Hvorfor blir adopterte katter returnert til omplasseringssentre?

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hvert år blir rundt 131 000 katter overleverte til britiske omplasseringssentre. Når disse kattene blir adoptert, er ikke alltid deres nye hjem evig, og folk ender opp med å returnere en katt til et omplasseringssenter.

Årsakene til dette varierer. En eldre adoptert katt passer kanskje ikke best for en husholdning med energiske små barn. For noen som adopterer en katt for første gang, så har de kanskje ikke kunnskap om hvordan man kan hjelpe en ny katt med å tilpasse seg. Hvis du vurderer å adoptere en katt, ta deg tid til å lære mer om hva de mest sannsynlige årsakene er til å returnere en katt til omplasseringssenteret for å sette opp den best mulige situasjonen for deg og din potensielle nye følgesvenn.

Upassende vannlating

Å ikke bruke kattedoen er ofte den største grunnen til at katter returneres til omplasseringssenter. Å løse denne oppførselen avhenger av årsaken. Katter bruker duften av urin for å roe seg selv og markere territoriet sitt, forklarer ASPCA, så det er fornuftig at stresset av et nytt hjem fører til atferd som kan føre til noen doglipp. Noen katter som er adoptert fra et liv utendørs, forstår kanskje ikke hva du forventer. Urin og avføring fungerer også som et barometer for kattens helse. En katt som plutselig endrer toalettvaner kan være syk og trenger definitivt en veterinærsjekk.

For å unngå å returnere en katt til et senter og i stedet fremme gode kattedovaner, begrens en ny katts tilgang til ett enkelt rom i rundt en uke. Gjør det enkelt for katten å finne kattedoen. Sørg for at du tilbyr store bokser som en katt enkelt kan bruke uten å henge utenfor eller treffe over kanten. Noen katter vil ha en egen do for å tisse i og en annen for avføring, så mer enn én boks fungerer best.

De fleste katter foretrekker åpne kattedoer som ikke holder på lukt, og de vil prøve å unngå en stinkende, skitten boks. Rengjør den daglig! Katter har også en tendens til å foretrekke en kattedo med fin sand for å grave og kan protestere med å gjøre fra seg utenfor kattedoen hvis du prøver å bytte merke. For tidligere utekatter, hjelp dem å forstå hva som forventes ved å strø jord på toppen av avføringen deres for å hjelpe dem med å gå over til en innendørs livsstil.

Ugjenkjennelig ung kvinne som holder sin stripete katt, som ser alvorlig ut. Eier klemmer katt på hvit bakgrunn.

Kloring

Alle katter, spesielt en nylig adoptert katt, trenger å klore. Katter klorer for å file klørne, markere territorie, strekke kroppen og lindre stress. Det er ikke uhørt at katter klorer på møbler, vegger og andre upassende steder. På grunn av dette returnerer mange dyreeiere en katt til et omplasseringssenter for å redde eiendelene sine.

Forbered deg på denne normale oppførselen. Katter forteller deg hva de foretrekker, fra vertikale møbeloverflater til horisontale overflater av tre eller tepper. Katter har også foretrukne kloreplasseringer. De vil ha kloregraffitien deres sett, så plasser kloremøblet på et attraktivt sted. De beste stedene inkluderer nært et vindu, i en gang, ved døren eller andre viktige kattereritorier, som fôrskålen. Spray kloreflatene med kattemynte og lokk katten din til å klore med fjærleker.

Gjør ulovlige kloreområder uattraktive ved å bruke dobbeltsidig klebrig tape på møbler mens du fører katten til det tillatte kloremøblet i nærheten til den lærer de nye reglene. Upassende kloring løser seg vanligvis hvis du gir bedre, mer passende klorealternativer. Du kan til og med lage din egen klorestolpe for din adopterte katt.

Helseproblemer

Nye eiere ønsker ofte å adoptere et friskt dyr. Ikke bare er syke eller skadde katter vanskelige å ta vare på, men veterinærregninger er en utgift mange ikke er forberedt på å betale.

