Å ta med kattungen din hjem

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En ny kattunge betyr et spesielt ansvar for degKitten image

Alles hjerter smelter ved synet av en liten kattunge. Husk imidlertid at den nusslige lille pelsdotten du tar hjem skal passes på resten av livet. Og siden katter som kjent har ni liv, vil dette være lenge! Ved å gi kattungen en optimal start på livet, gjør du ditt beste for å sikre at dere vil få mange gode år sammen. I de tidlige, sårbare månedene må du gi kattungen masse oppmerksomhet og omsorg for å hjelpe den med å finne seg godt til rette i sin nye familie.

Hjem, kjære hjem?

Du kjenner selvfølgelig til hjemmet ditt og dets omgivelser, men for den nye kattungen er det nytt og skremmende. Mange kattunger vil oppleve stress når de flytter til et nytt hjem, så du må gjøre ditt beste for å få den til å føle seg hjemme.

For det første må du ikke ha det travelt med å presentere den nye kattungen for andre medlemmer av familien, verken mennesker eller andre dyr (les mer om sosialisering). Gi kattungen tid til å venne seg til sine nye omgivelser. Det er også viktig at du viser kattungen hvor matskålen, sandkassa og sovestedet er.

Et lunt og trygt tilfluktssted

I de første dagene vil alt virke ganske merkelig og av og til overveldende for kattungen. Når livet blir litt for mye for den, er det godt å ha en trygg og innbydende seng å flykte til. Du kan kjøpe sengen i en dyrebutikk, eller bruke en robust pappeske. Det viktigste er at den er varm og komfortabel, tørr og på et trekkfritt sted. Liggeunderlaget skal være mykt og behagelig. De første nettene kattungen er i huset ditt er antakeligvis første gang den er borte fra moren og søsknene. Kattunger blir fort vant til å sove alene, men i starten kan du legge en varmeflaske under pleddet i sengen for å minne kattungen om varmen fra de andre kattene.

Du har hørt om å barnesikre et hjem. Nå er det på tide å katteskire hjemmet det. Du vil helt sikkert ønske å gjøre hjemmet så trygt som mulig for kattungen. Her er noen tips:

  • Vinduer bør bli holdt lukket så kattungen ikke kan falle ut eller rømme.
  • Dersom du har åpne ildsteder hvor kattungen kan ha tilgang til en pipe, lukk dem igjen.
  • Gjem alle elektriske kabler. Kattungen din vil muligens tygge på den.
  • Pass på at du ikke har husplanter som kan være farlige for kattungen. Liljer, julestjerner og alpefioler er alle giftige.

Tid for mat!

Det er et stort ansvar å velge kattungens fôr. Det er tross alt det som skal hjelpe den med å vokse og utvikle seg optimalt. For å få kattungen til å føle seg trygg, er det imidlertid best å ikke endre fôret med en gang. Husk å spørre om hva kattungen har fått å spise før du henten den, og gi den det samme fôret. Hvis du vil bytte fôr skal du gradvis blande mer og mer av det nye fôret inn i det gamle til du gir katten kun det nye fôret.

Det skal ta 5-7 dager å venne kattungen til det nye fôret. Uansett hva du fôrer kattungen med, skal du huske at det er best å gi den små og hyppige måltider til å begynne med. Kattunger fra 8-12 uker skal ha fire måltider om dagen, tre måltider fra 3-6 måneder og to når de er over seks måneder gamle.

Den beste måten å sikre at kattungen får en sunn og balansert kost på er å gi den et fullverdig fôr for kattunger. Det finnes to typer fullverdige fôr: tørrfôr og boksmat. Med tørrfôr kan kattungen selv oppsøke skålen så ofte den vil i løpet av dagen. Våtfôr i bokser eller porsjonsposer kan imidlertid miste friskheten når det er helt opp i skålen, og skal derfor gis som separate måltider utover dagen.

I likhet med vår egen mat, er det imidlertid ikke alt kattefôr som gir like god kvalitet for pengene. Sørg for å kontrollere listen over ingredienser eller be veterinæren om råd. Et godt fôr skal gi kattungen alle næringsstoffene den trenger for å vokse opp til en sunn katt. 

Tro det eller ei, men vi anbefaler ikke å gi kattungen melk. Store mengder melk kan gi kattungen diaré. I stedet bør den alltid ha tilgang på rent, friskt vann. Hvis du vil gi katten din noe ekstra godt, kan du kjøpe melk som er spesielt beregnet for kattunger.

Relaterte artikler

Relaterte produkter