Hvilken katt passer best å ha som innekatt?

$authorText
Læse tid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Mye handler om kattens personlighet og hvilket miljø den har vokst opp i. Alle katter kan det gå bra å ha som innekatt, men avhengig av aktivitetsnivået så kommer den til å stille visse krav til deg som eier. En generell regel er at katter som er lange og smale i kroppsfasong også ofte er mer aktive. Og når de er mer aktive, så krever det mer av deg som eier. En katt som er kort i kroppen og rundere i sin form, er oftest roligere. En langhåret katt er roligere enn en korthåret katt. Hunnkatter er som oftest roligere enn hannkatter. Men husk at dette ikke gjelder for alle katter, men bare er en generell huskeregel. 

Hvilken katt skal du velge?

Om en aktiv katt skulle få velge sin eier, så ville den nok kreve en spennende og innholdsrik hverdag med en energisk person og et miljø passende for katter.

Om en rolig katt skulle få velge sin eier, så vil den nok også kreve et miljø passende for katter, men da med en roligere eier som ikke løper rundt hele dagen uten å slappe av litt iblant.

Det finnes flere ulike spennende katteraser å velge blant, alt fra den lange og slanke siameseren til den mer lubne perseren. Alle de 44 ulike katterasene har uttalte temperamentsbeskrivninger og bare ved å lese de litt skikkelig så kan en enkelt se hvilken katt som passer best.

Innenfor hver rase finnes det også ulike personligheter, og derfor er det bra å spørre katteoppdretteren hvilken som vil være det perfekte valget for nettopp deg

Ta en hjemløs katt inn i huset

Kanskje du vil åpne hjemmet og hjertet ditt for en katt som er hjemløs, ta da kontakt med et omplasseringssenter i nærheten. De ansatte der har full kontroll på hvordan de ulike kattene er og hvilket hjem de passer best i. Ta gjerne en tur innom flere omplasseringshjem for å lete etter din nye kompis.

Gode råd ved valg av katt

Et godt råd kan være å velge en katt som stammer fra trivelige foreldre og er vokst opp i et miljø som ligner på ditt eget. Om du har barn så let gjerne etter katteoppdrettere som også har barn. Har du hund, er det bra om kattungen har vokst opp det det finnes hund også.

Ta en tur innom og hils på din fremtidige venn. Legg merke til hvordan kattungene eller katten oppfører seg og reagerer. Gjennom å bare betrakte en katt kan du få mye informasjon om katten, og hvordan den er som individ. Dette førsteinntrykket stemmer som regel.

Uansett valget ditt bør katten være frisk og ha en helseattest fra veterinæren. Og du, kjøp aldri en katt du ser synd på, eller om du tenker at stedet du besøker er forferdelig.

Oavsett ditt val bör katten vara frisk och försedd med ett friskintyg från veterinären. Och du, köpa aldrig en katt som du tycker synd om, eller om du tycker att hemmet du besöker är förfärligt. 

Mine fem beste tips:

 • Skaff en katt som er fra et miljø som ligner ditt eget.
 • Velg en katt som har den personligheten du ønsker deg.
 • Ta en nærmere titt på helsen til katten før du bestemmer deg.
 • Sørg for å få en helseattest som ikke er eldre enn 7 dager.
 • Les deg opp på hva en katt trenger før du tar den med hjem.

Har du katt-tilpasset hjemmet ditt?

Et kattetilpasset miljø gi en harmonisk katt som får tilgang til det den behøver for å kunne gjøre det en katt vil gjøre hver dag. Med hver katt burde det nesten finnes en bruksanvisning, eller en slags introduksjonsbok.

Det er så viktig å vite hva en katt trenger, sånn at du slipper å begynne med problemer av noen som helst slag. Det er vi som må tilpasse oss, og sørge for at katten får de ressursene den trenger for å leve et harmonisk liv sammen med deg. 

Disse tingene burde inngå i et katt-tilpasset hjem

En bra kattebok, som gir deg bra med info om hvordan katter fungerer og hva de ulike oppførselene egentlig betyr. Jo mer du leser, jo bedre kommer du til å forstå katten din.

To kattedoer, minst En katt trenger minst to kattedoer. De bør være 1,5 ganger så lang som katten selv er i voksen alder, målt fra nesetippen til haleroten. Har hjemmet ditt flere etasjer så trenger du minst en kattedo på hvert plan.

Myk kattesand. Katter foretrekker å gjøre sine behov i mykt kattesand, uten tilsatt duft. Klorestolper, gjerne flere.

Katter har et behov for å klore og klø, og det er ikke noe som kan trenes bort. Du trenger å sette ut flere kloremøbler i hjemmet, og det er greit å ha både noen som står oppreist og noen som ligger. Minste høyde burde være 90 cm.

Å ha et høyt kattetre med ulike flater, gjemmeplasser og liggehyller vil gjøre din katt glad. Katter elsker å oppholde seg i høyden, og et høyt kattere er en bra investering. 

Fôrskåler som er brede og ganske flate.

Flere vannskåler som er velfylte og brede. Helst ikke i plast, porselen eller glass er bra.

Plasser gjerne vannskålen minst en meter fra matskålen, da katter ikke liker å drikke i nærheten av maten sin.

Kattesenger som er som gjemmesteder. Velg gjerne de som er som et krypinn med tak.

Leker, gjerne overdrevet mange.

Katter elsker å leke og jage, men ha ikke alle fremme samtidig. Sørg for å leke med katten din et par ganger om dagen hvor den får løpe, hoppe og klatre.

Vennlige og trivelige mennesker, som katten kan få masse kos og kjærlighet av når den vil.

Lykke til med ditt nye familiemedlem!

Susanne Hellman Holmström

 

Kattespesialist.

Les mer om henne her: https://www.kattproblem.se/en/home/

Relaterede Artikler

 • Kattungepsykologi: Forstå hva katten din tenker

  For å gi kattungen din best mulig omsorg, er det viktig å forstå den. Lær mer om hva kattungen din tenker og gjør.
 • Fjerne dårlige uvaner

  Skvetting er helt naturlig atferd for katten. Dette er kattens måte å markere et sted med informasjon om den selv. Dette vil ikke si at det er ønsket atferd når det skjer i dagligstuen!
 • Hvorfor kattungen din klorer

  Etter hvert som din kattunge vokser, vil også klørne vokse! For å holde dem i trim, vil den klore.
 • Katter i løpetid

  Katter i løpetid trenger spesiell omsorg og oppmerksomhet, Hvis katten din allerede har vært igjennom en løpetid husker du sikkert hvordan hun mjauet og skrek, og hele tiden krevde din oppmerksomhet.