For katteeiere: hjemmelaget flekk- og luktfjerner som faktisk virker

Published by
min read

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter er gledesspredere i livene våre, men flekkene og lukten som følger med det å være katteeier, er ofte en kilde til frustrasjon. Heldigvis kan du holde huset rent og friskt ved hjelp av din egen hjemmelagde flekkfjerner, som består av enkle ingredienser. Hjemmelagde flekkfjernere er trygge å bruke rundt kjæledyr (og koster vanligvis mindre enn dem du kjøper i butikken). Enten det er urin, hårballer eller oppkast, kan hjemmelagde midler effektivt fjerne flekkene og lukten som noen ganger blir sittende igjen. Husk å gjøre en flekk-test på et lite område før rengjøring for å sikre at det ikke vil forårsake skade eller misfarging.

Home interior, cat sitting in an armchair, a wall and a bouquet of white tulipsHusk å teste et lite område før rengjøring for å forsikre deg om at middelet ikke skader eller misfarger underlaget.

Rengjøringspakke for oppkast og hårballer

Dette trenger du: natron, eddik, vann, sprayflaske, tre gamle filler

Fremgangsmåte:

 1. Tørk opp oppkastet eller hårballen fra teppet eller gulvet med en fuktig klut.
 2. Hvis oppkastet er på teppet, tørker du det opp med en fuktig klut før du strør natron over flekken og lar det virke i en time så det trekker til seg fuktigheten. Hvis flekken er på gulvet, fortsetter du til trinn 3.
 3. Bland eddik og varmt vann i en stor skål (rundt 1 kopp vann til 1 kopp eddik). Hell blandingen over i en sprayflaske.
 4. Spray flekken med blandingen av eddik og vann. Du kommer til å se at det skummer. Når skummingen gir seg, tørker du bort natronet så godt det lar seg gjøre med en klut.
 5. Fortsett å spraye flekken lett og klappe den tørr med en ren klut. Gjenta til flekken er borte. Vær forsiktig så du ikke væter området for mye.

Katteurinfjerner

Dette trenger du: eddik, natron, hydrogenperoksid, oppvaskmiddel, enzymrenser, gamle filler, gammelt håndkle

Fremgangsmåte:

 1. Bruk et gammelt håndkle for å suge opp så mye av katteurinen som mulig, og kast det når du er ferdig.
 2. Strø natron over det rammede området og la det virke i rundt ti minutter.
 3. Hell litt eddik på natronet og la det skumme i noen sekunder, før du tørker av væsken med en ren klut.
 4. Når området ser rent ut, er det på tide å bli kvitt lukten. Lag en hjemmelaget flekk- og luktfjerner med noen spiseskjeer hydrogeperoksid og en dråpe eller to med oppvaskmiddel. Hell blandingen på flekken (pass på å teste blandingen på et skjult eller mindre synlig område av teppet for å sjekke at den ikke misfarger teppet).
 5. Gni hydrogenperoksid/oppvaskmiddel-blandingen inn i teppet og skrubb fibrene, men kun en kort stund, så du ikke fjerner fargen fra teppet. For gulv kan det være bedre å helle blandingen i en sprayflaske, spraye området og tørke av.
 6. La en vifte blåse over området for å hjelpe det til å tørke raskt. Selv om området kan virke friskt og rent, kommer urinsyren i kattens urin til å omkrystallisere seg, så neste trinn er VELDIG viktig!
 7. Etter rundt 24 timer må du væte området med en enzymrenser og la det lufttørke fullstendig. Dekk området med en skittentøyskurv eller aluminiumsfolie for å forhindre at familiemedlemmer tråkker på stedet. Det kan ta en dag eller to før det er helt tørt.
 8. Når området er helt tørt, rengjør du som normalt med en mopp eller støvsuger. Gjenta enzymbehandlingen én gang i uken ved behov.

Slik reduserer du flekker og lukt fra katter

Når du er ferdig med rengjøringen, lyser du med en ultrafiolett lommelykt på problemområdet. Det viser deg om det fortsatt finnes katteurin der. Noen ganger kan det virke som om urinen er borte, men den kan krystallisere seg og bli værende i teppefibrene. En ultrafiolett lommelykt viser størrelsen på flekken som vi ikke kan se eller lukte.

Til slutt anbefaler Vetstreet at du får veterinæren til å vurdere kattens urineringsatferd, for å sjekke at den ikke omgår kattedoen fordi den har urinveisproblemer eller et annet medisinsk problem. Du bør avtale time hos veterinæren for en mulig terapeutisk ernæringsløsning. Nå som du kan lage din egen flekkfjerner, vil du kunne handle raskt og effektivt når uhellet er ute.

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger er pedagog, skribent og mor til to barn, tre hunder og tre katter. Hun følger en aktiv og miljøvennlig livsstil.

Related Articles

Related products