Katten min vil ikke spise: Hva du kan gjøre for å hjelpe

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Bekymret for at katten din ikke spiser? Det kan være vanskelig å se forskjellen på kresne matvaner og et alvorlig helseproblem. En endring i kattens rutine er en bekymring, men å finne ut av årsaken er det første trinnet for å få katten til å spise igjen.

Hvorfor spiser ikke katten min?

Fakta: Katten din elsker å spise. Det er der oppe på listen deres over favorittaktiviteter, sammen med å sove, leke og å prøve å få eierens oppmerksomhet. Men å spise er også helt grunnleggende for overlevelsen, som kan få kattens helse til å avta raskt om det er fraværende.

Maine Coon-katt vedsiden av matskålen

Endringer i fôr

Katter er vaneskapninger og vil vanligvis motstå endringer, spesielt vedrørende måltidsplanene deres. Har du nylig endret fôret til katten din? Kanskje den bare nekter å prøve en ny smak. Katter kan bruke litt tid på å akseptere nytt fôr, så en langsom overgang anbefales generelt sett. Katten din kan ikke gå for lenge uten å spise, så hvis den ikke spiser på 24 timer, selv etter å ha blitt tilbudt det gamle fôret igjen, så er det på tide å utforske andre muligheter for hvorfor de ikke spiser.

Miljøstress

Kattens stahet kan dukke opp hvis den er misfornøyd med omgivelsene. Ifølge Battersea Dogs & Cats Home er katter svært følsomme skapninger, og dårlig matlyst er et tegn på at katten din kan være stresset. Mulige årsaker inkluderer:

  • En stor forandring, som et nytt hus, baby eller hund eller katt.

  • Forstyrrelse av kattens normale rutine.

  • Gjester, ukjente personer eller overdreven støy i hjemmet.

Hvis du vet at denne typen ting stresser katten din, snakk med veterinæren din om måter å hjelpe katten din med å slappe av.

Mulig sykdom

Fordøyelsesproblemer, som forstoppelse, kolitt og inflammatorisk tarmsykdom (eller kronisk enteropati), er stressende på kattens kropp, og fører til tap av matlyst, gass, oppkast og diaré. Andre underliggende sykdommer som kan påvirke appetitten inkluderer nyresykdom og tannproblemer. PDSA forklarer at problemer som tannkjøttsykdom er smertefulle og kan hindre katter fra å spise, så sørg for at veterinæren din inkluderer en omfattende tannlegeundersøkelse under hver kontroll.

Bare en veterinær kan diagnostisere en sykdom, så kontakt veterinærkontoret med en gang ved uvanlige eller betydelige helseforandringer. Du bør også ta katten din inn for en tannsjekk hvis den nekter å spise tørrfôr eller favoriserer den ene siden av munnen fremfor den andre når den tygger.

Hvordan få en katt til å spise

Hvis katten din ignorerer måltider kan du prøve å utvide mulighetene deres, utforske nye smakskombinasjoner eller tilby en ny form. Gjør det gradvis for å hjelpe katten din til å venne seg til nye smaker og teksturer når du prøver et nytt fôr. Hvis katten din er motvillig til å prøve et nytt fôr, kan du prøve å tilsette en liten mengde buljong i tørrfôret eller varme opp våtfôret.

International Cat Care fraråder å tvinge katten din til å spise eller tvangsfôre med en sprøyte, da dette kan skape en negativ assosiasjon til spising som kan gjøre kattens appetittproblemer verre. I stedet tilbyr de mange ideer for å oppmuntre katten din til å spise.

Hvis katten din blir lett stresset, er det viktig å tenke på å forberede katten på fester hjemme og planlegge litt rundt å introdusere den for en ny pelskledd venn, som vil hjelpe dem med å takle livsstilsendringer.

I tillegg til hva katten din spiser, ta hensyn til hvor de spiser. I sin anbefaling for katters velferd advarer den britiske regjeringens Canine & Feline Sector Group at katter ikke vil spise hvis fôret er for nær søpla. Du bør også prøve å plassere fôrskålen vekk fra andre dyr, i et rent, rolig område med få forstyrrelser. Tilsynelatende små endringer kan stresse katten din, så lag dedikerte kattematingsområder i huset ditt.

Armer som holer en fluffy oransje katt

Når bør jeg ringe veterinæren?

Her er en god tommelfingerregel for eiere: ring veterinæren når du er i tvil.

Du og veterinæren har samme mål om å holde den pelskledde vennen din i toppform, og det er bedre å være forsiktig. Kontakt veterinæren så snart du merker en endring, enten plutselig eller gradvis, i kattens oppførsel. Det er viktig å stille spørsmål ved hvorfor katten din ikke spiser, spesielt hvis det har gått mer enn en dag siden dens siste måltid. Hvis kattungen din trenger behandling, jo tidligere du kommer i gang, jo bedre.

Nå som du vet noen årsaker til tap av matlyst og hvordan du får en katt til å spise, kan du ta en aktiv rolle i å hjelpe kattevennen din tilbake på veien til full helse.

Bidragsyters biografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er en skribent, mamma og langtids-dyreeier. Hennes to Russian Blues-katter hersker i hjemmet. Arbeidet hennes vises også i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, der hun skriver om kjæledyr, graviditet og familieliv. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien.

Relaterte artikler

Relaterte produkter