Stell av katten

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter er ekstremt renslige dyr, men selv den mest påpasselige katt vil dra nytte av litt hjelp med stellet, spesielt hvis den har langt hår. Å stelle katten din er også en utmerket måte å styrke båndet dere imellom.

Grooming your catDet er en god ide å venne katten din til å bli stelt og børstet helt fra den er liten. Dette vil forhindre irriterende hårfloker og vil fjerne dødt hår. Gjør du det regelmessig vil det ikke bare holde din katts pels ren og sunn, men det vil også forhindre hårballdannelse.

Å stelle med katten din er som sagt en utmerket måte å styrke båndet dere imellom, og det vil i tillegg gi deg en sjanse til å sjekke etter uregelmessigheter som for eksempel øremidd.

Hvor ofte?

Hvis katten din er langhåret bør du børste henne daglig, eller minst et par ganger i uken. Har katten din kort hår trenger du kun børste henne en gang i uken.

Hva vil du trenge?

Det finnes børster spesielt designet for langhårete katter, men du bør som et minstekrav bruke en god børste og kam. Hvis katten din er korthåret vil en gummibørste være alt du trenger.

Børsting

Hvis din katts pels ikke er altfor flokete kan du gi henne kun en kort børsting. Dette burde ikke ta lenger tid enn 5 til 15 minutter. De fleste katter elsker å bli børstet, men hvis din ikke virker så begeistret for ideen så la henne gå og forsøk heller igjen senere.

Pelsen til langhårede katter blir av og til matt. Dersom du oppdager floker og hårknuter i pelsen vil du måtte ta deg tid til mer forsiktig og tålmodig børsting. Å holde på pelsen under floken vil forhindre lugging. Hvis katten din er veldig uregjerlig kan du vurdere profesjonell børsting.

Tid for bading

Korthårete katter behøver ikke å bli badet, med mindre de er veldig skitne eller er allergiske. For de langhårete rasene derimot vil et bad i ny og ne hjelpe til med å holde pelsen hennes ren og pen, og det vil forhindre en oppbygning av fett i pelsen. Dyrlegen din vil nok med glede gi deg råd om hvordan du kan bade katten din og hva slags sjampo du bør bruke.

Vær forberedt

De fleste katter er ikke spesielt glade i å bli våte, men dersom du har sjampo og håndkle i nærheten vil badestunden gå både raskere og enklere. Vil du gjøre ting enda enklere kan du spørre noen om hjelp. På denne måten kan en av dere holde katten mens den andre vasker den. Det første du bør gjøre er å børste pelsen til katten for å  bli kvitt floker.

Dette vil forhindre dem å krympe og bli enda hardere i vannet. Dersom du vasker katten din i et badekar er det lurt å fylle opp karet før du setter katten i det. Desto mindre lyd og bevegelse under badet, jo bedre.

Fyll badekaret akkurat høyt nok til at vannet når kattens mage. Pass på at du kjenner på vannet først så det ikke er for varmt. Du er ikke nødt til å bruke et badekar - et par boller vil fungere akkurat like bra. Da kan du ha en med såpevann og den andre for skylling.

Vått vått vått

Når badevannet er klart tar du med katten din inn i rommet og lukker døren - du vil ikke ha en såpete katt løpende rundt i huset! Du kan gjerne putte bomullsdotter i kattens ører for å holde vannet ute. 

Deretter senker du henne forsiktig ned i vannet og holder henne rolig ved å snakke mykt til henne og opprettholde en konstant fysisk kontakt. På en forsiktig måte fukter du pelsen med en kopp eller våt flanell, men ikke hell det direkte på kattens hode eller forsøk å overmanne henne.

Når du nå er i gang med å vaske katten din vil hun kanskje reagere ved uling. Men ikke vær redd, dette er fullstendig normalt og katten din har det helt fint, hun er bare litt ukomfortabel. Gni deretter sjampoen forsiktig inn i pelsen, og vær spesielt nøye i området rundt ansikt, ører og øyne. Når du er ferdig med innsåpningen, skyll pelsen nøye da rester av sjampoen kan irritere huden hennes. Hvis du bruker et bevegelig dusjhode for å skylle katten din er det lurt å holde det nærme kroppen hennes for å minimalisere lyd og spruting.

Varm og god

Med en gang du tar katten din ut av vannet bør du tulle henne inn i et håndkle og varsomt klappe pelsen tørr. Hvis katten din har langt hår er det spesielt viktig å være forsiktig så du unngår knuter og floker. Du vil ikke få henne helt tørr ved bruk av håndkle, så pass på at hun holder seg innendørs inntil pelsen er fullstendig tørr.

Og bli aldri fristet til å bruke en hårføner til å tørke pelsen da den varme luften kan komme til å brenne kattens hud. Å klippe neglene Katter klorer for å holde klørne sine i en passe lengde, men du vil behøve å hjelpe til i tillegg. Pass på at du venner katten din til det mens hun er ung, så vil det bli enklere i fremtiden.

Spør dyrlegen din om å demonstrere den riktige teknikken og hvilke klippeverktøy du bør bruke.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar til å opprettholde nyre- og viktige organfunksjoner. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, omega-3-fettsyrer og redusert fosfor.