Katter og rennende vann

Publisert av
min. lesing

Enkelte katter er veldig sære når det gjelder vann. De kan ha stående vann som de kan drikke av hele dagen, men med en gang du skrur på kranen, kommer de løpende for å få vann. 

Så hva er denne attraksjonen for rennende vann?

Kanskje katten din vil drikke av en skål, men insistere på å sprute vann med poten. Kanskje vil hun hele tiden velte skåla så hun kan drikke fra gulvet. Katten din balanserer kanskje ustabilt på dosetet så hun kan drikke fra doskålen. Og dersom du har en utekatt, vil den kanskje til og med foretrekke skittent regnvann fremfor det rene vannet du har satt ut til henne.

Hvorfor denne merkelige oppførselen?

Ingen er helt sikre på hvorfor katter kan være så kresne angående vann, men det finnes et par teorier. Det kan hende de har en instinktiv motvilje mot vann som er stille. I villmarken vil en katt vanligvis drikke vann som er i bevegelse, hvilket hjelper den med å unngå å bli syk. Et annet alternativ kan være at katten din har lært seg at vann ofte er kjøligere fra kranen eller fra regn.

Det er også mulig at vannet er som en leke for katten din. For katten din er det å velte skålen eller fange regndråper kanskje en artig lek samtidig som det også er en måte å slukke tørsten på.

Katter trenger ikke å drikke store mengder vann, spesielt dersom de spiser boksemat eller porsjonspakninger, da disse inneholder mye vann. Likevel er det viktig at katten har tilgang til friskt vann til enhver tid.

Drikke fra skål

Det finnes et par ting du kan gjøre for å oppmuntre katten din til å drikke fra en skål. Forsøk å flytte vannskålen til et annet sted enn ved siden av matskålen. Katten din er kanskje kresen og vil ikke ha mat og vann rett ved siden av hverandre.

Dersom du tror katten din ikke liker temperaturen på vannet kan du forsøke å tilsette et par isbiter i skålen. 

Du kan også se om det hjelper å bytte ut skålen. En ny type skål vil gi en annerledes smak på vannet. Dersom katten din har en plastskål, kan du forsøke med en som er laget av keramikk, metall eller glass. Dersom katten din pleier å velte skålen, kan du finne en bredere skål med bunn av gummi. Dette vil forhindre selv den mest iherdige katt.

Det finnes også drikkefontener som enten konstant spruter ut vann eller aktiveres når katten din nærmer seg. Disse krever strøm så du vil måtte plassere den i nærheten av en kontakt. Du kan også tidvis la kranen dryppe for at katten kan få seg noe å drikke. 

Katten din vil drikke fra enhver kilde dersom den er tørst nok, men du kan vurdere å la henne få drikke fra kranen som en belønning enkelte ganger.

Relaterte artikler

 • Måltidsfôring kontra frifôring: Hva er best?

  striped cat looking up from bowl Hvordan mater du katten din nå? Har du for øyeblikket katter som frifôres? Holder du deg strengt til måltidene, eller bruker du en kombinasjon av begge deler? Les videre om de tre forskjellige måtene katteeiere mater sine firbeinte venner på, samt fordelene og ulempene med hver metode.
 • Introduksjon av nytt fôr

  Nå som kattungen din er nesten voksen vil du måtte begynne å tenke på å få henne over fra kattungemat til voksen mat som passer behovene hennes bedre.
 • Hvordan kattungers ernæringsbehov skiller seg fra vårt?

  I en studie av hjemmelaget kjæledyrmat, ble mer enn 90 prosent av matvarer ansett å være ernæringsmessig ubalanserte og utilstrekkelige for kjæledyr.
 • Hvordan og når skal du fôre din godt voksne katt  

  Cat eating stew Det er viktig å fôre den voksne katten din med riktig mengde fôr og til riktige tider. Men det kan være vanskelig - behovet for fôring kan variere mye fra en katt til en annen.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • Kastrert/sterilisert katt, KATTUNGER (inntil 1 år), LITE AKTIV OG ANLEGG FOR OVERVEKT, VOKSNE KATTER (1-7 år)