Hvorfor jamrer kattungen min? (og hvordan roer du den ned) | Hill's Pet

Publisert av Christine O'Brien
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Gratulerer som kattunge-forelder! Nå som den nye kattungen har kommet hjem til deg, har du kanskje merket at katten lager lyder som høres ut som jamring. Å høre en liten kattunge jamre er sannelig trist. Les mer for å finne ut hvorfor kattunger jamrer og hvordan du kan hjelpe.

Hvorfor kattunger jamrer

Kattunger, som menneskebabyer, kommuniserer med deg via lyder. En jamrende kattunge forteller deg at den trenger noe, og det med en gang. Katten kommer til å fortsette med dette hele livet siden det er en effektiv måte å få oppmerksomhet fra deg på.

Liten kattunge i en kurv, mjauer svakt.

Generelt sett jamrer en frisk kattunge fordi den vil ha en eller flere av følgende:

  • Mat

  • Varme

  • Affeksjon

  • Lek

  • Trøst

En kattunge som kjeder seg kan potensielt være en rampete kattunge, så hold den opptatt! Å leke med kattungen og berike den hver dag sørger for at den er mentalt og fysisk tilfredsstilt.

Hvordan roe ned en jamrende kattunge

I dens første måneder kan kunnskap om kattungens utviklings- og ernæringsbehov hjelpe deg med å finne ut hvorfor den jamrer. Her er vanlige grunner til at kattunger jamrer på forskjellige aldersnivå, og hvordan du kan roe den ned.

Nyfødt til 8 uker

Nyfødte kattunger er døve og blinde. I deres første leveuker er det normalt å høre små kattunger som jamrer eller mjauer for å fortelle moren sin at de er sultne eller fortvilte, forklarer Cats Protection. Kattunger er vanligvis med mødrene sine til de er 8 uker gamle så de kan ammes og kose seg. Avvenningen starter vanligvis rundt fjerde leveuke og varer i to til fire uker. Under avvenningen kan kattungen jamre fordi den er sulten og moren ikke er der for å mate den. Om du har en kattunge som er yngre enn 8 uker og moren ikke er der, må du trå til.

Hva du kan gjøre: Dersom du trenger å mate kattungen med flaske, anbefaler PDSA å kun mate den med en melkeerstatning spesielt utviklet for kattunger. Annen melk, som kumelk, har ikke samme sammensetning av næringsstoffer og kan faktisk være skadelig for kattungen. Når de ikke mates, bør kattunger opp til 4 uker holdes i et kattebur eller et annet trygt sted med masse tepper eller håndkle for å holde dem varme. Varmeflasker spesielt utviklet for kattunger er også et alternativ.

8 uker til 6 måneder

En kattunges melketenner bryter gjennom fra en alder av tre uker, og erstattes av permanente tenner når de er rundt 3 måneder gamle. Tannfrembrudd kan være ubehagelig, sier PDSA, men katter flest ser ikke ut til å bry seg så mye. De fleste kattungene lindrer ubehaget ved å tygge på ting, i tillegg til at de kan jamre mer enn vanlig. Dersom kattungen i tillegg til jamringen har rødt, hovent og væskende tannkjøtt, eller om kattungen gnir mye på munnen sin, kontakt veterinæren umiddelbart — det kan hende kattungen trenger behandling.

Hva du kan gjøre: Gi kattungen din kattevennlige tyggeleker å tygge på. Du kan bruke en kald, våt klut for å forsiktig gni på kattungens gommer. Fordelen med dette er at kattungen kan bli vant med at du tar inni munnen dens, noe som kan gjøre det enklere å børste tennene dens senere. Sørg for at det er behagelig så kattungen ikke assosierer fingrene i munnen deres med smerte eller ubehag.

Kattungen lærer fort at det er du som anskaffer mat, og den kan begynne å jamre når det er tid for å spise, når du åpner kjøkkenskapet med maten deres i, eller til og med bare om du går inn i rommet der maten deres oppbevares. Noen elsker å prate med kattene sine og har lange samtaler med dem, mens andre foretrekker mer stille kattunger.

Hva du kan gjøre: Dersom du trives med en pratsom katt, trenger du ikke å gjøre så mye. Dersom du derimot vil omdirigere kattungens vokalisering, kan du utnytte at den lærer raskt ved å trene den til å komme når du rister på matbeholderen, eller å gå inn i buret sitt med glede.

6 måneder til voksenalder

I det din kattunge nærmer seg voksenalder, vokser og utvikler deres hjerne og kropp. Det er viktig å revurdere størrelsen på kattens kattedo i det de blir voksne. Dersom kattungen jamrer før, under eller etter bruk av kattedoen, kan det være et tegn på smertefull urinering eller avføring.  

Hva du kan gjøre: Dersom katten eller kattungen gir tegn til ubehag ved kattedoen, bør den først evalueres av en dyrlege. Men det er også viktig å tilby en trygg, komfortabel og renslig plass som katten kan gjøre sitt fornødende på, selv for de som ikke har noen do-problemer. Vurder om kattedoen er stor nok for katten og om den liker kattesanden. Kattedoen bør være 1.5x lengden av katten din, og det bør være enkelt for den å komme seg inn og ut. Sørg for å holde kattedoen og området rundt rent hver dag.

Når bør jeg ringe veterinæren?

Dersom kattungen konstant jamrer eller du legger merke til andre tegn på ubehag, som diaré, oppkast, døsighet, redusert apetitt eller overdreven vasking, ta en prat med dyrlegen din eller ring en tilgjengelig nødveterinær.

Kattungens jamring og mjauing endrer etter aldreren; fra uregjerlig ungdom og oppover. Hold kommunikasjonslinjene åpne ved å lytte, svare og gi dem mye kjærlighet.

Bidragsyters biografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., er en skribent, forsker, offisielt medlem av Cat Writers' Association (CWA), og en dedikert dyreeier. Finn og følg henne og kattene henns på Instagram og Twitter @brovelliobrien


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterte artikler

Relaterte produkter