Katter i løpetid

Publisert av
min. lesing

Katter i løpetid trenger spesiell omsorg og oppmerksomhet. Hvis katten din allerede har vært igjennom en løpetid husker du sikkert hvordan hun mjauet og skrek, og hele tiden krevde din oppmerksomhet. Hvis hun ikke har mulighet for å pare seg kan dette bli en frustrerende og ukomfortabel tid for dere begge. Men dersom hun har muligheten til å pare seg, må du være forberedt på gjennomsnittlig 2 kull med kattunger årlig. Så dersom du ikke planlegger å drive med avl vil den beste løsningen være å kastrere henne. Det vil være det beste for henne og for deg.

Fertilitet

Når katten din har løpetid er hun i sin fertile periode av reproduksjonssyklusen og hun vil være på jakt etter en hannkatt for å kunne pare seg. Hun vil normalt få løpetid på våren og høsten, og en løpetid kan vare fra noen få dager til noen uker. En katt får sin første løpetid rundt 6 måneders alder, men noen kan få den så tidlig som 4 i måneders alder.

Adferd og ting å se opp for

I løpet av løpetiden vil katten din bli mer kjærlig, gni seg mot møbler, vegger og mot sine eiere eller favoritt mennesker. Hun vil antagelig gni bakparten spesielt og nå og da innta en parings posisjon med bakparten og halen opp i været. Det mest problematiske og karakteristiske for en eier når katten har løpetid er verbalisering og markering. Katter i løpetid vil hele tiden skrike høyt for å tiltrekke seg hannkatter i nærheten i et forsøk på å få paret seg. De vil også kunne markere på vegger og møbler med en sterk illeluktende urin for å fortelle hannkattene at de er modne og tilgjengelige for parring. Hvis du har en innekatt vil de ofte gjøre alt å komme seg ut, til og med gå så langt at de går på vinduer og dører i et forsøk på å komme seg ut.

Kastrering

Selv om veterinæren din har mulighet til å skrive ut medisiner for å redusere denne adferden og tegnene, vil den beste måten å forebygge at en katt får løpetid være å kastrere henne. Etter at hun har blitt kastrert vil  hun ikke komme i løpetid noe mer og hun vil være mindre territorial og høyst sannsynlig slutte å markere inne.

De fleste veterinærer foretrekker å vente til katten har hatt sin første løpetid før de kastrerer henne. Det er argumenter for og i mot om man skal kastrere en kattunge i tidlig alder eller om man skal vente til etter første løpetid. Din veterinær vil kunne hjelpe deg med å vurdere hva som er best for din katt.

Relaterte artikler

 • Fjerne dårlige uvaner

  Skvetting er helt naturlig atferd for katten. Dette er kattens måte å markere et sted med informasjon om den selv. Dette vil ikke si at det er ønsket atferd når det skjer i dagligstuen!
 • Tegn på at katten sørger & hvordan du kan hjelpe

  Vi vet lite om sorg hos katter, primært fordi vi ser på dem som selvstendige dyr som fremdeles har mye av sin «ville»natur i seg.
 • Hvorfor kattungen din klorer

  Etter hvert som din kattunge vokser, vil også klørne vokse! For å holde dem i trim, vil den klore.
 • Gå på do innendørs | Hill's Pet

  Katten er vanligvis pertentlig med sine toalettvaner og vil konsekvent bruke kattekassen innendørs dersom det er tilgjengelig, eller gå på do i hagen.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten kattungefôr Kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153 Kitten Chicken er sammensatt for å støtte immunforsvaret og fordøyelsen, med klinisk dokumenterte antioksidanter og optimalt nivå av DHA fra fiskeolje.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten kattungefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153 Kitten with Tuna er sammensatt for å støtte immunforsvaret og fordøyelsen, med klinisk dokumenterte antioksidanter og optimalt nivå av DHA fra fiskeolje.
 • Hill's VET ESSENTIALS GROWTH kattungefôr kylling

  <p>Eksklusivt hos dyrlegen. Nøye balansert ernæring for å sunn utvikling og vekst. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og DHA.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>