Katter og tunfisk: Er det trygt for dem?

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du har kanskje sett eller hørt utallige historier om katter som elsker fisk, men når det gjelder katter som spiser tunfisk, er det virkelig en god idé? Og kan katter spise tunfisk som er laget for menneskelig konsum?

Her er grunnen til at du kanskje kommer til å revurdere å dele hermetiske tunfisk med kattevennen din.

Kan katter spise tunfisk?

Det enkle svaret er at katter er tiltrukket av tunfisk. De elsker den kraftige lukten og den robuste smaken til denne fisken, og en skje med tunfisk har vært kjent for å få medisinen til å gå lett ned.

Men selv om den ikke er på listen over giftig mat for katter, kan tunfisk som er ment for mennesker forårsake helseproblemer for katter. Selv om en enkelt bit kanskje ikke gjør noen skade, er det best å holde tunfisk helt ut av skålen deres.

Hvordan tunfisk kan påvirke kattens ernæring

En godt balansert måltidsplan for katter inkluderer protein, essensielle fettsyrer, vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Når katten din spiser for lite eller for mye av visse næringsstoffer, kan det oppstå helseproblemer.

Tunfisk i seg selv er ikke ernæringsmessig balansert. For eksempel har tunfisk for mye umettet fett og er ikke supplert med E-vitamin eller andre antioksidanter. Tunfisk bør derfor ikke fôres som kattens primære næringskilde.

Hvis tunfisk er en del av kattens måltidsplan og du merker en endring i adferden dens bør du vurdere å ta den med til veterinæren din; det er alltid en god idé å få en grunnleggende avklaring for å sikre at ingenting alvorlig er på gang.

Hvorfor katter som spiser tunfisk kan gå opp i vekt

De fleste innekatter er ikke veldig aktive og trener ikke mye kalorier — noe som betyr at vekten for kan komme til å øke. I følge anbefalingene gitt av World Small Animal Veterinary Association, bør en katt som veier 5 kg spise 290 kalorier per dag.

Grå og hvit katt ved siden av matskål med fisk i
Når menneskemat konverteres til kattekalorier, er det lett å se at mat beregnet for mennesker har altfor mange kalorier for våre pelskledde små. En liten mengde hermetisk tunfisk i vann kan inneholde nesten 100 kalorier, som er mer enn en tredjedel av det anbefalte daglige kaloriinntaket for mange katter.

Som følge, kan det å spise for mye tunfisk føre til at katten din går betydelig opp i vekt, spesielt når den gis i tillegg til den vanlige kattematen. Akkurat som hos mennesker, bidrar fedme hos katter til helseproblemer som diabetes, blæreproblemer, leddgikt og kreft, ifølge PDSA.

Overvåking av matinntak er svært viktig når du skal passe på kattens helse. Ettersom flere produsenter inkluderer informasjon om kaloriinnhold på fôretiketter, er det lettere å finne ut hvor mange kalorier du fôrer katten din per dag. Dette er gode nyheter for katteforeldre, ettersom mer informasjon kan føre til mer veloverveide valg om fôr, og til slutt bedre helse for katten deres.

Ikke alle katter tåler tunfisk

Katter kan også være allergiske mot fisk. Fisk er en av de vanligste årsakene til matallergi og matintoleranse hos katter. Vanlige tegn på en allergisk reaksjon inkluderer kløe og hårtap samt rød, betent hud. Katter med matallergi kan også kaste opp og ha diaré, luft i magen og tap av matlyst hvis de får i seg en ingrediens de er følsomme for. Hvis du merker noen av disse symptomene, ring veterinæren din umiddelbart for å finne årsakene og komme frem til en behandlingsplan.

Tunfisk inneholder mye kvikksølv

Tunfisk inneholder mye kvikksølv, et giftig metall. Hyppig inntak av tunfisk kan også føre til kvikksølvforgiftning, forklarer Cailin Heinze, en veterinær ernæringsfysiolog ved Cummings School of Veterinary Medicine ved Tufts University. Symptomer på kvikksølvforgiftning inkluderer svimmelhet og tap av koordinasjon og balanse. Dyreeiere bør spesielt holde hvit tunfisk unna katter fordi den "kommer fra en større tunfiskart med nesten tre ganger høyere kvikksølvnivåer (sammenlignet med chunk-light-tunfisk)", sier Heinze.

Så, kan katter spise tunfisk? Tunfisk er ikke ernæringsmessig balansert og bør ikke fôres som en stor del av kattens måltidsplan. Selv å gi hermetisk tunfisk som en godbit kan føre til helseproblemer, spesielt hvis det gis i store mengder eller ofte. For å sikre at din pjuskete venn får den balanserte ernæringen den trenger uten ekstra kalorier eller giftige metaller, velg et sunt kattefôr som bruker tunfisk på en måte som fortsatt dekker deres ernæringsmessige behov og tilfredsstiller smaksløkene.

Bidragsyters biografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er en forfatter, mamma og mangeårig katteforelder hvis to russiske blues styrer huset. Arbeidet hennes vises også i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, der hun skriver om hunder, katter, graviditet og familieliv. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien.

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte artikler

Relaterte produkter