Er hunden min syk? Hvordan kan jeg se det?

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hvis du er en ny hundeeier og hunden din oppfører seg rart, lurer du kanskje på "hva er galt med hunden min?" Selv om du mistenker at noe er galt, vet du kanskje ikke hvordan du skal finne ut om den faktisk er syk, hvordan en syk hund ser ut eller oppfører seg, og hvorfor hundens merkelige oppførsel kan gi deg søvnløse netter. Og hvis hunden din faktisk er syk og du ikke legger merke til tegnene (eller så er de veldig flinke til å skjule de), kan det hende at du føler deg skyldig over at du ikke tidligere la merke til at hunden din hadde det vondt.

Selv om noen symptomer på sykdom, som for eksempel oppkast og diaré, kan være enkle åpenbare, er mange sykdomsatferder hos hunder vanskelige å identifisere hvis du ikke vet hva du skal se etter. Her er noen situasjoner og tegn som kan hjelpe deg å finne ut om hunden din kan være syk, og når du bør vurdere å kontakte veterinæren din.

Tegn nummer ett: De spiser ikke

De fleste hunder vil sjelden gå glipp av et måltid eller en godbit, og spesielt om du legger det fremfor de. Hvis hunden din vender nesen opp ved frokosten eller middagen når den vanligvis sluker den, er det på tide å følge litt ekstra godt med. Mange ting kan føre til at en hund slutter å spise, som kvalme, tannsmerter, angst, virusinfeksjoner og magesmerter.

Ring og avtal en time hos veterinæren din hvis hunden din ikke spiser på mer enn en dag eller går glipp av mer enn to måltider.

Tegn nummer to: De bare ligger derFugleperspektiv av en liten, fluffy hund som ligger på et eikegulv med leker.

Hvis du merker at hunden din sover mer, faller etter på turer, er uinteressert i lek eller ikke leker så mye som før, kan det være noe galt. Noen ganger er det bare for varmt ute til å leke og trene. Når temperaturen stiger, er hunder naturlig nok litt mer late. På den andre siden, hvis det ikke er varmt, så indikerer denne oppførselen at noe mer kan være på spill.

Det er mange ting som kan føre til tap av energi hos en hund. Enhver form for infeksjon, enten det er viral, bakterier eller sopp, kan føre til tap av energi. Hjertesykdom eller pusteproblemer av noe slag kan få en hund til å føle seg sliten. Hormonelle lidelser, som hypotyreose, kan forårsake sløvhet. Fedme kan føre til at en hund sover mer fordi det er slitsomt å komme seg rundt. Fedme kan også føre til andre tilstander, som degenerativ leddsykdom, som gjør det mer smertefullt for hunden din å løpe og leke. Dette kan skape en frustrerende syklus der hunden din sliter med å trene, blir tyngre og trener enda mindre. Hvis veterinæren din antyder at hunden din er overvektig, er det viktig å ta deres råd på alvor og samarbeide om å få ned vekten. Kreft, leversykdom, nyresykdom og nevrologiske tilstander som anfall eller kognitiv dysfunksjon hos hunder (ellers kjent som "doggie Alzheimers" sykdom) kan også få en hund til å opptre sliten.

Hvis hunden din er eldre, tror du kanskje også at den beveger seg mindre på grunn av høy alder. Selv om det er sant at hunder bremser ned når de blir eldre, betyr det ikke at de skal slutte å bevege seg helt. Seniorhunder (de som er syv år og eldre) er fortsatt svært i stand til å komme seg rundt og trene. Hvis den eldre hunden din ikke ser ut til å leke like mye som før, er det sannsynligvis verdt å ringe veterinæren og få tatt en sjekk for å utelukke mulige plager. Når hunden din blir eldre, vil veterinæren din sannsynligvis ønske å utføre ytterligere tester for å sikre at hunden holder seg i toppform.

Smerte kan også maskere seg som tap av energi. Gastrointestinale problemer som forårsaker en smertefull mage kan få en hund til å virke sløv, og hvis en hund har smerter fra leddsykdom, kan smerten bare manifestere seg som å sove mer. Poenget er at økt søvn eller latskap definitivt kan tyde på et underliggende problem. Hvis det varer lengre enn én dag, ta kontakt med veterinæren din. Det er alltid bedre å være proaktiv og ringe veterinæren din enn å lure på om hunden din er syk i flere dager.

Tegn nummer tre: De drikker mye vann

Hvis du legger merke til at hunden din stadig tømmer vannskålen, ber om å bli sluppet ut oftere eller har ulykker i huset, kan hunden din være syk. Å drikke mye på grunn av overdreven tørst kalles polydipsi. Noen av de vanlige årsakene til polydipsi inkluderer hormonelle tilstander som diabetes mellitus eller hyperadrenokortisisme, også kjent som Cushings sykdom, sier PDSA. Nyresykdom og alvorlige livmorinfeksjoner kan også føre til at en hund drikker mer. Hvis du merker at hunden din drikker mer enn normalt, det ikke er varmt ute og atferden varer mer enn en dag eller to, ta kontakt med veterinæren din for en avtale.

Tegn nummer fire: Du kan føle ribbeina deres

Vekttap kan være vanskelig å oppdage, spesielt hvis hunden din har lang pels. Noen ganger vet ikke eiere at hunden deres har gått ned i vekt før hunden blir veid hos veterinæren. Hunder går som regel ned i vekt av to grunner: enten spiser de ikke eller absorberer for få næringsstoffer, eller så forbrenner de for mange kalorier. Kreft, diabetes, leversykdom og nyresykdom samt andre sykdommer forårsaker vekttap. Hvis du merker at hundens ribben eller hofter stikker ut, kan hunden din være syk og bør undersøkes av veterinæren din.

Den beste måten å finne ut om noe er galt er å vite hvordan hunden din oppfører seg normalt, inkludert spise-, drikke-, vannlatings- og avføringsmønster, samt hvordan den vanlige avføringen ser ut og hva hundens normale energinivå er. Når du koser med hunden din, føl deg rundt og se etter noe utenom det vanlige, som utslett eller klumper og kuler. Du kan også finne ut av om hunden din har en normal vekt med en enkel test du gjør hjemme som kalles håndtesten.

Du kjenner hunden din bedre enn noen andre gjør, og hvis noe får deg til å lure på om det er noe galt med den eller at den er syk, stol på magefølelsen og få hjelp av veterinæren din.

Bidragsyters biografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten, utdannet ved UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002, er en kjent internasjonal foredragsholder innen veterinær- og dyrehelsesektoren. Hun har 10 års erfaring i offentlige taler og mediearbeid, og skriver for et stort antall online og trykte dyrehelsepublikasjoner. Dr. Wooten har talt i veterinærutdanningsområdet i fem år, og snakker om ledelse, klientkommunikasjon og personlig utvikling. Dr. Wooten er også sertifisert veterinærjournalist, medlem av AVMA, og har 16 års erfaring innen veterinærpraksis for smådyr. I tillegg til å være foredragsholder, forfatter, veterinær og medskaper av det veldig populære kortspillet «Vets Against Insanity», eier hun Elevated Eateries Restaurant-gruppen i Greeley sammen med mannen sin gjennom 21 år, og sammen oppdrar de tre litt vilde minimennesker. Når det er på tide å leke, kan hun bli funnet på ski i Colorado, dykking med haier i Karibien, eller trene kenpo-karate i sin lokale dojo. Sats alt eller ingenting. For å lære mer, besøk drsarahwooten.com.


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte artikler

Relaterte produkter