Har katten min tørr hud? - Tips og råd | Hill's Pet

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hvis katten din flasser som en nybakt paibunn når du klapper den eller stadig klør seg, lurer du kanskje på: " Har katten min tørr hud?" Hvis du er sikker på at det ikke er lopper som har skylden, må du komme til bunns i hva som kan være årsaken til at katten din klør seg.

Symptomer på tørr hud og sannsynlige årsaker

En tørr flekk her og der eller noen sporadiske kloremerker er vanligvis ikke noe å bekymre seg for, men når kløingen fortsetter i flere dager, eller katten din tvangsmessig tygger og slikker på et bestemt område, kan det være på tide å finne ut om pelsbarnet ditt har en alvorlig hudtilstand eller irritasjon. Konstant eller konsekvent kløe i samme område kan være et tegn på at katten din har tørre hudflekker. Andre symptomer på tørr hud hos katter er flasslignende flak på pelsen og skallete flekker.

En grunn til at katten din kan ha tørr hud er i matskålen. I følge Merck Veterinary Manual trenger katter et ernæringsmessig balansert fôr med tilstrekkelige mengder av visse fettsyrer. Uten det kan huden bli tørr og skjellete og pelsen kan bli matt. Snakk med veterinæren din om fôret til katten din for å se om den trenger å bytte til et annet fôr eller prøv et kosttilskudd, for eksempel fiskeolje. Vær imidlertid oppmerksom på at eventuelle anbefalinger fra veterinæren din kan ta opptil en måned før den tørre huden til katten din blir bedre.

Hvis kattens tørre hud stort sett er i midten på ryggen, kan problemet skyldes overvekt. Cats Protection bemerker at overvektige katter kan ha problemer med å stelle seg ordentlig, og kan derfor ha tørr hud, flass eller floker på vanskelig tilgjengelige steder som et resultat.

Hud og sensitiviteter

Miljøfølsomhet og andre eksterne faktorer er vanlige årsaker til hudsykdommer hos katter. Det er viktig å være klar over hva som er i hjemmet ditt som kan forårsake hudirritasjon for katten din. Spør deg selv:

  • Har jeg brukt noen nye husholdningsrengjøringsmidler på gulvene, på møblene eller i luften?
  • Har jeg vasket noen tepper eller klær med et annet vaskemiddel?
  • Kan katten min ha spist noen medisiner som lå rundt i huset?
  • Har noen nye dyr blitt introdusert i hjemmet?

Hvis du svarte ja på noen av disse spørsmålene og kan isolere en mulig kilde, ring veterinæren din og beskriv symptomene og hva du tror katten din kan ha kommet i kontakt med. Derfra vil veterinæren din avgjøre om du behøver å ta katten en tur innom klinikken eller om de ønsker å vente noen dager.

Det kan være lurt å snakke med alle i husholdet ditt og lage en liste over nye rengjøringsmidler eller kosmetikk som kom inn rett før katten begynte å klø. Katter kan til og med bli plaget av pollen, støv og mugg. Hvis katten din plutselig blir sløv, kaster opp eller får anfall like etter at du merker at den klør seg, bør du kontakte veterinæren umiddelbart. De kan ha en alvorlig følsomhet eller ha spist noe giftig.

Stripete grå katt klør på en kurvstol i hagen

Andre kryp

Husk at hvis et nytt dyr ble brakt inn i hjemmet, kan lopper være årsaken til at katten din har hudproblemer, selv om andre kjæledyr ikke viser tegn til irritasjon. Kjør en loppekam gjennom kattens pels og brett deler av pelsen over for å se etter lopper eller loppesmuss (det svarte materialet etterlatt av lopper, som faktisk er loppeavføring). Selv om du ikke finner noen insekter, kan det være enda mindre kløefremkallende parasitter i gang, som for eksempel midd, ifølge PDSA. Se også etter rødhet og skjellete områder som kan indikere en soppinfeksjon, som for eksempel ringorm. Hold styr på endringer i husholdet ditt for å kunne dele det med veterinæren din, slik at de kan ta en informert beslutning om hva de skal gjøre for å lindre kattens kløende hud.

Behandling for tørr hud

Når du er ute etter løsninger for tørr hud hos katten din kan du bli fristet til å henvende deg til internett for mulige hjemme- eller naturlige remedier. PDSA advarer om at enkelte ingredienser som er trygge for mennesker, som visse essensielle oljer, kan være skadelige og til og med giftige for katter. Bruk alltid produkter som er utviklet spesielt for katter, og sjekk med veterinæren din før du prøver noe for å lindre irritasjonen til katten din.

Noen katter kan oppleve kløende, rød, irritert hud på grunn av matfølsomhet. Snakk med veterinæren din om diettfôr kan hjelpe katten din.

Mens du jobber med å løse kattens kløende hud, prøv alltid å holde katten opptatt med aktiv lek, og distrahere dem fra å klø på et område før det blir skadet eller infisert. Du kan også bruke luftfuktere for å tilføre fuktighet til luften i hjemmet ditt, og gi katten din mye vann å drikke for å holde den hydrert.

Hvis katten din har tørr, kløende hud, er sjansen stor for at årsaken lurer rundt i huset ditt - men den kan sannsynligvis lett fjernes. Du og veterinæren din kan jobbe sammen for å endre hjemmet ditt til en glad og komfortabel katt!

Bidragsyters biografi

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger er en kjæledyrforelder som liker å dele hjemmet sitt med pelsungene sine, to av hennes egne barn og mannen hennes. Chrissie liker å tilbringe tid med alle familiemedlemmene sine når hun ikke underviser, skriver eller blogger. Hun streber etter å skrive artikler som hjelper dyreeiere til å leve et mer aktivt og meningsfylt liv med kjæledyrene sine.

Relaterte artikler

Relaterte produkter