Hvordan veie hunden din hjemme

minutters lesetid

En vizsla med sunn vekt blir tatt i å fange en gul tennisball under en utendørs treningsøkt på gresset.

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Å følge med på hundens vekt hele livet er en god helsevane å ta i bruk fra starten av. I denne artikkelen skal vi snakke om hvordan du kan veie hunden din hjemme og hvorfor det er viktig å veie den.

Hvorfor er det viktig å veie hunden?

Slanke dyr lever lenger og har lavere risiko for vektrelaterte helseproblemer. Ved å holde øye med vekten kan du få mest mulig tid sammen med den pelskledde vennen din og sørge for at livskvaliteten forblir høy.

Vektendringer i begge retninger kan være tidlige tegn på sykdom, så hvis du er i stand til å oppdage vektøkning eller -nedgang tidlig, kan du snappe opp eventuelle helseproblemer så raskt som mulig. Hvis du får hunden din som valp, er det også viktig å overvåke vekten for å se om den vokser i et sunt tempo.

Hva er en sunn vekt for hunder?

Idealvekten for en hund avhenger av ulike faktorer som rase og alder. Veterinæren din vil kunne fortelle deg hva som er en sunn vekt for hunden din, og vil også kunne fortelle deg om noe som kalles Body Condition Score (BCS). Dette er en visuell vurdering av hundens kropp som kan hjelpe deg med å raskt identifisere tegn på overvekt (eller vekttap).

Valper skal selvsagt legge på seg etter hvert som de vokser, men det er viktig at de ikke legger på seg for mye. Slanke valper har en tendens til å bli slanke voksne hunder, mens overvektige valper har en tendens til å bli overvektige også i voksen alder. Veterinæren kan gi deg et vekstdiagram der du kan følge med på valpens vekt for å sikre at den vokser i et sunt tempo.

Hvordan veie hunden din hjemme

Valper bør ideelt sett veies annenhver uke, mens voksne hunder kan veies en gang i måneden. Det er i hovedsak to måter å veie hunden hjemme på:

  • Hvis hunden din er liten nok, kan du plassere den direkte på badevekten. Å holde en godbit i hånden vil hjelpe deg med dette. Pass på at beina eller rumpa ikke henger ut over kanten og berører gulvet når de setter seg ned (halen gjør sannsynligvis ikke så stor forskjell). Hvis de er små, unge og vrir seg for mye, kan du legge dem i et hunde- eller kattebur og veie dem der, og deretter veie buret igjen uten dem i den. Forskjellen mellom de to tallene er hundens vekt. Husk bare at du ikke må fjerne sengetøy eller andre gjenstander fra buret før du veier den igjen.

  • Hold hunden din og vei dere sammen. Still deg selv på vekten og noter vekten din. Det spiller ingen rolle om du er påkledd eller ikke, men det er sannsynligvis bedre om du er det! Plukk deretter opp hunden og gå opp på vekten igjen. Den samlede vekten minus din egen vekt tilsvarer hundens vekt. Så enkelt er det!

    Gjør dette bare hvis hunden din er så lett at du enkelt kan løfte den opp uten å skade deg! Husk også at det å bli løftet opp er svært uvant for mange hunder og kan være ganske stressende. Gjør dette bare hvis hunden din er rolig og avslappet når du holder den. Hvis den får panikk eller kjemper imot, kan en eller begge bli skadet.

Vei hunden hos veterinæren

Hvis hunden din er for urolig, tung eller stresset til at du kan veie den trygt hjemme, er det verdt å vite at du ofte kan få den veid hos veterinæren. Mange veterinærer lar deg gjerne komme innom og veie hunden din når du vil, som regel helt gratis. Regelmessige små besøk hos veterinæren er ikke bare den enkleste måten å veie hunden din på den store gulvvekten på, men det skaper også en positiv relasjon mellom klinikken og hunden din. Hvis hunden din har mange turer til veterinæren der det ikke skjer noe galt og den bare får hilse på alle og kanskje få en godbit av deg eller dyrepleieren, vil den også være glad for å gå til veterinæren når den er syk eller trenger vaksiner.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA