Å ta med din nye valp hjem

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Valpen og dens nye hjem

Du har valgt ut din nye valp, sagt farvel til oppdretteren og valpens mor og søsken, og er på vei hjem.

For- håpentligvis har ikke tanken på å hente det nye familie- medlemmet gjort deg så opprømt at du har glemt at det er viktig å forberede seg. Siden dette antakeligvis er første gang valpen er borte fra sine kjente omgivelser, lyder og lukter, står den overfor en veldig stressende opplevelse. I dagene før du henter valpen må du derfor sørge for at alt er tilrettelagt for nykommeren, på samme måte som om du skulle ta hjem et nyfødt barn.

Valpesengen

Det første du bør tenke på er hvor valpen skal sove. De fleste valper foretrekker et lukket sovested som kan tjene som tilfluktssted hvis ting blir for stressende, så vurder å gå til innkjøp av et bur som sengen eller kurven kan ligge i. Sørg for at sovestedet er varmt, tørt, komfortabelt og fritt for trekk, og legg inn et koselig pledd eller en seng slik at valpen får det godt og varmt. Neste steg er å finne det beste stedet å plassere sengen på før valpen prøver å sove i sofaen (det er tross alt lettere å skape gode vaner enn å fjerne dårlige). Et bur er ideelt når livet blir for hektisk og valpen ønsker å slippe vekk fra alt sammen. Når den søker tilflukt i buret, må du gjøre det klart for de andre i familien at den ikke skal forstyrres. Pass også på at sengen står langt nok unna din egen, og helst ikke i soverommet. Ikke fall for fristelsen til å ha valpen i sengen din når den er liten. Det vil være vanskelig å fjerne denne vanen senere, og valpens behov for sitt eget sted er like stort som ditt eget.

Valpen om natten

Mange valper har for vane å hyle om natten, særlig den første uken i et nytt hjem.  Jo varmere valpens seng er, desto tryggere vil den føle seg. Prøv å legge en varmeflaske i sengen, eller en teddybjørn som er trygg for hunder.

Andre i hjemmet

Selv om det er andre katter eller hunder i huset, er det viktig å la den nye valpen utforske omgivelsene først. Når du introduserer den til de andre dyrene, må dette gjøres gradvis og når du er i nærheten og kan holde øye med situasjonen. Når valpen møter barn for første gang, må du passe på at de ikke blir for ivrige. Sørg for at de behandler den lille krabaten med respekt og ikke som en kosebamse. 

Når valpen skal være alene

Ingen valp, eller voksen hund for den saks skyld, skal være alene lenge om gangen. Hunder som er alene i lange perioder kan utvikle angst, slik at de ikke takler å være atskilt fra eieren sin.

Det er derfor viktig at valpen lærer å akseptere at du forlater den i korte perioder om gangen. La den være i et rom, lukk døren og gå din vei. Kom tilbake etter noen minutter, men ikke hils på valpen. Når du har gjentatt dette noen ganger, kan du forlenge tiden du er borte til 30 minutter. Hvis valpen begynner å gi uttrykk for at den er opprørt ved å bjeffe, tygge eller skrape på døren, skal du bli borte i kortere tid om gangen.

Før du går: Ta valpen med på en tur eller lek med før blir alene, slik at den får mulighet til å roe seg ned litt. Gi den et måltid rett før du går, slik at det er mer sannsynlig at den blir søvnig. Du skal også gi den noe å tygge på, slik at den har noe å holde på med. Noen valper føler seg trøstet av kjente lyder, så du kan prøve å la radioen stå på, eller til og med spille inn noen minutter med lyder og samtaler fra familien. Hvis valpen ser ut til å bli mer og mer opprørt når den er alene hjemme selv i korte tidsperioder, skal du rådføre deg med veterinæren.

Relaterte artikler

Relaterte produkter