Hvorfor hater hunder å bli badet? (og tips for å vaske en redd hund)

Publisert av Jean Marie Bauhaus
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hunden din elsker å plaske i sølepytter, men når det er på tide å ta et bad, stikker den halen mellom bena og gjemmer seg. Hvorfor hater hunder å bli badet så mye? Hvis det ikke er vannet, hva er det med det å bli ren som får så mange hunder til å skjelve og klynke? Oppdag hva som kan ligge bak hundens frykt for bading, og fortsett å lese for å lære hvordan du vasker en hund som hater bad.

Hvorfor hater hunder bad?

Selv om ikke alle hunder liker å leke i vann, forklarer ikke dette nødvendigvis hvorfor hunden din ikke liker å bade. Selv vannelskende raser som labrador retrievere nøler ofte med å bli badet. Så hvis det ikke dreier seg om vannet, hvorfor hater hunder bad? En rekke faktorer kan forklare hvorfor hunden din hater å komme i nærheten av badekaret eller vasken.

Corgi vaskes på badet

Minner om dårlige opplevelser

Akkurat som oss kan hunder lære å assosiere en bestemt situasjon med å føle seg redd eller engstelig, forklarer PDSA. En dårlig opplevelse forbundet med bading, som å bli skåldet av varmt vann, skli og falle i badekaret, få vann opp i nesen eller få stikkende sjampo i øynene, kan traumatisere hunden din og gjøre den redd for å bade. Forstyrrende opplevelser med andre pleieaktiviteter, som smerter forårsaket av å få klørne klippet for kort, eller å få rengjort ørene, kan også skape dårlige assosiasjoner til badingen hvis det skjedde omtrent samtidig.

Tap av kontroll

Når hunden din bader eller plasker i en sølepytt, er det en morsom aktivitet den velger å delta i. Å bli badet, på den annen side, blir vanligvis tvunget på hunden, og innebærer å bli håndtert og å få kroppen flyttet rundt på måter den ikke liker. Slikt tap av valg og kontroll over hva som skjer med den kan være veldig opprørende for en hund.

Ukjenthet

Hunder som aldri har blitt badet, eller som ikke blir badet så ofte, kan rett og slett bli skremt av den ukjente opplevelsen av å bli dynket i en balje med vann og smurt inn med sjampo. Dette kan igjen skape negative assosiasjoner som gjør den red for fremtidige bad.

Badingen føles stressende

Noen ganger er ikke hunder de eneste som hater badingen. Hunder absorberer ofte følelsesmessige signaler fra eierne sine. Jo mer bekymret du virker, jo mer bekymret vil sannsynligvis hunden din bli, sier PDSA. Hvis du roper til hunden din, håndterer den med uforsiktighet og skynder deg gjennom badingen, lærer hunden din at bad er noe den bør frykte. Selv om du er forsiktig med hunden, kan den føle frustrasjonen din, noe som kan være nok til å få den til å grue seg til å bade i fremtiden.

Trenger hunder å ta et bad?

Trenger hunden din virkelig regelmessig bading? Det kommer an på. Mye av grunnen til å bade hunder er rett og slett for å gjøre dem lettere å leve med. Du vil ikke at hunden skal legge igjen gjørme overalt, og du liker heller ikke å kose med en stinkende hund. Korthårede raser med sunn hud krever faktisk ikke bading for sin egen fordel, og de trenger egentlig ikke å ta vanlige bad med mindre de har en tendens til å bli svært skitne. I mange tilfeller kan det å tørke hunden med spesielle våtservietter være alt som trengs. Men hvis du har en rynkete rase som en mops eller shar-pei, bør du også sørge for å tørke foldene i huden dens regelmessig.

Langhårede og krøllete raser, derimot, har nytte av vanlig sjampo og balsam for å forhindre at pelsen floker seg og blir uhåndterlig, selv om daglig børsting også kan hjelpe. Hårløse raser som, meksikansk hårløs, trenger regelmessige bad for å forhindre at huden deres tørker ut. Hunder med fet hud, som cocker spaniels, trenger også hyppige bad for å forhindre oppbygging av olje.

