Måltidsfôring kontra frifôring: Hva er best?

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Sliter du med å finne den rette måten å mate katten på? Spør du deg selv: «Bør katten frifôres?»

Hvordan mater du katten din nå? Har du for øyeblikket katter som frifôres? Holder du deg strengt til måltidene, eller bruker du en kombinasjon av begge deler? Les videre om de tre forskjellige måtene katteeiere mater sine firbeinte venner på, samt fordelene og ulempene med hver metode.

Måltidsfôring

Cat Eating

Måltidsfôring betyr at du kun gir katten mat til bestemte måltider på dagen. Både våtfôr og tørrfôr kan gis på denne måten.

Fordeler: Matinntaket kan overvåkes nøye, noe som betyr at det vil være lett å spore om kattens matlyst forandrer seg. I tillegg, hvis du er så heldig å ha flere katter i husholdningen, vil alle kattene ha tilgang til mat uten at én dominerer de andre - én av kattene kan spise all maten og legge på seg, mens de(n) andre katten(e) kan gå glipp av viktige næringsstoffer de(n) trenger for å holde seg i form.

Ulemper. Katter kan tigge om mat mellom måltidene. Katten kontrollerer ikke hvor mye den spiser på et bestemt tidspunkt. Hvis du derimot følger veterinærens råd med riktige mengder og regelmessig fôring, kan du være trygg på at den virkelig får i seg riktig mengde mat og næringsstoffer.

Konklusjon. Mens kattunger bør mates opptil tre ganger om dagen, er én eller to ganger om dagen bra når de blir voksne (omtrent ett år gammel), sier Cornell Feline Health Center. Faktisk bør fôring bare én gang om dagen være akseptabelt for de fleste katter. «Når katter når voksen alder, er fôring én gang om dagen greit så lenge de er sunne og ikke har helseproblemer som gir grunn til å endre fôringen», sier Cornell. Sjekk alltid med veterinæren før du bestemmer deg for en fôringsplan.

Hvis du har flere katter, bør hver katt ideelt sett ha sin egen mat- og vannstasjon på et rolig sted hvor katten liker å oppholde seg, råder The Cat Doctors. Det er fordi katter foretrekker å være alene når de spiser.

Frifôring

Hvis du ikke vurderer andre alternativer, lurer du kanskje på om frifôring er en akseptabel metode. Når du frifôrer katten, har den mat tilgjengelig hele tiden. Husk at bare tørrfôr kan gis på denne måten, da våtfôr ikke skal stå ute hele dagen. Hvis du merker at katten din lar tørrfôr ligge igjen i skålen i mer enn én dag, bør du likevel kaste det for å sikre at fôret er ferskt.

Fordeler: Katten din kan spise flere små måltider om dagen etter eget ønske. En nøkkel til suksess for frifôring er å plassere riktig mengde tørrfôr til en katt for bare én dag om gangen i bollen.

Ulemper: Frifôring av katter kan føre til overspising og fedme. Det kan også være vanskelig å se om kattens matlyst har endret seg, både på godt og vondt. Det er også vanskelig å si hvor mye hver enkelt katt spiser, hvis du har flere katter.

Konklusjon: Mens frifôring kan føre til vektøkning hvis den ikke kontrolleres ordentlig, finnes det måter å bruke frifôring på som tar hensyn til kattens vekt og matinntak. Sørg for å måle ut riktig dagsmengde av fôret til katten. Når fôret er borte, må du ikke fylle på med nytt før neste dag. Dette vil lære katten din å fordele spisingen utover dagen, i stedet for å sluke alt på en gang.

«Tanken er todelt: den første er at aktivitetskulen gir aktivitet og mental stimulering for katter; den andre er at katter, som er fødte jegere, naturlig ville jobbe for maten. Ingen ville ha gitt dem en skål med mus», sier Delgado.

Kombinasjonsfôring

White and orange cat with collar on eating out of metal bowl

Kombinasjonsfôring kan defineres som å servere våtfôr i måltider to ganger daglig, og la tørrfôr være fritt tilgjengelig.

Fordeler: Kombinasjonsfôring gjør at katten din kan spise flere, små måltider med tørrfôr om dagen etter eget ønske. Du kan i det minste overvåke appetitten til en viss grad når du gir den våtfôr. Katten får også den ernæringsmessige fordelen av både våtfôr og tørrfôr.

Ulemper: Kombinasjonsfôring, i likhet med frifôring, kan ofte føre til overspising og fedme, så det er viktig å måle maten og ikke fylle på skålen igjen før neste dag. Hvis du har flere katter, kan det være vanskelig å overvåke matinntaket for hver enkelt katt, så det er ikke sikkert at frifôring er det beste alternativet.

Konklusjon: Både våtfôr og tørrfôr har fordeler og ulemper når det gjelder katten. For katter som for eksempel er diagnostisert med visse medisinske tilstander - som urinveis- og nyreproblemer - kan veterinæren foreslå at katten drar nytte av det høyere fuktighetsinnholdet. Tørrfôr er derimot bedre for kattens tenner og er lettere å lagre.

Hvis du prøver kombinasjonsfôring, bør du vurdere å bruke en aktivitetskule for å gi katten en utfordring mens den leker med godbitene sine.

Hvis du har flere katter hjemme, må du huske at matmengden som tilbys ikke må overstige det totale kaloribehovet for alle kattene hver dag. Ellers kan katten eller kattene dine bli overvektige, noe som fører til økt risiko for å utvikle andre helseproblemer.

Uansett hvilken metode du velger, må du måle maten hver dag for å få best mulig oversikt over hvor mye katten din spiser. Du finner retningslinjer for hvor mye katten din skal spise hver dag på alle kattematposer fra Hill's og i fôringsguider på produktsidene på Hill's nettsted.

Husk at dette bare er retningslinjer. Kattens behov vil variere avhengig av størrelse, energinivå og helseproblemer. Rådfør deg med veterinæren om mengden kalorier katten din bør innta hver dag.

Uansett hvilken metode du velger for din firbeinte venn, må du velge fôr av høy kvalitet for å gi katten de næringsstoffene den trenger for å leve et lykkelig og sunt liv. Hvis du føler at katten din sliter med vekten, eller med spising generelt, anbefaler vi på det sterkeste at du bestiller en time hos veterinæren for å finne den sunneste spiseplanen.

Contributor Bio

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy er en frilansskribent og dyreeier som bor i Erie, Pa. Hun har en goldendoodle som heter Maddie.

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen