Tenåringshunder kan være utfordrende

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En valp i tenårsalderen kan teste tålmodigheten din like mye som en ekte tenåringgerDog image

Hvis du trodde at det bare er mennesker som går gjennom de vanskelige tenårene, så bør du tro om igjen! Valper når tenårsalderen når de er rundt seks måneder gamle og vil ofte bli temmelig egenrådige mens de prøver å teste grensene og uttrykke sin uavhengighet. Valpen vil antageligvis prøve å utfordre lederrollen din på denne tiden, og du vil kanskje merke at den blir langt mindre opptatt av å behage deg! Disse nykkene forverres av hormonforandringene i forbindelse med at kjønnsdriften modnes.Hvis du ønsker å få din valp kastrert, men enda ikke har fått det utført, er tiden inne for å gjøre det nå.

 

Hvordan behandler man en tenåring?

En valp i ungdomsalderen må få styrket og bekreftet alt det harde arbeidet du har hatt så langt med å sosialisere den. Fortsett med å utsette valpen for mange forskjellige omgivelser, mennesker og andre hunder. Fortsett å leke masse med valpen, og sørg for å oppmuntre god oppførsel og forhindre dårlig oppførsel så mye som mulig. Vær forberedt på å komme ut for opprørske tendenser! En valp som alltid har hengt i hælene på deg kan plutselig nekte å komme når du kaller. Du skal være bestemt, men rettferdig, og lære valpen forskjellen på rett og galt.

 

Ungdommelig tygging

En annen del av valpens ungdomsalder som kan være en utfordring er at den ofte vil ha en ukontrollert trang til å tygge på ting. Dette skiller seg fra tyggebehovet som oppstår når valpen feller tenner, siden dette skjer etter at alle de sylskarpe valpetennene er borte. Tyggingen i denne alderen kan være en følge av at valpen prøver å lindre ubehaget når de voksne tennene vokser på plass i kjeven, eller rett og slett være en del av prosessen med å oppdage og utforske omgivelsene. Uansett årsak, er det to ting du kan gjøre for å hjelpe deg (og omgivelsene dine) med å komme gjennom den ungdommelige tyggefasen. Den første er å gi valpen ting som den har lov til å tygge på og rose den når den bruker dem. Det er mange forskjellige tyggeleker på markedet. Den andre er å ikke la valpen din være alene uten oppsyn hvis den kan komme til ting som er verdifulle eller farlige å tygge på.

 

Ungdommelige slagsmål

På denne tiden kan det hende at valpen havner i slagsmål med andre hunder. Unge valper, spesielt hannhunder, blir ofte plaget av eldre hunder (også som oftest hannhunder) som er ute etter å "sette dem på plass". Dette utløses ofte av den testosteronfylte valpens uhøflige "hundemanerer". Kastrering kan i noen tilfeller bidra til å kontrollere denne atferden. Ros alltid valpen når den er vennlig mot andre hunder. Hvis den møter og hilser på en fremmed hund når den er ute på tur, og oppfører seg pent, skal du gi den masse ros og kanskje også belønne den med en godbit.

 

Vekst og utvikling i ungdomsalderen

Ulike raser utvikler seg med ulik hastighet. Generelt sett vil skjelettet trenge mer tid til å utvikle seg jo større rasen er. Større raser har derfor behov for en annen sammensetning av næringsstoffer for å fremme utviklingen og veksten av skjelettet deres sammenlignet med mindre raser. Noen raser har ikke et fullt utviklet skjelett før de er 18 måneder gamle, mens mindre raser kan være fullt utvokste allerede ved 6-8 måneders alder. Veterinæren vil holde øye med hvordan valpen din vokser og utvikler seg, og gjennomføre en grundig helseundersøkelse av den unge valpen.

 

Voksenalderen

Den unge voksenalderen i valpens utvikling varer som regel fra 8-18 måneder. Det er som regel en flott tid, siden valpen din vil ha masse ungdommelig energi, men uten en del av tenåringens ubehagelige nykker.

Relaterte artikler

Relaterte produkter