Passer katter og barn sammen?

Publisert av Christine O'Brien
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Vurderer du å adoptere en katt, men lurer på hvor godt de passer sammen med barn? Heldigvis passer mange katter bra sammen med barn. Her er hva du bør ha i bakhodet når du leter etter en barnevennelig katt til familien din.

Katter og barn

Så om du lurer på om katter passer bra sammen med barn, har du sannsynligvis et barn hjemme eller kanskje et nytt barn er på vei inn i bildet. Dersom du adopterer en katt med riktig lynne og tilrettelegger omgivelsene, kan katter og små barn absolutt leve trygt og godt sammen. Kattene som passer best med barn er rolige, tålmodige og vennlige. Det ryktes at mange katter er gretne, men dette er ofte fordi de er misforståtte. Faktisk kan de fleste katter være svært kjærlige familiemedlemmer.

I følge University of Edinburgh kan det å eie en hund eller katt ha positiv innvirkning på et barns fysiske og psykiske helse, utvikling og velferd. Dyr kan være en stor trøst for barn, og forskning viser at de kan redusere stress og angst. Barn med en sterk tilknytning til en hund eller en katt kan i tillegg kommunisere bedre med foreldrene og vennene sine.

En mor introduserer en oransje katt til en liten gutt

Personlighetstest

For å finne katten som passer best for din husholdning, bør du ta hensyn til barnas aldre og personligheter.

Lettskremte katter pleier å slite med å passe inn i hjem med små barn. Battersea Cats’ Home påpeker at skvetne katter kan bli stresset av slike travle og ofte uforutsigbare omgivelser. I disse tilfellene kan katten begynne å gjemme seg eller utvikle atferdsproblemer som urinering utenfor kattedoen. Gå heller for en omgjengelig og selvsikker katt som tåler litt støy.

Selv om de er morsomme, lekne og energiske, er ikke alltid en kattunge det beste alternativet dersom du har små- eller spedbarn. Akkurat som deres menneskelige motparter så krever kattunger mye trening. Cats Protection forklarer at kattunger skal lære seg hvordan de bruker klørne sine og kan derfor leke litt røft, noe som kan skade poden din. Kattunger kan også lett skremmes av den uforutsigbare eller høylytte adferselen til små barn som enda ikke har lært at kattunger ikke er små leker!

Livlige unge og voksne katter passer bra for barn over fire år, men ikke nødvendigvis for smårollinger under tre år. Det kan hende at energiske voksne katter ikke tolererer skøyerstrekene til de minste, og at de klorer dersom søvnen deres forstyrres eller om de føler seg fanget under samspill med barnet.

Ikke utelukk adopsjon av en eldre katt. Eldre katter kan være gode følgesvenner for litt eldre barn som setter pris på en pus som krøller seg i et varmt fang, og som kan forstå og ivareta en eldre katts behov.

Råd for adopsjon

Ha barna med i adopsjonsprosessen, og start ved å se gjennom lokale dyremottaks nettsider og sosiale medier sammen. Men, før dere bestemmer dere for en katt, ta med hele familen og besøk et dyremottak sammen. Det er viktig å se hvordan barna og katten reagerer på hverandre.

Spør de ansatte og de frivillige på dyremottaket mange spørsmål angående kattene du er interessert i. Noe du kan spørre om er:

  • Hvordan går katten sammen med mennesker?
  • Er den sosial eller sjenert?
  • Har katten vært med barn før?
  • Viser den noen tegn til aggresjon, frykt eller høyspenning?

Forklar hvordan familien er — rolig og avslappet, høylydt og ernergisk, eller et sted midt i mellom — så de ansatte kan hjelpe deg med å finne katten som best passer inn i husholdet ditt.

Ikke vær redd dersom de ansatte og frivillige på dyremottaket stiller deg mange spørsmål. Husk at dyrets velferd er deres høyeste prioritet, og at de vil forsikre seg om at dere passer bra sammen. Tross alt vil ingen at dere ender opp i den triste situasjonen der katten må returneres til dyremottaket fordi den ikke passer inn i familien.

De mest barnevennlige kattene

Følgende er noen av de vennligste katterasene som passer for familier med små barn:

  • The Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) sier at siameserkatter er høylytte og utadvendte. Disse sosiale kattene elsker å være en del av familien, er ekstremt loyale og kaster seg med glede inn i barnas lek.
  • Ragdoll: Ragdoll-katter er velkjente for sitt avslappede lynne og elsker interaktiv lek med familien. De passer godt inn i hjem med litt eldre barn siden de er så aktive. De tilpasser seg også raskt endringer.
  • Birma: Denne er rasen er ekstremt rolig og vennlig. GCCF referer til birma-katter som "fantastiske og kjærlige følgesvenner". De elsker lek men er også tålmodige med barn, noe som gjør dem veldig familievennlige. Som en ekstra fordel er mjauene deres lavmælte, så det er mindre sjanse for at barnet forstyrres under sengetid.

Selv om denne listen gir en god indikasjon over lynnet til forskjellige raser, er det viktig å huske på at det også finnes fantastiske katter hos lokale dyremottak. Selv om du ikke vet kattens spesifikke rase, kan du fortsatt få et godt inntrykk av dens personlighet når du og barna dine besøker dyremottaket.

Når du tar katten med hjem

Så, vi har allerede fastslått at noen katter kan være flotte følgesvenner for hjem med barn, men det er også viktig å forberede seg før katten hentes hjem. Det er svært viktig å forklare barna hvordan de kan ha trygg omgang med katten. Gi katten tiden den trenger for å venne seg til de nye omgivelsene. Dersom katten er supersosial — flott! Om den virker usikker i begynnelsen, sørg for å la den være i fred (inkludert et gjemmested den kan få være helt alene). Gi katten tid til å tilpasse seg sine nye samboere for å gjøre overgangen lettere.

Tilvenning til nye omgivelser kan være stressende for katter, og som en konsekvens kan de utvikle mageproblemer eller problemer med urinveiene når de kommer hjem til deg. Snakk med en veterinær dersom du mistenker at katten har slike problemer for å finne ut om det er noen underliggende problemer og om det er behov for å starte behandling.

Det lønner seg på sikt å legge ned mye tid i å finne den riktige katten for familien din og hvordan familien kan forberede seg; dette ser du når du ser barnet og pusen danner varige, kjærlige bånd.

Bidragsyters biografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er en forfatter, mamma og mangeårig katteforelder hvis to russiske blues styrer huset. Arbeidet hennes vises også i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, der hun skriver om hunder, katter, graviditet og familieliv. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien.


Gjennomgått av Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterte artikler

Relaterte produkter