Forstå det økonomiske ansvaret ved å få en katt før du noen gang går til et omplasseringssenter. Spør om den nye katten din har blitt kastrert, om den er oppdatert på vaksinasjoner og hvilke andre problemer du kan forvente for å forhindre uventede økonomiske overraskelser. Du kan også vurdere kattforsikring eller starte en sparekonto noen måneder eller år før du ønsker en ny katt velkommen inn i familien din. På den måten slipper du å vurdere å returnere en katt til et omplasseringssenter av økonomiske årsaker.

Komme overens med barn og andre katter og hunder

Mange familier ønsker en adoptert katt som kommer godt overens med barn og andre katter og hunder. Dyresentre observerer en katts temperament før adopsjon, men stress og det kunstige miljøet i et omplasseringssenter gjør det vanskelig å få en nøyaktig vurdering av kattens personlighet. Se etter katter som har erfaring med å leve med andre dyr eller mennesker. De viktige personlighetsegenskapene du bør vurdere avhenger ofte av hvem som er i husholdningen din, for eksempel store hunder eller små barn. Tålmodighet er essensielt. Det kan ta flere uker for en katt å tilpasse seg nye mennesker, steder og katt.

Mange katter vil heller ikke møte noen nye før de føler seg trygge i miljøet. La katten din stresse seg ned i ett rom, unna barn og andre dyr, i minst en uke. Det gir katten et kjent og trygt tilfluktssted mens den møter andre katter og hunder med snus og poteklapp under døren. Deretter gir du den nye katten en sjanse til å sjekke ut resten av huset mens andre dyr og barn er andre steder. Når de er introdusert for alle de beste gjemmestedene og sitteplassene, blir katter mer villige til å møte nye familiemedlemmer.

En adoptert katt ønsker å kontrollere samspillet dens. Fremmede kan skremme den. Be barn, partnere og besøkende sitte på bakken og late som de ignorerer katten. La den nye katten nærme seg — eller ikke. Unngå å ta på katten før den nærmer seg på egen hånd og spør etter å bli klappet ved å dytte hodet sitt bort til deg. Dufter styrer kattens liv, og ved å gni kinnene sine inntil møbler og anklene dine markerer den de som trygge. Ikke alle katter liker å sitte på fanget, men de deler trygtluktende dufter ved å stelle hverandre og gni seg mot dem de stoler på. Det tar tid, men det hodestøtet på leggen er et sikkert tegn på at den nye katten din aksepterer deg som en pålitelig venn.

Boligbegrensninger

Katter kan bli returnert til omplasseringssentre på grunn av endringer eller misforståelser angående begrensninger for katt i leiligheten. Hvis du leier eller skal flytte til en ny eiendom, sjekk med utleieren din om det er tillatt å ha en katt. Hvis du kjenner dyrereglene deres på forhånd, vil det hjelpe deg med å avgjøre om det er det rette nye hjemmet for deg og en fremtidig katt. På den måten unngår du hjertesorgen ved å returnere en katt til et omplasseringssenter fordi du har misforstått reglene.

Det er andre grunner til at folk returnerer katter til omplasseringssentre, men disse er de vanligste. Litt planlegging og tålmodighet kan strekke langt når du gjør hjemmet ditt komfortabelt for den nye katten din. Hvis de sliter med å tilpasse seg, ikke skynd deg tilbake til omplasseringssenteret med en gang. Tålmodighet og tid til å la katten din tilpasse seg vil gå langt. Med sjansen til å være glad og komfortabel, vil du kanskje oppdage at din nye pus er på god vei til å bli din perfekte følgesvenn.

Bidragsyters biografi

Amy Shojai

Amy Shojai

Amy Shojai, CABC er en sertifisert rådgiver for dyreadferd, og er viden kjent for sin ekspertise innen dyrepleie og -adferd. Hun startet sin karriere som veterinærtekniker og er en prisvinnende forfatter av mer enn 35 faglitterære verk om dyr.


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte artikler

Relaterte produkter