Hvorfor tisser katten min blod?

Publisert av DR. LACI SCHAIBLE
medical badge Gjennomgått av DR. Emma Milne.
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hvis du noen gang har sett katten din tisse blod, vet du hvor skremmende det kan være. Selv om det ikke er noe man noen gang ønsker å være vitne til, er blod i kattens urin faktisk ganske vanlig. Hematuri, det vitenskapelige navnet på å ha blod i urinen, kan være forårsaket av problemer i urinveiene eller til og med sykdomsprosesser andre steder i kroppen som kan påvirke urinveiene eller nyrene.

Blod i katteurin: Tegn å se etter

Mens hematuri kan være like tydelig som blod eller blodansamlinger i urinen, er det kanskje ikke alltid så synlig. De fleste tilfeller av hematuri blir faktisk diagnostisert på et mikroskopisk nivå på det som ser ut til å være normalfarget urin; i disse tilfellene er det bare en liten mengde blod. Hematuri kan føre til at urinen blir rosa eller rød.

Ifølge American Veterinary Medical Association inkluderer noen av de andre tegnene du kan se sammen med en endring i urinens farge:

 • Økt drikking
 • Økt vannlating
 • Anstrenger seg for å gjøre fra seg
 • Vokalisering når de er på kattedoen
 • Går inn og ut av kattedoen gjentatte ganger
 • Uhell utenfor kattedoen
 • Manglende evne til å urinere i det hele tatt (en medisinsk nødsituasjon)
 • Blåmerker på huden i form av tydelige blåmerker eller små prikker
 • Blødning fra steder som nese, tannkjøtt, øyne, ører eller endetarm, og blodig oppkast eller avføring

Katt på toalett, katt på kattedo, for avføring eller urinering, bæsjer i toalett med ren sand. Katt ser på egen bæsj i den blå kattedoen. Katt hjemme.

Årsaker til blod i urinen

Problemer i urinveiene kan være i den øvre delen – nyrene og urinlederne – eller den nedre delen – blæren og urinrøret, eller selvfølgelig begge deler. Alle disse kan forårsake blod i urinen. De fleste tilfellene vi ser er i den nedre delen, og vi grupperer disse sykdommene for å kalle dem Feline Lower Urinary Tract Disease eller FLUTD.

Noen årsaker til blod i urinen er mye mer vanlige enn andre. Det vanligste er noe som kalles Feline Idiopathic Cystitis eller FIC. Mange veterinærer omtaler nå dette mer enkelt som "stress-cystitt" fordi det vanligvis observeres hos katter som ikke er fullstendig avslappet i hjemmemiljøet. Vi forklarer mer om det senere. En annen vanlig årsak er krystaller eller steiner i blæren eller nyrene. Disse er ofte relatert til FIC og noen ganger på grunn av andre problemer i kroppen som nyresykdom eller, sjelden hos katter, urinveisinfeksjoner.

For å behandle katten din så effektivt som mulig, må veterinæren din finne ut den eksakte årsaken til blodet i urinen eller andre tegn som katten din kan ha. Dette betyr vanligvis å ta en urinprøve for å sjekke pH, hvor konsentrert urinen er og om det er krystaller eller infeksjon tilstede. Det kan også være lurt å ta en blodprøve for å sikre at det ikke er store problemer som nyresykdom. De vil også trenge å vite nøyaktig hvordan katten din lever fordi katter som holdes innendørs og katter som bor sammen med andre katter har mye større sannsynlighet for å ha stress-cystitt enn enkeltkatter med tilgang til utsiden. De vil også vite hva katten din vanligvis spiser, siden mat er et viktig alternativ for å behandle disse problemene.

Behandling av FLUTD og blod i urinen.

Som med alle ting, avhenger riktig behandling av den eksakte årsaken. Underliggende sykdommer må behandles, men de fleste tilfeller av urinveissykdom drar nytte av en endring i kostholdet og spesielt fokus på vanninntak. Noen matvarer brukes til å løse opp visse typer krystaller og steiner og for å forebygge at de kommer tilbake. Noen typer steiner må fjernes med en operasjon fordi de ikke kan løses opp. Disse pasientene vil normalt gå over til et fôr som er formulert for å hindre at steinene kommer tilbake igjen. Fôr for urinveisproblemer har litt endrede mineralnivåer, omega-oljer tilsatt for å hjelpe mot betennelser og noen har også naturlige tilsetningsstoffer med en beroligende effekt.

Vanninntak er veldig viktig for alle katter med urinproblemer. Katter utviklet seg fra ørkenlevende slektninger og har en tendens til å ha naturlig meget konsentrert urin. Dette gjør det mer sannsynlig at det dannes krystaller og steiner. Å sørge for at de drikker mye hjelper til med å skylle systemet og gjøre gjentakelse mindre sannsynlig. Mange katter spiser kun tørrfôr, og dette er greit, men våtfôr er en enkel måte å øke vanninntaket på hvis du ikke har prøvd det. Enten du fôrer vått eller tørt, er det også viktig å ha rikelig med vann tilgjengelig flere steder rundt i huset. Dette betyr at katten(e) aldri trenger å gå langt for å få drikke. Noen katter elsker også å drikke rennende vann og kattefontener kan virkelig hjelpe.

Når det kommer til FIC og stress, kan veterinæren din be deg om å prøve å gjøre noen endringer i huset også, for å hjelpe fôret til å fungere og få katten din til å føle seg mer avslappet. Ting å vurdere inkluderer;

 • Sørg for at alle kattene dine har tilgang til fôr og vann som ikke er ved siden av hverandre. Den generelle regelen er å ha en skål for hver katt pluss en ekstra. Disse bør være på mange forskjellige steder, slik at selv den mest engstelige katten kan spise og drikke i fred.
 • Tilby kattedoer hvis du ikke allerede gjør det. Igjen, ideelt sett ha én mer enn antallet katter du har. De bør være på rolige, bortgjemte steder og borte fra mat og vann.
 • Tilby tilgang til utsiden dersom det er mulig slik at kattene dine kan utforske og velge hvor de skal gå på toalettet.
 • Sørg for at det er mange høye gjemmesteder for alle kattene dine. Å sette hyller eller møbler i korridorer kan også gi katter muligheter til å unngå andre katter de ikke liker så godt!

Å sikre at katten din spiser et godt balansert fôr som er komplett og balansert for hans eller hennes livsfase (ikke bare "alle" livsstadier) er veldig viktig. Noen fôr kan ha høye nivåer av mineraler som kan bidra til utvikling av krystaller og steiner, som da kan bidra til nedre urinveissykdom.

Mens katter med FLUTD er vanlige, hvis du noen gang legger merke til at en katt tisser blod, må du aldri anta noe. Oppsøk alltid veterinærhjelp først for å utelukke behandlingsbare sykdommer, og husk at manglende evne til å urinere er en livstruende medisinsk nødsituasjon.

Bidragsyters biografi

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible, er en smådyrsveterinær og veterinærskribent. Hun har vunnet en rekke priser for sitt engasjement for eierutdanning og regnes som en ledende veterinær telehelseekspert.

Relaterte artikler

Relaterte produkter