Å møte samboerne

Published by
min. lesing

Å introdusere din nye kattunge for en annen katt

Hvis du allerede har en katt i familien, vil den ofte ville forsvare territoriet sitt når den nye kattungen kommer hjem. Det er helt naturlig at du vil at det nye familiemedlemmet skal aksepteres av den eldre katten, men det er like naturlig at den vil trenge tid og overtalelse før den aksepterer det den betrakter som en rival. Den er jo tross alt vant til å være sjefskatten og i sentrum for oppmerksomheten.

Gi det tid

De to kattene dine har veldig gode sjanser til å komme overens hvis du følger noen enkle prosedyrer. For det første skal du presentere det nye tilskuddet til familien gradvis. For det andre skal du sørge for at den eldre kattens fôr og sovested ikke blir invadert av den nye kattungen. Dette øker sannsynligheten for at kattene vil finne tonen, selv om det er en ørliten mulighet for at de aldri vil akseptere hverandre.

Når du beslutter at tiden er inne for å presentere kattene for hverandre, skal du ta føringen. Ikke overlat det til dem å finne ut av det. Sørg for å velge et tidspunkt når hjemmet er stille og rolig. Siden den nye kattungen ikke er kjønnsmoden enda, vil ikke den eldre katten føle seg truet eller prøve å konkurrere med den. Faren for konkurranse er også mindre hvis de to kattene er av motsatt kjønn. Du bør imidlertid ikke tvinge frem et møte ansikt til ansikt for tidlig. Hold dem atskilt en stund, men la dem undersøke stedene der den andre oppholder og sover. Slik vil de gradvis venne seg til at det er en annen katt i familien.

Bland luktene deres

Luktesansen er den viktigste sansen for katten, så det er lurt å overføre noen av luktene i hjemmet til kattungens pels før kattene presenteres for hverandre. Bland luktene ved å først stryke den eldre katten og deretter kattungen uten å vaske hendene i mellomtiden, og vice versa. Dette vil også gjøre at kattungen introduseres for lukten av den andre katten.

Gi kattungen sitt eget sted

Du kan vurdere å skaffe en innhegning eller en kasse til kattungen som rommer sengen, sandkassen og vannskålen, slik at den føler at den har et trygt og komfortabelt tilfluktssted. Når den eldre katten kommer inn i rommet for å møte den, vil den føle seg beskyttet av innhegningen eller kassen og likevel kunne se den andre katten. Når du bestemmer at tiden er inne for møtet (dette kan ta flere dager), åpner du døren til innhegningen og lar kattungen komme ut når den er klar for det.

Det er ingen garanti for at de to kattene blir perlevenner. Hvis de ikke helt finner tonen, skal du la dem utvikle det forholdet som passer dem best. I det minste vil de fleste katter etterhvert lære å tolerere hverandres eksistens.

Relaterte artikler

 • Hvad skal jeg gøre med katten i ferien?

  Sommerferien nærmer sig og du glæder dig garanteret til at holde ferie med familien under varmere himmelstrøg eller i sommerhus.
 • Slik venner du katten din til transportkassen

  Alle katteeiere vet hvor vanskelig det kan være å få katten inn i en transportkasse.
 • Å reise med kattungen

  Hvis du ønsker å ta kattungen med deg, eller du av en annen grunn blir nødt til å ta den vekk fra huset, skal du transportere den i en sikker transportkasse.
 • Å vaksinere kattungen

  Den nye kattungen vil starte livet med naturlig immunitet fra moren, men når denne forsvinner, skal du vaksinere den for å sikre at den holder seg frisk og rask.

Relaterte produkter