Nyttige tips for å reise med katten

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter er som regel ikke spesielt glade i å reise – de er vanligvis sterkt knyttet til sitt eget territorium og føler seg veldig sårbare i nye omgivelser. Belønningen i form av å få bli med familien på eventyr er ikke like tiltalende for katter som for hunder.

Hvis du vil ta katten med deg på toget, i bilen eller på flyet, må du sørge for at den er trygt og komfortabelt plassert i et egnet bur og holdes der til reisen er over, eller i hvert fall til den føler seg tilpass i de nye omgivelsene. Det finnes selvsagt katter som er vant til å reise med eieren og ikke får panikk og stikker av på et nytt sted, men disse er unntaket fra regelen.

Reise med bil

Det kan være svært farlig å ha en katt løs i bilen. For det første kan den forårsake en ulykke ved å forstyrre sjåføren, og hvis en bilrute eller dør åpnes eller en ulykke inntreffer, kan katten rømme sin vei.

Du må investere i et bur som er solid og lett å rengjøre, i tilfelle katten gjør fra seg eller blir syk underveis. Ta også hensyn til været på reisen – både når dere starter og ved destinasjonen. Hvis det sannsynligvis blir veldig varmt, bør du bruke et bur med god luftgjennomstrømning. Hvis det blir kaldt, bør du bruke et som gir trekkfri varme, men som likevel har god luftgjennomstrømning. Plasser buret på et sted der det ikke kommer til å skli rundt hvis du må bråbremse, men der det også er god tilgang på luft – dvs. ikke under en masse annen bagasje bak i bilen. Du skal ikke plassere katten i bagasjerommet. Vær også forsiktig med å sette den bak i en stasjonsvogn – ventilasjonen kan være dårlig og katten kan bli overopphetet. Du kan sette buret bak et av forsetene eller bruke setebeltet for å feste buret til setet.

Se til katten med jevne mellomrom, spesielt om det er varmt – ikke undervurder hvor raskt temperaturen inne i bilen kan stige, og husk dette hvis du stopper for å ta en pause og lar katten være igjen i bilen. Parker bilen i skyggen og la bilrutene være åpne. Hvis det er veldig varmt, kan du spise ute i nærheten av bilen mens katten ligger i buret utenfor bilen eller med alle dørene åpne. Heteslag kan være dødelig.

Reise med tog

Hvis du skal reise med tog, trenger du selvsagt et svært sikkert bur som katten ikke kan komme seg ut av, men som også er lett nok til å bære. Det kan være lurt å kjøpe et bur med solid bunn i tilfelle katten urinerer, slik at den ikke søler til kupeen. Legg absorberende papir og materiale i bunnen, og ta med reservepledd også. Du kan sannsynligvis ha katten i buret på fanget ditt, men dette avhenger av typen tog og den tilgjengelige plassen.

Reise med fly

Hvis du har tenkt å ta katten med på en flyreise, må du planlegge god tid i forveien.  Hvert flyselskap har sine egne krav og begrensninger for reiser med kjæledyr.  Mange flyselskaper tillater nå at du tar katten med deg inn i flykabinen og plasserer buret under setet foran deg, så pass på å sjekke hvor stort buret kan være for å få plass der.  Transportbager med myke sider kan fungere godt her.  En tur til veterinæren kan også være nødvendig før flyturen, hvis vaksinasjoner eller en helseattest er påkrevd.  De fleste katter kan fint tas med på tur, men det er ikke anbefalt å reise med en drektig katt eller kattunger som er under tre måneder gamle.

Når dere kommer frem

Når dere er fremme på bestemmelsesstedet, bør du plassere katten i ett rom og sørge for at den er trygg, komfortabel og ikke kan stikke av. Gi den vann og litt fôr, skjønt det ikke er sikkert at katten er interessert i å spise før den får slått seg mer til ro. Fôring to ganger om dagen oppfordrer katten til å komme tilbake til deg for å spise når du roper på den. La den utforske mer av omgivelsene gradvis, og bruk mat for å sikre at den ikke streifer for langt, men kommer tilbake for å spise regelmessig.

Bruk av kattebur

For katter er katteburet ofte synonymt med veterinærbesøk, så de har ikke så lyst til å gå inn i det! Gi katten tid til å venne seg til buret eller transportbagen i god tid før reisen.

Gjør det til et hyggelig sted å være – gi katten godbiter når den ligger inni, og lag en koselig seng med et pledd som lukter kjent, som du kan bruke på reisen. La døren stå åpen og prøv å oppmuntre katten til å gå inn i og ut av og sove i buret. Når det er tid for å reise, er katten i det minste nå kjent med de umiddelbare omgivelsene sine.

Hvis du har mer enn én katt, er det bedre å gi dem separate bur som gir bedre luftgjennomstrømning, mer plass og mindre sjanse for overoppheting. Selv de beste venner kan bli stresset under en reise og oppføre seg ukarakteristisk og bli urolige – separate bur forhindrer skader. Hvis de i det minste kan se og høre hverandre, kan det kanskje berolige dem.

La være å fôre katten i rundt fire til fem timer før reisen, i tilfelle den blir syk under reisen. Gi den vann frem til avreisetidspunktet, og igjen underveis på reisen når mulig. Du kan kjøpe en skål som kan festes i buret, slik at katten ikke velter den underveis. Den kan lett fylles uten å åpne buret dersom det blir nødvendig.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen