Hvordan stelle og bade katten din

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Alle som har en katt vet at de steller seg grundig. De fleste katter vil bruke en stor del av dagen på å stelle seg selv, men noen ganger trenger de kanskje litt ekstra hjelp - for eksempel hvis de har blitt skadet eller om lang pels blir flokete. Du bør få katten vant til å bli håndtert og stelt så snart som mulig (jo tidligere du starter, jo lettere vil det være for deg i det lange løp).

 1. Det er best å stelle katten din når hun er trøtt og avslappet. Hvis katten din ikke ser ut til å like å bli stelt, start med litt hver dag og toleransen hennes vil snart øke. Pass på å gi masse kjærlighet og ros til katten din etter hver gang du steller henne – etter hvert kanskje hun ser på stellet som en spesiell godbit.
 2. Hvis du har en langhåret katt, bruk en kam til å stelle pelsen hennes med. Start med hennes favoritsteder (ofte kinnet eller hodet) deretter fortsett til andre områder. Hvis du kommer over et området med mye floker kan det hende du må klippe de av med en saks.
 3. Hvis katten din er korthåret, kan du børste den med en gummibørste. Husk på å gjøre børsten våt eller dampet før du starter å stelle pelsen, det vil hjelpe til å fange opp løs pels og hindre hårene i fly rundt.
 4. Skulle katten din trenge et bad, vær sikker på at du har en kattevennlig sjampo. Deretter lukk all vinduer og dører og sørg for at rommet er varmt.
 5. Dersom katten er redd eller overveldet over størrelsen på badet, prøv å bruke en balje eller vasken isteden. Rundt 10 cm med lunkent vann er nok, eller bare så vannet rekker over kattens poter.
 6. Før du putter katten i vannet, vask ørene hennes. Rens ørene med en bomullsdott som har blitt dynket lett med varmt vann. Vask bare de synlige delene av kattens ører. Man skal ikke prøve på å vaske ørekanalen.
 7. Deretter børst katten før du bader henne, dette vil hjelpe til med å få ut løs pels.
 8. Ta på deg et par plastikkhansker løft opp katten og plasser henne forsiktig i det grunne vannet.
 9. Bløtgjør kattens rygg, mage og ben. Du kan for eksempel bruke en liten plastikkopp eller mugge. ( Vær klar over at mange katter vil få panikk om du prøver å bruke dusjhodet til å bade dem med.)
 10. Ta dyresjampoen og massèr den lett inn i kattens pels og fordel den over hele katten før du skyller den av. Ikke bruk for mye sjampo, da kan det bli vanskelig å få vasket ut alt sammen. Kattesjampoen er laget slik at den ikke skal klø i øyne og ører, men prøv likevel å unngå disse stedene.
 11. Etter å skylt av sjampoen, sørg for at du har et deilig og varmt håndkle klart til å tørke katten med. Hvis ikke katten din er redd for lyden, kan bruke hårføner til å tørke pelsen med. Eller du kan kose henne tørr med håndkleet.
 12. Ikke bli overrasket om katten begynner å stelle seg selv rett etter badet, det er bare hennes måte å få pelsen i orden slik hun liker det.

Husk og ikke bade katten din for ofte, det kan ødelegge den naturlige balansen av oljer i hud og pels – men et bad en sjelden gang er greit, for eksempel hvis hun har rullet seg i noe sølete og ikke klarer å vaske seg selv.

Relaterte artikler

Relaterte produkter