Slik bader du en hund som hater bad

Hvis hunden din har en hud- eller pelstype som gjør bading nødvendig, er det beste du kan gjøre å venne den til å nyte å bli bad, eller i det minste å ikke være redd for det. Dette innebærer å erstatte negative assosiasjoner med positive, sammen med tid og tålmodighet. Hvor mye avhenger av om hunden din er livredd for bad, bare surmuler fordi den må bade, eller er et sted midt i mellom.

1. Hold deg rolig

Først må du sørge for at du fremviser en positiv holdning til å gi hunden et bad. Hvis du føler deg oppjaget, stresset eller frustrert med hunden, bør du vente med å bade den til et tidspunkt hvor du er mer avslappet, noe som igjen vil hjelpe hunden din med å føle seg roligere.

2. Skap positive assosiasjoner

Søt hund med rosa håndkle og gul gummiand klar for bad

Engelske Blue Cross anbefaler å venne hunden langsomt til badingen. Du kan begynne ved å bare ta den med deg inn på badet, gi den mye ros og tilby den et par godbiter. Ikke prøv å gi den et bad med én gang, men gi den tid til å opprette positive assosiasjoner til badet og badekaret. En måte å forvandle hundens frykt for badekaret til forventning er ved å flytte hundens fôrskål inn på badet ved siden av badekaret, og legge igjen et spor av godbiter som leder frem til den. Når du tror hunden din er klar, flytter du fôrskålen over i badekaret på en sklisikker matte. La hunden klatre opp i badekaret på egenhånd hvis den er stor nok, da dette forsterker følelsen av valg og det å ha kontroll.

Når hunden din klarer å være i badekaret uten frykt, fjerner du maten og prøver å skru på vannet. Gi den leker å leke med i badekaret samt godbiter. Blue Cross foreslår å smøre litt xylitolfritt peanøttsmør på veggen og la den slikke det av mens vannet renner. Når hunden din tåler å høre det rennende vannet og få labbene våte, kan du prøve å sprute litt vann på den, gjøre det morsomt og lage en lek ut av det. Arbeid gradvis opp med å fukte huden og gni den inn med sjampo, samtidig som du overøser den med ros og beroligende ord. Hvis hunden blir urolig på et hvilket som helst stadium i denne prosessen, stopper du og prøver igjen i morgen.

3. Forhindre negative assosiasjoner

Ta forholdsregler for å få hunden til å føle seg trygg under badingen. Plasser en sklisikker matte eller sklisikre klistremerker i bunnen av badekaret for å forhindre at hunden sklir, og vurder å bruke en badesele som de som brukes av profesjonelle hundepleiere for å hjelpe hunden din med å føle seg tryggere. Sørg for å være ekstra forsiktig med hunden din. Pass på å teste temperaturen på vannet og sørg for at det ikke er for varmt eller for kaldt. Unngå å spraye eller helle vann direkte i hundens ansik. Bruk i stedet en vaskeklut i ansiktet og andre ømfintlige områder. Og spar annen hundepleie, som å klippe klør og pusse tenner, til en annen dag.

Mens det er mange svar spørsmålet om hvorfor hunder hater bading, er løsningene de samme uavhengig av hva som utløser hundens motvilje. Med mye tålmodighet, mildhet og omsorg kan du forvandle hundens holdning til bading, og gjøre badingen morsommere og mindre stressende for dere begge.

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en hunde- og katteelsker og frilans skribent. Arbeidet hennes er blant annet synlig på AKC.org, Care.com og Daily Puppy. Hun er også en romanforfatter, og bor i Ozarks sammen med mannen sin og en gjeng med firbeinte familiemedlemmer. Hun liker å se hjort, ville kalkuner og en og annen herreløs ku som vandrer gjennom hagen hennes mens hun drikker morgenkaffen.

 

Gjennomgått av Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterte artikler

Relaterte produkter