Er katten min aggressiv? Når går aggressiv lek for langt?

Publisert av Amy Shojai, CABC
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Som en katteelsker, har du nok opplevd aggressiv kattelek – og du har arr som bevis på det. Men, det kan hende at du lurer: Er katten min foraggressiv?

Katters lek ser veldig aggressiv ut. Katter bruker tross alt tennene og klørne sine for å få overtak på både leker og lekekamerater, samt anklene dine. Noen ganger går uskyldig lekeslåssing for langt og over i aggresjon, så lek og moro kan bli farlig, selv om katten din ikke mener noe ondt. Lær hvordan du identifiserer forskjellige typer aggresjon hos katter og hva du kan gjøre for å forhindre at deres skarpe klør gjør skade.

Hvordan katter leker

Kattunger lærer mye om hvordan de samhandler med verden sin, andre katter og mennesker gjennom lek. De kan også øve på ferdigheter som trengs i voksenlivet, som for eksempel jakt. Aktivitet holder katter i alle aldre i form, og lek gir utløp for stress og forbrenner energi.

Kattunger begynner å leke med ting, mennesker og andre katter når de er rundt fire uker gamle. Her er noen typiske måter katter leker på:

 • Sniking. Katten ligger på lur på gjemmesteder og kryper sammen, klar for å sprette frem i et bakholdsangrep. Den tråkker ofte med bakpotene sine for å "gire seg opp" til et kjempehopp.
 • Angrep. Katten hopper fremover for å fange en ting (eller tærne dine) med forpotene sine. Den kan falle sidelengs, holde fast med forpotene og "kaninsparke" med bakpotene for å underlegge seg leken.
 • Smekking og griping. Om katten finner et hull, må det utforskes for å fiske opp en gjemt skatt. Katter liker også å utfordre tyngdekraften ved å klappe på ting med potene og slå ting av bordet.
 • Dans på tærne. Pelsen blåses opp og halen krølles nedover for å overdrive skremt eller aggressiv oppførsel. Den legger ørene bakover, buer ryggen sin og tilnærmer seg mennesker, leker eller dyr sidelengs.
 • Lekeslåssing. Katter jager, bryter og biter med klør og tenner.

Sosial lek er på topp i en alder av tre måneder, og deretter byttes fokuset til objektbasert lek. Katter mellom fire og ni måneder foretrekker lek som simulerer jakt. Voksne katter fortsetter å leke, men ofte mindre intenst.

Er katten min aggressiv?Stripete katt biter eierens hånd mens den sitter i fanget

Selv om hunder lager lyd under lek, er katter stille, så vokalisering kan være et tegn på at leken har gått for langt. Selv røff lek går fint så lenge begge kattene er stille.

Dersom katten dins lek blir mer og mer aggressiv, kan du se ett eller flere av følgende tegn:

 • Slåing uten at klørne er trekt tilbake.
 • Svært flate ører.
 • Buet rygg og stive bein.
 • Oppblåst pels og hale.

Du vil kanskje også legge merke til aggressiv vokalisering som:

 • Spytting, som et overrasket kattegisp.
 • Fresing — ofte et defensiv uttrykk for frykt.
 • Knurring eller snerring — en offensiv advarsel om et kommende angrep.

Følg med på vokale tegn for å fastslå når leken har gått for langt, og vær forberedt på å gripe inn og fjerne eller distrahere en eller begge kattene.

