Pedikyr for firbeinte: Slik klipper du hundens klør

Published by
min read

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Lurer du på hvordan du skal gå frem når du skal klippe hundens klør? Mange hundeeiere som driver med stell og pleie av den firbeinte vennen sin selv, er nysgjerrige på akkurat det. Enten du nettopp har adoptert din første hund eller har klippet hundeklør lenge, men er usikker på om du gjør det riktig: Det er viktig å lære seg den riktige teknikken.

Hva er fordelene ved å klippe hundens klør?

Før du forsøker å klippe hundens klør, bør du sette deg inn i grunnene til at du må gjøre dette. I motsetning til menneskers pedikyrer, der neglene klippes og pusses og kommer med en rask fotmassasje på kjøpet, gjøres hundepedikyrer ganske enkelt for at klørne ikke skal vokse seg for lange. En inngrodd klo er en katalysator for mange helseproblemer. Tenk på hva som skjer når en lang klo berører bakken hver gang hunden din tar et steg: Kraften føres tilbake til senene, som forårsaker et ukomfortabelt trykk under gange, sier American Kennel Club. Over tid kan dette forårsake justeringsproblemer som ikke bare går ut over hundens fot, men også vektfordelingen – som i sin tur påvirker mange andre ledd og muskler i kroppen.

Lange klør kan også spalte seg og forårsake smerter. Spaltede klør kan ikke alltid rettes opp med en enkel klipp. Jo mer du klipper dem, desto mer kan de komme til å spalte seg, så det kan hende du må involvere veterinæren. I ekstreme tilfeller kan for lange klør dessuten vokse inn igjen i poten. Dette skjer ofte med eldre eller forsømte hunder som allerede har smerter fra lange klør, slik at de unngår å gå på harde overflater.

A beautician treats Shibu Inu dogs nails with a nail file

Verktøyene du trenger for en hundepedikyr

Det er faktisk ganske lett å klippe hundens klør, såfremt du bruker de riktige verktøyene. Den gode nyheten er at det ikke skal mye til for å lykkes. Alt du trenger er en klosaks, koaguleringspulver, godbiter og muligens en annen person. Og ikke glem å invitere hunden din til begivenheten.

1. Klosaks

Det første og kanskje viktigste verktøyet du trenger, er en klosaks. Det finnes ulike typer du kan kjøpe, inkludert giljotin-, tang- og saksvarianter. (Ikke la deg skremme av navnene.) Spør hundesalongen eller veterinæren din om hvilken saks de anbefaler for akkurat din hund. Giljotinsakser fungerer gjerne best på små hunder, mens tang- og sakstypen er bedre på store hunder. Den beste jobben gjør du imidlertid med verktøyet du er mest komfortabel med å bruke.

Neglefiler er et annet alternativ hvis du foretrekker å file ned kloen heller enn å klippe den. Siden bare en liten del av kloen kan fjernes av gangen med en fil, kan det være tryggere enn en saks hvis du er redd for å komme borti negleroten (den skjøre blodåren under neglen). Filer lager imidlertid ofte mye lyd, som gjør noen hunder engstelige eller redde. Det tar også mye lenger tid å få jobben gjort, så hunden må være tålmodig.

2. Koaguleringspulver

Hvis du kommer i skade for å klippe for mye av kloen, kan hunden begynne å blø, noe som kan føre til mye søl og en ubehagelig situasjon. Styptisk pulver eller et annet koaguleringsmiddel veterinæren din anbefaler, kommer til å stoppe blødningen på kort tid. Husk at koaguleringspulveret kun skal brukes hvis hunden blør som følge av at du har klippet for nært inntil negleroten.

3. Godbiter

Ros for positiv atferd gjør stell og pleie til en lek både for deg og hunden. Godbiter er spesielt nyttig for unge eller engstelige hunder som ikke er vant til å få klørne klippet. Husk å velge sunne hundegodbiter, og å samtidig rose den med oppmuntrende stemme.

4. En annen person

Det er valgfritt om du vil tilkalle forsterkninger for å fullføre denne oppgaven, men det kan være nyttig å få en venn eller et familiemedlem til å hjelpe deg med å holde hunden mens du klipper klørne. Hvis du er for nervøs eller har hatt problemer tidligere, kan det være lurt å overlate det hele til hundesalongen eller veterinæren. Bare pass på å bestille regelmessige timer, slik at hunden din ikke får ubehagelig lange klør mellom hver klipp.

Men hvis du føler deg klar for det, kan du klippe hundens klør helt alene også.

Focus on chocolate lab's underside of his feet.

Slik klipper du hundens klør på riktig måte

En hundepedikyr er faktisk en nokså enkel prosess. Det er bare å løfte og vinkle hundens pote slik at du kan holde poten og plassere klosaksen (eller filen) på den ytre delen av kloen. Deretter begynner du i det små. Klipp av bitte små deler inntil du er trygg på at du har fjernet nok. Pass på å unngå negleroten. På en hvit klo bør du kunne se den lett rosa fargen på negleroten når du ser den fra siden. En svart klo er vanskeligere. Hvis du ser en liten svart prikk når du ser rett på kuttoverflaten, skal du ikke klippe mer. Da er sannsynligvis negleroten like bak den.

Hvis du er nervøs for å klippe hundens klør etter å ha lest disse instruksjonene, kan du ta med hunden til hundesalongen eller veterinæren slik at de kan vise deg det hele i praksis. Fagpersoner vil kunne vise deg teknikken, slik at du er mer tilpass med å utføre prosessen selv neste gang.

Glem heller ikke ulvekloen. Siden disse klørne sitter på siden av poten, slites de ikke mot bakken slik som de andre klørne, sier Washington State University College of Veterinary Medicine. Skader på ulvekloen er faktisk svært vanlige, men det hjelper å klippe dem for å unngå problemer. Klipp dem på samme måte som de andre klørne, men hold dem under oppsyn, da det kan hende de må klippes oftere.

Nå som du vet hvordan du klipper hundens klør, lurer du kanskje på hvor lange (eller korte) de skal være når de er klippet. Det er umulig å oppgi en nøyaktig klolengde, siden hunder kommer i alle slags former og størrelser, men den beste pekepinnen på at kloen har riktig lengde, er at den ikke berører gulvet når hunden står på poten. Hvis du hører høye klikkelyder når hunden kommer bort til deg, trenger neglene sannsynligvis å klippes.

Erin Ollila

Erin Ollila tror på ordenes makt og at et budskap kan informere, og til og med transformere, den tiltenkte målgruppen. Du finner tekstene hennes på internett og på trykk, inkludert intervjuer, ghostwriting, blogginnlegg og kreativ sakprosa. Erin elsker søkemotoroptimalisering og sosiale medier. Hun har en grad i kreativ skrivekunst fra Fairfield University. Kontakt henne på Twitter @ReinventingErin eller finn ut mer om henne på http://erinollila.com.

Related Articles

Related products