinæren om du bør kastrere tispen din. Vurder alle sider av saken nøye, og velg det som er riktig for ditt dyr. Adopsjonssentrene er ofte overfylte av uønskede hunder som venter på et kjærlig hjem, så hvis du velger å ikke kastrere hunden din, må du være ekstra påpasselig med å ikke bidra til antallet uplanlagte kull som allerede fødes hvert år.


Fortsett!

Å holde hunden aktiv vil ikke bare holde den underholdt og trent – og mindre sannsynlighet for å finne på fantestreker – det hjelper også dere to til å danne et mye sterkere bånd. Hunden din vil like oppmerksomheten, og dere holder begge i form også!

Hunder trenger to eller tre turer hver dag, uansett vær, med mindre veterinæren din har anbefalt noe annet av medisinske årsaker. Husk at hunder kanskje ikke nødvendigvis liker de samme aktivitetene som oss, som for eksempel å løpe ved siden av en sykkel. De elsker, og trenger, å ha god tid til å snuse og utforske og søke etter lukter og natur. Hvis du kan finne skoger og parker hvor du kan la dem utforske og leke som de vil, vil det gjøre dem utrolig glade.

Gi riktig mat

Spør veterinæren din om det beste fôret for valpen eller hunden din. Du må vurdere hundens alder, livsstil, rase og generelle aktivitetsnivå nøye før du velger fôr. Valper av store og små raser har ulike behov når det gjelder oppvekst og alder, og valper bør ikke fôres med fôr for voksne hunder. Sørg for å støtte hundens individuelle behov ordentlig hele livet ut ved å gi den nøyaktige ernæringen de trenger ved hvert livsstadie.

Pass på midjen

Å hjelpe hunden din til å unngå å bli overvektig – eller til og med litt lubben – er en av de beste tingene du kan gjøre for å støtte deres helhetlige fysiske og emosjonelle helse. Overvektige eller sykelig overvektige hunder kan ha kortere levetid enn hunder med sunn vekt, og de har ofte også redusert livskvalitet. Å holde hunden din på idealvekten vil hjelpe den til å holde seg aktiv og sunn lenger, og vil hjelpe dem å bedre kunne delta i morsom familietid med deg. Hvis hunden din allerede har fått på seg litt ekstra "polstring", kan du hjelpe den med å bli kvitt den ekstra vekten ved å spørre veterinæren om råd om det beste fôret for trygt og effektivt vekttap.

Det er mange måter å være en ansvarlig hundeeier på, og dette er bare noen få eksempler på hvordan du kan være kunnskapsrik og ansvarlig.

Anmeldt av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterte artikler

Relaterte produkter