Forskjellige typer aggresjon

I følge Battersea Cats Home ligger ikke aggresjon i katters natur. Aggresjon er en type kommunikasjon og en måte å uttrykke hvordan de føler seg. Vanlige grunner er blant annet:

 • Territoriell aggresjon. Denne typen er rettet mot et dyr eller en person som invaderer kattens område. Katter er sosialt fullmodne når de er mellom to og fire år gamle og kan føle seg selvsikre nok til å gjøre krav på viktige ressurser, selv om de tidligere gikk godt overens med andre katter. Katter vil også forsvare sitt hovedterritorie mot ukjente katter.
 • Omdirigert aggresjon. Dette er vanlig når en katt innendørs legger merke til en inntrenger på utsiden og ikke kan nå den. Katten kan ende opp med å omdirigere aggresjonen sin mot deg eller andre katter i hjemmet som kommer litt for nærme når den er i slik en opphisset sinnstilstand.
 • Aggresjon ut av frykt. Uønsket håndtering kan utløse frykt eller irritasjon som kan føre til biting alá "la meg være i fred". Dette kan skje når katten din føler seg truet eller overstimulert, som for eksempel at den klappes for mye, begrenses, løftes eller tvinges i ubehagelige posisjoner.
 • Smerte eller sykdom. En katt som ikke føler seg bra eller har smerter kan klore for å beskytte seg selv eller fordi den har det vondt. Bestill en time hos veterinæren for å få katten tilbake til sitt vennlige, glade og friske selv.

grå katt leker med blå fugleleke på en tråd

Hvordan håndtere aggresjon

Uansett grunn, bør du vite hvordan du håndterer katten når den viser aggressiv oppførsel.

Kattunger lærer viktig sosial oppførsel, som hvor hardt de kan bite og klore, når de leker med søsknene sine. Så for å redusere risikoen for at lekeaggresjon blir for røff, sørg for å adoptere kattunger som er eldre enn åtte uker. Å adoptere to kattunger sammen kan gjøre at de lærer riktig etikette for biting og kloring av hverandre. En godt sosialisert voksenkatt kan også lære yngre katter hvor grensene går.

Når du leker med katten din, unngå å bruke hendene eller føttene dine under lek. Kast en katteleke eller bruk en fiskestang-leke for å omdirigere energien dens så den gir seg med bitingen. Om leken blir for røff, ta en pause i et par minutter for å la katten roe seg ned og prøv å omdirigere oppmerksomheten dens ved å riste på matboksen.

Battersea Cats Home anbefaler å unngå fysisk disiplin siden det kan øke kattens angst og frustrasjon, noe som potensielt kan gjøre aggresjonen verre. Prøv heller å fange oppmerksomheten dens ved å lage en smaskelyd eller ved å klikke med tungen. Dette forstyrrer oppførselen så du kan omdirigere oppmerksomheten dens til mer passende mål. Her er et par andre kjappe tips:

 • Unngå forlenget øyekontakt, noe katter opplever som truende.
 • Følg med på kattens kroppsspråk og lytt etter tegn til kommende aggresjon. Stopp klapping så snart du merker at katten ikke er komfortabel. Fokuser på å holde pusten din rolig og vent på at katten slapper av. Lur katten av møbler, trapper eller ganger med leker eller godbiter så du kan komme forbi.
 • Når katter ikke går sammen, bruk feromonspray og andre beroligende produkter for å roe ned stemningen. Sørg for at hjemmet er fullt av leker, matstasjoner, klorestativ og katteområder, og spre de ut så mye som mulig for å unngå konflikt.
 • Stopp høylytt lek mellom dyr, siden katteklaging kan være en forløper for aggresjon. Dersom kattene fortsetter å slåss, separer dem i minst 24 timer før du introduserer dem på nytt.

Katter som klorer til blods, drar pels, plager andre dyr eller som skremmer deg trenger profesjonell hjelp. Spør en adferdsspesialist om eksperthjelp. Å forstå og håndtere årsakene kan forebygge problemer og gjøre at du og katten din lever i harmoni sammen igjen.

Bidragsyters biografi

Amy Shojai

Amy Shojai, CABC

Amy Shojai, CABC er en sertifisert rådgiver for dyreadferd, og er viden kjent for sin ekspertise innen dyrepleie og -adferd. Hun startet sin karriere som veterinærtekniker og er en prisvinnende forfatter av mer enn 35 faglitterære verk om dyr.

 

Gjennomgått av Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterte artikler

Relaterte produkter