Strekker hunden din seg mye? Årsaker og når det er grunn til bekymring

minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

I de aller fleste tilfeller er bøying og tøying en helt normal og svært nyttig aktivitet for hunder. Det er flere grunner til at de kan strekke seg hver dag, og ofte mange ganger. Når det er sagt, kan strekking i noen tilfeller være et tegn på problemer, og i sjeldne tilfeller kan det være et tegn på potensielt livstruende sykdom. Så nå kan du se at det er viktig å vite når strekkingen er bra, når det er noe å følge med på, og når det er en nødsituasjon.

Hvorfor strekker hunder seg?

Så godt som alle dyr, inkludert mennesker, føler en trang til å strekke på musklene fra tid til annen. Det føles deilig, og ofte er det nesten en reflekshandling som vi gjør med et stort gjesp. Det samme gjelder hunder. Her er de viktigste årsakene til at hunder strekker seg:

  • Etter at den har ligget. De fleste hunder vil strekke seg godt og lenge etter at de har sovet eller ligget en stund. Dette er en normal måte å løse opp musklene på og komme i gang igjen. De kan også gjøre det før de legger seg.

  • Lekebøyen. Dette er en signaturbevegelse som hunder gjør og som ser ut som en stor strekk. Det er en måte hunder signaliserer til hverandre at de ønsker å leke. Lekebøyen er som det høres ut - rumpa i været, overkroppen legges flat mot bakken med forbena strukket ut foran. Hvis den andre hunden svarer det samme, kan leken begynne!

     

  • Kjedsomhet. Når hunder kjeder seg eller er understimulerte, kan strekking være en slags fortrengningsaktivitet. Denne typen strekking kan ledsages av oppmerksomhetssøkende atferd, som å dytte på deg eller legge hodet forventningsfullt på fanget ditt. Da er det på tide å finne på en aktivitet med den. Selv om du ikke kan ta den med ut på tur, kan du prøve å leke en lek i huset eller hagen eller litt opptrening. All mental og fysisk stimulering er bra.

  • Muskelstrekk eller leddsmerter. Dersom hunden din har forstrukket en muskel eller føler seg stiv, vil den tøye det berørte området for å prøve å løsne opp og lindre smerten, akkurat som oss. Hvis du legger merke til at et bestemt område eller en bestemt kroppsdel strekkes mer enn vanlig, eller hvis hunden virker litt halt når den beveger seg, kan det være et tegn på leddgikt eller leddsmerter, og et veterinærbesøk kan være passende.

     

  • Magesmerter. Det er her strekking blir utrolig viktig. Hunder med magesmerter har en tendens til å strekke seg på en måte som etterligner lekebuen: rumpa opp, overkroppen ned, flatt på gulvet. Den store forskjellen er at de gjør det når det ikke er andre hunder i nærheten, og de blir ofte værende mye lenger enn vanlig i denne stillingen. De kan også klynke av smerte eller vegre seg for å bli klappet eller tatt på. Å strekke seg eller bøye ryggen i en sammenkrøket stilling kan også være et tegn på magesmerter.

Magesmerter er en utrolig viktig strekkårsak å være oppmerksom på, da det kan være et tegn på akutt pankreatitt. Dette er en potensielt dødelig betennelse i bukspyttkjertelen som er svært smertefull. Bukspyttkjertelbetennelse hos hunder forårsakes ofte av et fettrikt måltid, eller etter at de har stjålet noe fra søpla, men det er ikke alltid en åpenbar hendelse. Noen hunderaser, som cocker spaniel og schnauzer, er mer utsatt for pankreatitt enn andre.

Dette er virkelig en veterinærmedisinsk nødsituasjon, så hvis du mistenker at magesmerter er årsaken til at hunden din strekker seg for mye, bør du oppsøke veterinær så snart som mulig. Hvert minutt teller når det gjelder pankreatitt.

Vit hva som er normalt

Det kan ikke understrekes nok hvor viktig det er å vite hva som er normalt for hunden din. Jo mer observant du er i forhold til dens daglige atferd, rutiner og særegenheter, jo raskere vil du oppdage noe rart og kunne handle raskt. Som alltid bør du aldri nøle med å spørre veterinæren hvis du har noen bekymringer. Vi foretrekker alltid å være på den sikre siden; det er tross alt det vi er her for!

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA