Kan katter ha Downs syndrom? | Hill’s Pet

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kan katter ha Downs syndrom? Veterinærer får dette spørsmålet oftere enn du kanskje tror. Folk spør gjerne om dette når kattens utseende og atferd skiller seg ut på en måte som ligner Downs syndrom.

Katter med uvanlige ansiktstrekk og avvikende atferd har blitt populære i sosiale medier. Noen katteeiere som hevder å ha "Down syndrom-katter", har opprettet kontoer for dem på sosiale medier... Noen katteeiere som hevder å ha katter med Downs syndrom, har opprettet kontoer for dem på sosiale medier, og fremmer dermed oppfatningen om at Downs syndrom kan forekomme hos katter.

Kan katter ha Downs syndrom?

Til tross for hva internett kan villede deg til å tro, utvikler katter ikke Downs syndrom. Det er faktisk ikke mulig.

La oss begynne med noen fakta om Downs syndrom: Det er en tilstand som rammer én av 700 babyer født i USA hvert år. Det oppstår når fosterets genetiske materiale kopieres feil, noe som resulterer i et ekstra kromosom 21 (eller et delvis kromosom 21). Tilstanden kalles også trisomi 21.

I korte trekk pakker kromosomene DNA-et i hver celle sammen i bunter, som kveiles ut og kopieres for å videreformidle det genetiske materialet når cellene deler seg. Et ekstra kromosom 21 (eller delvis kromosom 21) forårsaker diverse fødselsskader som gir personer med Downs syndrom felles fysiske egenskaper.

Ifølge National Down Syndrome Society har personer med Downs syndrom vanligvis noen av eller alle de følgende trekkene til felles:

 • lav muskelspenning
 • kortvokst
 • skråttstilte øyne
 • en enkel, tverrgående hudfold i håndflaten

Det er viktig å påpeke at ikke alle personer med Downs syndrom ser like ut.

Hvorfor det ikke finnes katter med Downs syndrom

Mennesker har 23 kromosomer. Katter har 19. Dermed er det helt klart umulig for katter å ha et ekstra kromosom 21. Men det betyr ikke at ikke katter noen ganger kan ha ekstra kromosomer.

En avhandling publisert i 1975 i American Journal of Veterinary Research identifiserte faktisk et sjeldent kromosomavvik hos hannkatter som muliggjør ett ekstra kromosom. Dette leder til en tilstand som ligner Klinefelters syndrom hos mennesker. Disse kattene er spesielt bemerkelsesverdige fordi det ekstra kromosomet inneholder genetisk materiale som virker inn på fargefordelingen. Denne tilstanden gjør disse hannkattene trefarget (tricolor: kaliko- eller skilpaddefarget), et fargemønster som vanligvis kun ses på hunnkatter.

Avvik som kan minne om Downs syndrom

Noen katter har blitt berømte på Instagram etter at eierne deres har hevdet at kattenes uvanlige utseende skyldes ekstra kromosomer. Det er imidlertid uklart hvorvidt disse påstandene om kromosomsykdom har blitt bekreftet gjennom genetisk testing.

Til tross for de tvilsomme påstandene og de biologiske realitetene, har "Downs syndrom hos katter" blitt et populært begrep. Det er imidlertid viktig å merke seg at veterinærer ikke anerkjenner Downs syndrom hos katter som en tilstand, og dessuten ikke anbefaler at menneskelige tilstander overføres til dyr basert på fysisk utseende eller atferd. Å gjøre dette kan oppfattes som respektløst av personer som lever med slike tilstander.

Det finnes imidlertid visse fysiske og atferdsmessige trekk som kan få velmenende mennesker til å feilaktig gi menneskelige diagnoser til katter. En såkalt "Downs syndrom-katt" har som regel visse særtrekk, inkludert:

 • Bred nese
 • Oppovervendte øyne (som kan sitte langt fra hverandre)
 • Små eller uvanlige ører
 • Lav muskelspenning
 • Problemer med å gå
 • Problemer med urinering eller avføring
 • Nedsatt hørsel eller syn
 • Hjerteproblemer

Katter med fysiske og atferdsmessige avvik

De fysiske kjennetegnene og atferdsavvikene hos såkalte "Downs syndrom-katter" tyder på en annen tilstand, en som kanskje ikke engang er genetisk.

Utseendet og atferden til disse kattene kan skyldes en lang rekke problemer, inkludert infeksjoner, nervesykdommer, medfødte avvik og til og med traumer. Katter som har blitt smittet av kattepest i livmoren, kan utvikle flere av de relevante fysiske og atferdsmessige avvikene. Noen katter har også cerebellær hypoplasi, en tilstand som kan forårsake noe av atferden og karaktertrekkene til disse "Downs syndrom-kattene".

Katter med mødre som har blitt eksponert for visse giftstoffer, kan lide av visse medfødte misdannelser som rammer ansiktsstrukturen og nervesystemet. Traumer mot hode og ansikt, spesielt i svært ung alder, kan også forårsake permanent nerveskade og ansiktsskader som kan virke som om de har vært der fra fødselen av.

Hva du kan forvente av en katt med spesielle behov

Hvis katten din utviser noen atferdsmessige og fysiske avvik, kan det hende at den er en katt med spesielle behov. Katter med spesielle behov har ofte mange kjennetegn som for oss mennesker kan ligne dem som forekommer ved Downs syndrom, selv om katter i realiteten ikke kan utvikle tilstanden.

En katt med spesielle behov trenger spesiell omsorg. Eieren må være ekstra påpasselig med å beskytte den mot for eksempel svømmebassenger og trapper, samt rovdyr og andre farer den er sårbar for. Den kan trenge hjelp til å utføre grunnleggende funksjoner (vaske seg, spise, drikke osv.) eller klare seg med nedsatt syn eller hørsel.

Samme hva du gjør, bør du ha veterinæren din som alliert. Har du en katt med spesielle behov, er det viktig å vite hvilke helsetjenester som er tilgjengelige.

Contributor Bio

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly

 

Dr. Patty Khuly har en høyere grad fra både Wellesley College og University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hun tok en mastergrad i økonomi ved Wharton School of Business som del av det prestisjetunge VMD/MBA-dobbelgradsprogrammet. Hun er nå den stolte eieren av dyreklinikken Sunset Animal Clinic i Miami i Florida. Men det er ikke alt. Dr. K er en bokorm, ivrig strikker, hot yoga-fanatiker, musikknerd, pesende jogger og umettelig gourmet. Hun bor i Sør-Miami med tre hunder, utallige katter, to omplasseringsgeiter og en kaklende høneflokk. Du kan følge hennes forfatterskap på DrPattyKhuly.com og på SunsetVets.com.

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar til å opprettholde nyre- og viktige organfunksjoner. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, omega-3-fettsyrer og redusert fosfor.