Katter i løpetid

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter i løpetid trenger spesiell omsorg og oppmerksomhet. Hvis katten din allerede har vært igjennom en løpetid husker du sikkert hvordan hun mjauet og skrek, og hele tiden krevde din oppmerksomhet. Hvis hun ikke har mulighet for å pare seg kan dette bli en frustrerende og ukomfortabel tid for dere begge. Men dersom hun har muligheten til å pare seg, må du være forberedt på gjennomsnittlig 2 kull med kattunger årlig. Så dersom du ikke planlegger å drive med avl vil den beste løsningen være å kastrere henne. Det vil være det beste for henne og for deg.

Fertilitet

Når katten din har løpetid er hun i sin fertile periode av reproduksjonssyklusen og hun vil være på jakt etter en hannkatt for å kunne pare seg. Hun vil normalt få løpetid på våren og høsten, og en løpetid kan vare fra noen få dager til noen uker. En katt får sin første løpetid rundt 6 måneders alder, men noen kan få den så tidlig som 4 i måneders alder.

Adferd og ting å se opp for

I løpet av løpetiden vil katten din bli mer kjærlig, gni seg mot møbler, vegger og mot sine eiere eller favoritt mennesker. Hun vil antagelig gni bakparten spesielt og nå og da innta en parings posisjon med bakparten og halen opp i været. Det mest problematiske og karakteristiske for en eier når katten har løpetid er verbalisering og markering. Katter i løpetid vil hele tiden skrike høyt for å tiltrekke seg hannkatter i nærheten i et forsøk på å få paret seg. De vil også kunne markere på vegger og møbler med en sterk illeluktende urin for å fortelle hannkattene at de er modne og tilgjengelige for parring. Hvis du har en innekatt vil de ofte gjøre alt å komme seg ut, til og med gå så langt at de går på vinduer og dører i et forsøk på å komme seg ut.

Kastrering

Selv om veterinæren din har mulighet til å skrive ut medisiner for å redusere denne adferden og tegnene, vil den beste måten å forebygge at en katt får løpetid være å kastrere henne. Etter at hun har blitt kastrert vil  hun ikke komme i løpetid noe mer og hun vil være mindre territorial og høyst sannsynlig slutte å markere inne.

De fleste veterinærer foretrekker å vente til katten har hatt sin første løpetid før de kastrerer henne. Det er argumenter for og i mot om man skal kastrere en kattunge i tidlig alder eller om man skal vente til etter første løpetid. Din veterinær vil kunne hjelpe deg med å vurdere hva som er best for din katt.

Relaterte artikler

Relaterte produkter