Hvorfor slikker katter på seg selv? Kan det bli for mye?

Publisert av Christine O'Brien
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Har du noen gang sett katten din slikke seg og lurt på hva årsaken er til denne særegne vanen? Det viser seg at de ikke bare gjør det for å holde seg rene. Som dedikerte tilhengere av en regelmessig stellerutine, bruker katter mye tid på å holde seg i toppform, men denne atferden er også knyttet til kattens fysiske og psykiske velvære.

Hvorfor slikker katter på seg selv?

Slikking er måten katten holder seg ren på; å fordele spytt over hele kroppen hjelper den med vaske seg, og den har en tendens til å bruke forpotene til å vaske ansiktet og bak ørene. Pelspleie tar mye av kattens tid, og enkelte katter bruker opptil halve dagen på stell, ifølge PDSA. Fordi spytt som fordamper hjelper katter med å kjøle seg ned når den er overopphetet, gir det å slikke potene en avkjølende lindring i høye temperaturer.

I følge Cats Protection er en annen grunn til at katter slikker seg, at slikking – og stell generelt – frigjør endorfiner, hormoner som gir en følelse av velvære. Det er en beroligende aktivitet.

Brun tabby-katt med lukkede øyne mens den slikker forpoten

Når blir det for mye?

Hvis katten din bruker mer tid enn normalt på å stelle seg, gir potene eller andre deler av kroppen for mye oppmerksomhet, eller faktisk river av pels, er det sannsynligvis et tegn på et underliggende medisinsk problem. Ta med katten til veterinæren for å identifisere og behandle problemet bak kattens oppførsel.

Det finnes flere fysiske og psykologiske problemer som kan føre til overdreven pleie, forklarer PDSA, inkludert:

Årsaker til katteangst omfatter: å være atskilt fra eieren sin; endringer i omgivelsene, som å flytte inn i et nytt hjem; opplevde trusler, som å ha en annen hund eller katt i husholdningen som den ikke kommer overens med, eller å se katter fra nabolaget utenfor, nær (eller inne i!) territoriene dens.

Diagnose og behandling

Slikker katten din seg for mye? Hvis du synes kattens oppførsel er overdreven, bør du holde et nærmere øye med den. Merk deg når den slikker potene eller andre deler av kroppen, og hvor lang tid den bruker på å gjøre det. Legg merke til eventuelle endringer i huden eller pelsen, for eksempel irritasjon eller hårtap. Se i tillegg etter tegn på smerte, som endringer i atferd eller motvilje for å hoppe. Hvis du merker noen av disse endringene, må du ta katten med til veterinæren. Denne informasjonen vil hjelpe veterinæren med å stille en nøyaktig diagnose.

Når dere kommer til timen, vil veterinæren gjennomføre en fysisk undersøkelse av katten din. Han/hun kan kjøre noen tester for å finne årsaken til og behandlingen av kattens oppførsel. Behandlingen vil variere basert på hva veterinæren diagnostiserer, men kan omfatte hudkrem eller sjampo, oral eller injisert antiinflammatorisk medisin, endringer i kattens fôr, loppe- og flåttforebyggende medisin, eller antidepressiv eller beroligende medisin.

PDSA legger til at miljøendringer, som å bruke feromoner hjemme eller å sørge for at katten din ikke konkurrerer med andre katter om ressurser, vil bidra til å redusere stress. Du kan også legge sørge for litt miljøberikelse slik at katten din kan få mer aktivitet og stimulering i hjemmet ditt. Dette kan være så enkelt som å fôre den med et fôrpuslespill, og gi den flere muligheter til å utnytte klatreinstinktene sine ved å installere kattetrær eller hyller, og la den lete etter lekene sine.

Veterinæren din kan også henvise deg til en katteatferdsekspert hvis hen tror at stress bidrar til problemet og at miljømessige eller sosiale endringer kan bidra til å redusere slikt stress, bemerker Cats Protection.

I utgangspunktet er det å slikke seg helt normal atferd for katter, men hvis den viser tegn på overdreven slikking, bør du snakke med veterinæren så snart som mulig. Sammen kan dere avgjøre hvilken behandling er best for din pelskledde venn.

Bidragsyters biografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., er en skribent, forsker, offisielt medlem av Cat Writers' Association (CWA), og en dedikert dyreeier. Hun skriver om dyr, utdanning, kvinnehelse og STEAM-aktige ting. Arbeidet hennes har også vært publisert i NIU STEM Read, Fit Pregnancy, What to Expect When You're Expecting Word of Mom og Care.com. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterte artikler

Relaterte produkter