Identifisering og forebygging av separasjonsangst hos hunden din

minutters lesing

Noen hunder blir lei seg når eierne drar. Tross alt er hunder en sosial art og liker generelt sett ikke å være alene over lengre perioder. Hvordan kan du vite om valpen din bare er lei seg over at du er ute på et ærend, eller lider av noe mer alvorlig? Bruk følgende for å oppdage noen av varseltegnene på separasjonsangst hos hunder, og bidra til å forhindre at hunden din blir stresset eller får panikk når den blir alene.

Er det ekte separasjonsangst?

Hunder med separasjonsangst går lenger enn bare å surmule eller sutre når du forlater dem. Separasjonsangst kan manifestere seg i destruktiv eller selvskadende atferd som kan inkludere å gjøre fra seg i huset, rive sunn ting i omgivelsene og til og med skade seg selv mens de prøver å komme seg ut. Andre symptomer inkluderer overdreven vokalisering, fraværende matlyst, og uopphørlig pesing eller sikling når de blir forlatt. 

Brun hund ligger på blå sofa oppgitt etter å ha revet en pute fra hverandre.

Det er imidlertid viktig å huske på at mange av disse symptomene også kan reflektere andre forhold, noe som gjør separasjonsangst vanskelig å diagnostisere riktig. Hvis hunden din gjør fra seg i huset mens du er borte, er det fortsatt en rekke med mulige årsaker - inkludert mangelfull trening eller inkontinens på grunn av en fysisk tilstand. Overdreven pesing, sikling og fraværende matlyst kan også være forårsaket av en annen medisinsk tilstand som for eksempel dehydrering. Noen hunder kjeder seg rett og slett, som kan føre til at eiendelene dine blir skadet.

Et rødt flagg er hvis denne atferden bare oppstår når hunden din er alene. Det er imidlertid alltid best å konsultere en veterinær for å utelukke årsaker som en medisinsk tilstand eller hundens alder og personlighet. Noen ganger kan typen av destruktivitet gi en pekepinn på den underliggende motivasjonen. Å tygge på favorittskoene dine mens du er borte kan være et forsøk på å fylle de ensomme timene, mens hvis hunden din tygger og klør på dørkarmen der du forlater huset, kan dette være relatert til et forsøk på å komme seg ut og finne deg. Ny atferd som hunden din ikke har vist tidligere er ofte en indikasjon på at noe er galt, og det er alltid verdt å kontakte en veterinær eller kvalifisert dyreatferdsekspert hvis du er bekymret.

Forebygging av stress

Selv om det er pågående forskning på hvorfor enkelte hunder føler seg slik sammenlignet med andre, har noen triggere blitt identifisert. I følge People's Dispensary for Sick Animals, The Humane Society of the United States, inkluderer disse:

 • Dårlig sosialisering som valp
 • Hunden din er ikke vant til å være alene
 • Det har skjedd en endring i husholdningen din (byggearbeidere, nytt hjem)
 • Noe har skremt hunden din (inne eller utenfor huset)
 • Kjedsomhet

En rutinemessig endring, dødsfall eller andre omstendigheter som betyr at en person eller et annet dyr som de vanligvis tilbringer tid med, ikke er i nærheten. Så langt det er i din makt å gjøre det, vil det å hjelpe hunden din med å takle noen av disse scenariene forhindre den i å utvikle separasjonsangst til å begynne med. For eksempel, hvis det skjer store endringer hjemme, hold øye med hundens mentale tilstand, gi den et trygt sted å trekke seg tilbake til med noen hundepuslespill og godbitdispensere for å holde dem fokusert på noe annet, og hvis hunden din er en spesielt sensitiv sjel, få noen råd fra en kvalifisert atferdsekspert for å hjelpe deg med å forsikre hunden din om at de fortsatt er trygge.

Mann klemmer en gul labrador med en blå ball i munnen.
Overvinn problemer knyttet til separasjon 

Hvis hunden din allerede lider av separasjonsangst, er nøkkelen til å håndtere dette å søke profesjonell hjelp fra en veterinær eller kvalifisert dyreatferdsekspert.

En behandlingsplan kan innebære:

 • Å møte hundens behov med tilstrekkelig mosjon og tilstrekkelig mental og fysisk stimulering.
 • Gi mentalt stimulerende leker, som mat eller puslespill når du er ute.
 • Lær hunden din å slappe av når den er alene
 • Medisinering for å redusere alvorlig angst eller panikk.

Med en riktig diagnose og helhetlig behandlingsplan har vennen din en utmerket sjanse til å ha roligere og lykkeligere alenetid.

Med en riktig diagnose og helhetlig behandlingsplan har vennen din en utmerket sjanse til å ha roligere og lykkeligere alenetid.Bidragsyters biografi

 

$authorImageAlt

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus er skjønnlitterær forfatter og frilansskribent og redaktør bosatt i Tulsa, Oklahoma. Hun skriver hyppig om kjæledyr og dyrehelse fra sitt hjemmekontor, hvor hun assisteres av et fang fullt av pelskledde venner.

 

Anmeldt av Dr Aileen Pypers

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Light Mini med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGTH MINI with CHICKEN er ett komplettfôr til små hunderaser over 7 år som tenderer til overvekt. Med vårt unike vektkontrollsammensetning og klinisk dokumenterte antioksidanter som støtter små hunderaser sin helse over lang tid.   
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.
  Buy Now »