Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt
Find a dog food that fits your pet’s needs
Find a cat food that fits your pet’s needs
Kattens nyrer spiller en viktig rolle for å opprettholde helsen deres. Nyrene har mange oppgaver; blant annet bidrar de til å kontrollere blodtrykket, produsere viktige hormoner, enzymer og røde blodlegemer og fjerne avfallsprodukter fra blodet. Hvis kattens nyrer ikke er i stand til å gjøre jobben sin ordentlig, kan dette føre til betydelige, livstruende problemer, så det er svært viktig å kjenne til tegnene på nyresykdom.
Vanlige årsaker til nyresykdom hos katter
Nyresykdom er en av de vanligste årsakene til alvorlige sykdommer hos katter, spesielt hos eldre katter. Det finnes to kategorier av nyresykdom hos katter: Akutt nyresykdom og kronisk nyresykdom. Tegn på akutt nyresykdom viser seg vanligvis i løpet av noen uker, mens kronisk nyresykdom utvikler seg over lengre tid. Risikoen for nyresykdom hos katter er høyere hos visse raser, som persere og angorakatter, på grunn av arvelige defekter, men generelt har nyresykdom en tendens til å være ervervet.
Potensielle årsaker til nyresykdom hos katter inkluderer:
Redusert blodstrøm til nyrene
Høyt blodtrykk
Kreft
Obstruksjoner, som nyrestein eller blokkering av urinrøret, som fører til at urintrykket øker og stuver seg opp i nyrene
Svelging av giftige stoffer, som frostvæske, plantevernmidler, medisiner og rengjøringskjemikalier
Avansert tannsykdom
Slitasje som følge av alderdom
Tegn på nyresykdom hos katter
Dessverre er nyresykdom en progressiv sykdom, og symptomene kan være vanskelige å oppdage i en lang stund. Katter viser ofte ingen tegn i det hele tatt i de tidlige stadiene, og tegnene dukker vanligvis først opp når rundt 75 % av nyrefunksjonen er tapt. Vanlige tegn på nyresykdom hos katter kan være vanskelig å oppdage på grunn av deres likheter med andre lidelser som diabetes og hypertyreose.
Hvis du merker noen av disse tegnene hos katten din, kontakt veterinæren din:
Økt tørste
Hyppig eller ingen vannlating
Dårlig pelstilstand
Sløvhet og depresjon
Dårlig ånde
Sår munn eller munnsår
Økt søvn
Behandling for nyresykdom hos katter
Med tidlig diagnose kan akutt nyresykdom oppdages og håndteres. Imidlertid er kronisk nyresykdom en uhelbredelig tilstand som hovedsakelig rammer eldre katter og som behandles med palliativ behandling. Avhengig av tilstanden kan veterinæren anbefale en endring i kattens fôr, væskebehandling eller blodtrykksmedisiner.
Fordi symptomene kanskje ikke er synlige før kattens nyrefunksjoner har gått tapt, er det viktig å sørge for at katten din går til regelmessige kontroller hos veterinæren. Dette kan utgjøre forskjellen mellom å fange sykdommen opp tidlig og å fange den opp for sent. Det anbefales at alle katter 7 år og eldre får en "seniorscreening" ved sin årlige kontroll for å finne ut om katten din har nyreproblemer. Det er også nyttig å dokumentere uvanlige tendenser du legger merke til hos katten din fra starten av, som de som er oppført ovenfor; dette kan være svært nyttig for å hjelpe veterinæren din med å finne ut om kattens nyrer må undersøkes ytterligere.
Hvis katten din har blitt diagnostisert med nyresykdom, kan modifisering av fôret bidra til å bremse sykdomsprogresjonen og forlenge levetiden. Disse spesialformulerte fôrene inneholder kontrollerte mengder protein og mineraler for å redusere belastningen på nyrene, og tilsatte ingredienser som omega-3-fettsyrer og antioksidanter for å redusere inflammasjon og celleskade.
Balansert ernæring er en viktig del av en sunn livsstil. Hvis katten din har nyreproblemer, kan riktig ernæring påvirke livet deres på en positiv måte. Sørg for at du til enhver tid har ferskvann tilgjengelig for katten din.
Hvis du mistenker at katten din kan ha en nyresykdom, bør du oppsøke veterinæren din så snart som mulig. Selv om vi kanskje ikke kan kurere nyresykdom hos katter, kan vi jobbe som et team for å oppdage den så tidlig som mulig og utarbeide en behandlingsplan for å gi katten din et så langt og lykkelig liv som mulig.
Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS