Seks måter å sosialisere din nye katt på

Publisert av Jeanne Grunert .
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Å sosialisere en katt inn i en ny familie krever tålmodighet. Selv en voksen katt adoptert fra et dyremottak kan være redd, sjenert eller usikker ovenfor sine nye huskamerater, uansett hvor imøtekommende den er. Her er hvordan du gir din nye følgesvenn nok tid og plass til å bli kjent med sitt nye hjem og menneskene som bor der.

1. 'Orientering'

Din jobb under kattens sosialiseringsprosess er å se ting fra dens perspektiv: redd og i nye omgivelser bebodd av "giganter"(deg og familien din) som alltid vil klemme og holde den. Dette kan være overveldende, spesielt for nervøse katter. Husk dette og forklar til familien at dere må holde en trygg avstand mens katten orienterer seg i huset. Katten din trenger tid til å lukte, utforske og til slutt identifisere trygge steder den kan gjemme seg om det trengs. Dette lar den danne seg et indre "kart"av huset ved å lære seg hvilket rom som tilhører hvem.

2. Den snille kjempen

I begynnelsen bør alle sitte rolig eller drive med sitt. Om katten kommer til deg, legg hånden frem sakte for å la katten lukte. Beveg deg rolig og begynn å klappe katten på ryggen. Om den lar deg, kan du også stryke kinnene - dette er en fin måte å hilse på siden katten gnir lukten sin på deg og markerer deg som sin. Følg med på halen for uttrykk for stress eller hengivenhet; kattehaler gir et innsyn i hvordan de føler seg.

3. Så kommer klappingen

Dersom katten din har gjemt seg lenge, eller ikke har sett visse personer på en stund, kan den bli redd rundt dem som om de er nye igjen. Sørg for at familie og venner lar katten snuse på dem når den vil — Marilyn Krieger, ekspert innen katteoppførsel, foreslår å strekke ut en pekefinger i begynnelsen. Det kan ta et par minutter å assosiere (eller gjenassosiere) lukten med en spesiell bekjent. Uansett vet du at den gjenkjenner deg når den gnir seg inntil deg, maler eller du hører den glade, og imøtekommende "kvitringen" som noen katter uttrykker når de hilser på noen de ikke har møtt på en stund.

4. Tilby en trygg gjemmeplass

Kattesosialisering bør alltid inkludere et trygt sted å gå til dersom katten er redd — ikke bare når den er ny i hjemmet. Du bør sette buret deres i rommet i starten så katten har et sted å trekke seg tilbake til om den skremmes. Legg et håndkle eller noe mykt inni buret til å kose seg med. En pappeske med en dør kuttet ut for enkel inngang og utgang er også en enkel måte å gi katten et tilfluktssted under sosialiseringen mens den bygger sin tillit til deg.

5. Belønn sosial oppførsel, ignorer resten

Når katten kommer ut for å etterforske deg og familien din, møt den med ros, godbiter og forsiktig klapping. Om den gjemmer seg, ignorer den i stedet for å jage etter den. Det er viktig å belønne ønsket oppførsel og simpelthen ignorere uønskede responser under kattens sosialiseringsprosess. Jo mer åpen du er for affeksjon når katten er klar for å gi det, jo mindre sjenert blir den.

6. Bygg tillit med en rutine

Kattesosialisering er lettere når den kan støtte seg på andres avslappede vesen fra begynnelsen av. Dette gir dem trygghet da de vet hva de kan forvente seg av gjester og andre i hjemmet. Gjør en rutine av å klappe og mate katten når du har besøkende som kommer regelmessig. Dette kan gjøre fremmede mer tilnærmelige og enklere å huske. Å fôre ved regelmessige intervaller viser at katten kan stole på deg, noe som gjør at den føler seg mindre sårbar. Mat, som du sikkert vet, er en stor motivasjonskilde når det kommer til å bygge et godt forhold.

Bruk så mye tid som mulig nær katten uten å samhandle direkte; ikke tving den til å leke eller å komme til deg. Se på TV i samme rom eller les en bok. Så lenge dere er sammen i fellesarealene, føler den seg til slutt selvsikker nok til å komme over til deg.

Det er kanskje klisjé, men ting tar tid. Katter er som mennesker på minst én måte: De kan være utadvendte, sjenerte, aggressive og passive. Avhengig av din katts unike personlighet, kan de knytte seg raskt til familien eller så kan det ta flere dager. La katten ta det i eget tempo, og tving den aldri til å akseptere kjærligheten din. Om du har andre dyr i hjemmet, les artikkelen vår om å introdusere en ny katt til andre dyr.

Bidragsyters biografi

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert er en frilans skrivent, blogger og forfatter. Hun eier seks adopterte katter og en adoptert hund, og skriver omfattende om dyrepleie, hagestell og andre livstilstema. JLær mer om Lær mer om Jeanne og hennes arbeid på hennes forfatternettside.


Gjennomgått av Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • Kastrert/sterilisert katt, KATTUNGER (inntil 1 år), LITE AKTIV OG ANLEGG FOR OVERVEKT, VOKSNE KATTER (1-7 år)
  Buy Now »