På reise med katten

Publisert av
min. lesing

De fleste katter er ikke spesielt glade i å reise - vanligvis har de utviklet sterke bånd til sitt eget territorium og føler seg veldig sårbare når de er på bortebane. Fordelene ved å bli med familiegjengen eller mulighetene til utforskning og gåturer i et nytt område etter selve reisen, vil ikke være like fristende for katter som for deres hundevenner.

Dersom du ønsker å ta katten din med på toget, på biltur eller ut og fly, må du passe på at den har det trygt og godt i et passende reisebur, og at den holdes innesperret helt til dere er fremme, eller eventuelt til den føler seg hjemme i de nye omgivelsene. Selvfølgelig kommer man over enkelte katter som reiser hyppig med eieren sin uten å få panikk eller rømme i nye omgivelser.

Dette er likevel ikke noe som skjer ofte.

Å reise med bil Det kan være veldig farlig å ha en katt løs i bilen - ikke bare kan den forårsake en ulykke ved å klore seg fast i eieren, men dersom et vindu eller en dør åpnes, kan katten raskt komme seg ut og forsvinne. Du bør derfor investere i et reisebur for katten din. Dette bør være solid og enkelt å rengjøre dersom katten din skulle urinere, gjøre fra seg eller bli syk under reisen. Tenk også på været du kommer til å reise i - både den daværende situasjonen og sannsynlig temperatur på destinasjonen.

Dersom det er varmt, bør du bruke et bur med god lufttilgang. Dersom det er kaldt, bør du ha et bur som kan gi varme og er trekkfritt, men likevel har god lufttilførsel. Plasser buret der det vil være trygt selv om du skulle komme til å bremse brått, men pass også på at det er tilstrekkelig tilførsel av luft - altså ikke under annen bagasje bak i bilen. Ikke sett katten i bagasjerommet, og pass på enden av bakdøra - ventilasjonen kan være dårlig og katten bli overopphetet. Du kan sikre buret bak et av forsetene eller bruke setebeltet til å forsikre deg om at buret står trygt på plass.

Hvorfor så mye bråk?

Katten vil kanskje mjaue i begynnelsen eller muligens gjennom hele reisen - snakk beroligende til den, men ikke fall for fristelsen til å slippe den ut av buret. Lyden vil muligens irritere deg, men det er liten sjanse for at katten lider noen nød. Den bare forteller hvor lite den liker situasjonen! Til slutt vil de konstante bevegelsene og lydene av bilen dysse den i søvn eller i det minste berolige den.

Sjekk regelmessig hvordan katten har det, spesielt dersom været er varmt - ikke undervurder hvor raskt temperaturen i en bil kan stige. Husk på dette dersom du stopper for en rastepause og lar katten være igjen i bilen. Sett bilen i skyggen og la vinduene være åpne. Hvis det er veldig varmt, kan det være lurt å ta rast og spise i nærheten med katten trygt inne i buret sitt, enten ute sammen med deg eller med alle dørene på vidt gap.

Å reise med tog

Naturlig nok vil du behøve et sikkert bur dersom du reiser med tog så katten ikke kan rømme, men det bør også være lett nok til å kunne bæres. Du vil nok ha et bur med skikkelig bunn dersom katten skulle komme til å urinere. Å søle til i vogna på toget vil nok ikke være særlig populært.

Legg på absorberende papir og et ekstra sengesett i tillegg. Mest sannsynlig vil du få plass til katteburet på fanget, men dette avhenger av type tog og ledig plass.

Å reise med fly Dersom du vil reise med fly sammen med katten din, må du planlegge i forveien. Du har kanskje flere flyselskaper å velge mellom, og måten de transporterer katten din påvirker kanskje valget ditt. De fleste flyselskaper tillater ikke katter å reise sammen med eierne, og de må reise i en annen del av flyet hvor det er varmt og høyt trykk. De fleste katter klarer seg fint på reise, men det anbefales ikke å sende en drektig katt eller kattunger under tre måneder på flytur.

Legg også merke til at ikke alle flyselskap har lisens til å frakte dyr, så det er en mulig at katten kanskje må reise med et annet fly enn deg. Hvis mulig, bør du booke katten om bord på et direktefly så den slipper stresset med bytting. Dette vil også forhindre problemer som kan oppstå ved venting i veldig kaldt eller varmt vær. Det kan også påvirke tidspunktet for den flyreisen du velger. Det internasjonale lufttransportsforbundets standarder sier at et bur bør være stort nok til at katten kan kunne stå opp og snu seg rundt uten problemer. Sjekk med det enkelte flyselskap hvilke retningslinjer de opererer etter. For detaljer angående den aktuelle situasjonen med dyrepass kan du kontakte adressen eller internettadressen nedenfor.

Nyttig adresse og nettside: Mattilsynet,
Postboks 383, 2381 Brumunddal, 
telefon 06040 
www.mattilsynet.no

Når du ankommer destinasjonen

Når du kommer frem, plasserer du katten i ett rom og passer på at den er trygg, komfortabel og ikke har mulighet til å rømme. Gi den vann og litt mat selv om den kanskje ikke vil være interessert i å spise før den har falt litt til ro. Ikke la katten gå ut på minst en uke og pass på at den er identifiserbar dersom den skulle gå seg bort. Ikke gi den mat på minst 12 timer før du slipper den ut. Katten er da sulten og vil komme tilbake for å få mat når du roper på den. Gradvis kan du la den utforske mer, og du kan fortsatt bruke mat for å forsikre deg om at den ikke går for langt og returnerer for de vanlige måltidene.

Bruk av bur

For katter betyr det å bli lukket inn i reiseburet som regel en tur til veterinæren, så de er ofte ikke særlig ivrige etter å gå inn i det. Ta deg god tid så katten blir vant med buret i god tid før avreise. Gjør det til et hyggelig sted å være - gi katten små godbiter inne i buret, lag en hyggelig seng med kjente lukter fra sengetøyet.

La døren stå åpen og anspor katten til å gå inn og ut, og å sove i det. Når tiden kommer for avreise, er i det minste katten kjent med de aller nærmeste omgivelsene. Dersom du har flere enn én katt, vil det være bedre å gi dem separate bur.

Dette gir bedre lufttilførsel, mer rom og mindre sjanse for overoppheting. Selv de beste venner kan bli stresset under en reise og oppføre seg unormalt og aggressivt mot hverandre. Separate bur forhindrer derfor skader. Dersom de kan se og høre hverandre, kan de bli beroliget av dette. Ikke gi mat de siste fire til seks timene før reisen i tilfelle katten blir reisesyk.

Gi vann helt frem til dere drar, og hvis mulig, også under reisen. Du kan få kjøpt skåler som kan festes til buret så det ikke blir så mye søl, samt at de er enkle å fylle opp uten å åpne buret dersom det skulle oppstå en forsinkelse under reisen. 
www.fabcats.org

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ Science Plan™ Katt Eldre Voksen 7+ Kylling

  SENIOR KATTER (7+ år), SENIOR KATTER (7+ år)