En veiledning til å klippe kattens klør

Published by
min read

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Som katteeier vet du at det er viktig med regelmessig stell, som å børste pelsen og pusse tennene dens, men står klipping av kattens klør på listen din? Det bør det gjøre!

Rent bortsett fra å holde møblene dine intakte, finnes det andre grunner til at det er viktig å klippe kattens klør – som at det gjør mindre vondt når den setter klørne i deg mens den maler. "Hvis du fjerner tuppen av klørne, blir denne kjærlige gesten noe du kan nyte heller enn frykte", forklarer Vetstreet. "Klipping av kattens klør kan forhindre vonde, knekte klør som følge av at den setter seg fast i teppet." Etter en god kloklipp reduseres også klikkelyden du hører når katten løper over gulvet.

Du bør helst begynne å klippe klørne når katten fremdeles er liten. Den største fordelen ved å starte når den er ung, er selvsagt at katten blir vant til det og ikke går berserk når du tar frem klosaksen.

Men ikke fortvil om du har en eldre katt – toget for kattepedikyrer har ikke gått. Det er ikke sikkert den liker det noe særlig, men det er verdt et forsøk.

Fluffy dark gray cat lying down with claws extended into carpet. The fur is gray fluffy

Verktøyene du trenger

Du kan kjøpe klosaks til katt i dyrebutikker eller hos veterinæren. En annen mulighet er å bruke en neglesaks beregnet på menneskebabyer, spesielt de med tykt håndtak for enkelt grep.

Først må du la katten gjøre seg kjent med neglesaksen. Petcha foreslår at du legger saksen i nærheten av katten, så den kan lukte på den. Belønn den hvis den reagerer rolig. "Når den har gjort seg kjent med saksen, berører du potene og tærne til katten med den, slik at den blir vant til å ha den rundt potene sine." Hvis katten er komfortabel rundt saksen, er det mindre sannsynlig at den løper og gjemmer seg på små og mørke steder når du tar frem saksen.

Slik klipper du katteklørne til riktig lengde

 1. Velg et lite, trygt sted med dør og god belysning, som et bad eller et soverom.
 2. Gjør utstyret klart på forhånd: neglesaksen, pluss godbiter som du kan belønne katten med etterpå.
 3. Sett deg på gulvet og hold katten i et sikkert grep i fanget med magen opp. Trøst den ved å klø den litt på magen og snakke beroligende til den. Hvis katten lar seg berolige av godbitene, kan du gi den en for å hjelpe den med å slappe av.
 4. Trykk poten forsiktig inn med tommelen og pekefingeren slik at klørne forlenges.
 5. Klipp den skarpe tuppen av kloen i én rask bevegelse.

Unngå å klippe for nær negleroten, som er den rosa delen av kloen der blodårene og nerveendene befinner seg. Klipping i negleroten forårsaker blødninger og smerte. Hvis du kommer i skade for å klippe i negleroten, anbefaler Princeton Veterinary Hospital å gni en liten klatt med maisenna eller mel på kloen og påføre trykk for å få blodet til å koagulere og stanse blødningen. Etter en slik hendelse er det best å gi opp forsøket for dagen og la katten komme seg etter opplevelsen.

Tips for klipping og hva du bør unngå

La være å pakke katten inn i et håndkle, for det kan stresse den mer.

Ikke prøv å klippe klørne på alle fire potene i én økt. Prøv én pote om dagen til den har vent seg til prosessen. Det er helt i orden å bare klippe én klo av gangen. VCA Hospitals påpeker at: "Målet er at katten skal assosiere håndteringen av potene og kloklippingen med et hyggelig resultat." Ved å belønne katten for god atferd får du den til å føle seg stolt, og du føler at du har oppnådd noe.

Når det er på tide å gi seg

Hvis prosessen er for opprørende, bør du heller bestille time hos veterinæren eller en hundesalong. Karrieren din som kloklipper er kanskje over, men til syvende og sist må du gjøre det som er best for deg og den firbeinte vennen din.

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er skribent, mamma og erfaren katteeier med to Russian Blue-katter som regjerer i huset. Du finner også tekstene hennes på Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, der hun skriver om kjæledyr, svangerskap og familieliv. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien.

Related Articles

Related products

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • Kastrert/sterilisert katt, KATTUNGER (inntil 1 år), LITE AKTIV OG ANLEGG FOR OVERVEKT, VOKSNE KATTER (1-7 år)
  Buy Now »