Vektendringer hos hunder og katter – kan det være diabetes?

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Mange eiere bekymrer seg for vekten til hunden eller katten deres - er den bra eller er de for fete eller for tynne? Det er en veldig viktig sak å være bevist over. Fedme kan forkorte livet, forårsake sykdommer som diabetes og leddsykdommer og påvirke livskvaliteten til kjæledyret ditt også. Å være for tynn eller undervektig er vanligvis mer bekymringsfullt. Hvis du veier hunden eller katten regelmessig, så er det en utmerket måte å fange opp endringer i vekten på, enten om den går opp eller ned, og du kan dermed gjøre endringer i rasjonene, bytte fôr (snakk alltid med veterinæren din før du bytter fôr) eller, viktigst av alt, fange opp sykdom så tidlig som mulig. Skjoldbruskkjertelproblemer og diabetes er to av sykdommene som kan forårsake vektøkning og -tap. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på diabetes. Du kan lese om skjoldbruskkjertelproblemer her.

Diabetes er en sykdom der sukkernivået i blodet er for høyt og cellene i kroppen som trenger den energien ikke får tilgang til den. Hunder og katter har en tendens til å være ganske forskjellige når det kommer til diabetes. La oss først se på katter.

Diabetes hos katter.

Diabetes hos katter er mye mer vanlig hos overvektige og eldre katter. Et hormon kalt insulin produseres av bukspyttkjertelen og er det hormonet som hjelper til med å transportere sukker fra blodet og inn i cellene. Hos de fleste diabetiske katter produserer kroppen nok insulin til å begynne med, men cellene reagerer ikke normalt på det, og som et resultat kan ikke blodsukkeret transporteres inn i cellene. Bukspyttkjertelen prøver sitt beste for å kompensere for dette ved å produsere mer insulin, men blir til slutt utmattet og insulinnivået faller for lavt slik at situasjonen blir verre. Mens fedme er den vanligste årsaken til diabetes hos katter, kan den også være forårsaket av sykdommer som Cushings syndrom og akromegali, og av visse medisiner som progestiner og kortikosteroider.

De vanligste tegnene på diabetes er å drikke og tisse mer enn normalt og vekttap selv om katten din kan spise godt. Dette er grunnen til at selv om katten din var overvektig til å begynne med, går den ned i vekt og kan bli for tynn hvis den ikke blir diagnostisert. Veterinæren din må ta en serie blodprøver for å se om katten din alltid har høyt blodsukker. De kan også be deg om å ta blodprøver hjemme. Hvis du kan gjøre dette, er det en mye bedre måte å vite om resultatene er sanne. Katter har en tendens til å bli ganske stresset hos veterinæren, og dette kan feilaktig øke blodsukkeret. Hvis du kan gjøre testene hjemme kan det hjelpe, og det er enklere enn du kanskje tror.

Det første veterinæren din kanskje vil gjøre er å starte på en insulinbehandling, og det er også viktig å stoppe det ukontrollerte vekttapet. Du blir nødt til å gi insulininjeksjoner hjemme. Mange eiere bekymrer seg for dette, men snakk med veterinæren din før du begynner å få for mye panikk. Mange katter tåler det veldig bra. Å endre kattens fôr til et diettfôr for diabetes og/eller vekttap er også veldig viktig. Veterinæren din vil finne den riktige rasjonen, enten for å stoppe vekttapet hvis det faller urovekkende fort, eller hvis katten din er stabil men fortsatt overvektig, gradvis redusere vekten. Riktig ernæring hos katter kan noen ganger til og med reversere sykdommen.

Diabetes hos hunder:

Diabetes hos hunder har en tendens til å være forårsaket av en sviktende insulinproduksjon. Dette er vanligvis fordi immunsystemet, av årsaker vi ofte ikke vet, begynner å angripe og ødelegge cellene som lager insulinet. I disse dager ser vi dessverre også flere hunder med fedmerelatert diabetes fordi så mange dyr er overvektige.

De vanlige tegnene som å drikke og urinere mer enn vanlig, samt vekttap, er de samme hos hunder som hos katter, og de vil også trenge blodprøver og insulininjeksjoner for å få tilstanden under kontroll. Ernæring er også viktig for hunder med diabetes. For de fedmerelaterte tilfellene, som hos katter, så kan du faktisk reversere sykdommen. Selv om dette ikke er tilfelle for hundene med immunproblemene, kan ernæring fortsatt bidra til å holde dem stabile. Vi bruker vanligvis fôr med et høyere innhold av fiber for å holde fordøyelsen jevn, og for å kontrollere mengden glukose eller sukker som kommer inn i blodet. Bytt aldri hundens fôr uten å snakke med veterinæren din. Hvis hunden din er undervektig må dette korrigeres før fôr med høyt innhold av fiber brukes.

Gjør det noe?

Ja det gjør det. Hyperglykemi, den medisinske betegnelsen for høyt blodsukker, er svært farlig på lang sikt. Hvis diabetes ikke behandles, kan det føre til flere medisinske problemer og, mest kritisk, DKA (diabetisk ketoacidose). DKA er en medisinsk nødsituasjon og kan forårsake oppkast, dehydrering, kollaps, koma og til og med død.

Selv om diabetes ikke kan kureres, kan mange katter og hunder klare seg veldig bra på insulin og riktig ernæring. Ikke bekymre deg for injeksjonene før du har prøvd. Veterinærteamet ditt vil hjelpe deg, og mange dyr er ikke plaget i det hele tatt. En god laginnsats kan bety mange flere år med katten eller hunden din.

Bidragsyters biografi

Dr. Emma Milne

Dr. Emma Milne kvalifiserte seg som veterinær i 1996. Hun jobbet i smådyrpraksis i 12 år og som klinisk ernæringsrådgiver i syv år. Hun er kjent for sitt dyrevernsarbeid og har skrevet ti bøker om kjæledyr.

Relaterte produkter