Fjerne dårlige uvaner

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Skvetting

Skvetting er helt naturlig atferd for katten. Dette er kattens måte å markere et sted med informasjon om den selv. Dette vil ikke si at det er ønsket atferd når det skjer i dagligstuen!

Før du prøver å løse problemet, er det viktig å finne ut om kattungen faktisk skvetter eller om den bare urinerer. Sistnevnte skjer når katten huker seg ned, mens den skvetter i oppreist stilling. Små stråler med urin pumpes ut på loddrette overflater.

Hva kan du gjøre?

Ta kattungen med til veterinæren for å utelukke sykdom i de nedre urinveiene. Denne lidelsen kan være alvorlig, men kan behandles. Lidelsen kan få katten til å urinere utenfor sandkassen, og dette kan forveksles med at den skvetter.

Skvetting er en typisk atferd for en stresset katt. Tenk over om det har skjedd noe som kan ha gjort kattungen opprørt. Dette kan være "store" ting som et nytt barn eller kjæledyr i huset eller flytting, eller "små" ting som at møblene i kattungens yndlingsrom er blitt flyttet.

Så hva kan du gjøre for å få kattungen til å føle seg glad og trygg igjen?

Straff aldri kattungen når den skvetter. Kattunger forstår ikke avstraffelser, og siden skvettingen ofte er en følge av stress, kan det faktisk gjøre vondt verre.

Det er svært viktig å rengjøre stedet der katten har skvettet grundig, siden lukten på stedet kan oppmuntre kattungen til å gjøre det til et fast skvettested!

Mange vanlige rengjøringsmidler er uegnede til dette formålet, siden de inneholder ammoniakk eller klor. Begge deler finnes i katteurin, og kan gjøre det mer fristende for katten å skvette på området igjen.

Vask i stedet området med en fortynning med biologisk vaskepulver. Skyll og la det tørke. La deretter området tørke før du slipper kattungen inn i rommet igjen.

Kastrering

Kastrering av hannkatter vil i 80 % av tilfellene gjøre at de slutter å skvette, som regel med en gang.

Vedvarende problemer

I de fleste tilfeller kan skvetting i hjemmet tas hånd om raskt og effektivt. Skulle problemet likevel fortsette, skal du oppsøke veterinæren, som kan forskrive medisinsk behandling eller anbefale et besøk til en atferdspsykolog for katter.

Relaterte artikler

 • Hvorfor kattungen din klorer

  Etter hvert som din kattunge vokser, vil også klørne vokse! For å holde dem i trim, vil den klore.
 • Kattungepsykologi

  Det kan lønne seg å prøve å forstå hvordan kattungen din tenker, og hvorfor den oppfører seg som den gjør.
 • Katter i løpetid

  Katter i løpetid trenger spesiell omsorg og oppmerksomhet, Hvis katten din allerede har vært igjennom en løpetid husker du sikkert hvordan hun mjauet og skrek, og hele tiden krevde din oppmerksomhet.
 • Hvorfor mjauer katter?

  Selv små barn vet hvordan de kan herme etter kattelyder.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • Kastrert/sterilisert katt, KATTUNGER (inntil 1 år), LITE AKTIV OG ANLEGG FOR OVERVEKT, VOKSNE KATTER (1-7 år)